Актуално

Защо горчат краставиците

Всеки градинар се стреми да получи реколта с високо качество, но понякога всичко може да се обърка. Дори и с добра грижа, краставиците имат горчив вкус. Знаете ли с какво може да е свързано? Ако и вие сте на загуба от такъв проблем, разгледайте информацията по-долу за причините, поради които краставиците растат горчиви.

Защо растат горчиви краставици

Външно разграничаване на горчивите плодове е невъзможно. Те имат същия наситен цвят и аромат. Неприятният вкус се усеща, когато човек вече е опитал краставица. Поради това можете да развалите всяко ястие само с една съставка. Има изход-да се отреже кората, но в нея са най-полезните микроелементи, които са толкова необходими за човека. Остава само да се определи причината, поради която краставиците са горчиви и да се премахне.

Проявлението на този вкус е следствие от голямото съдържание в плодовете на специално вещество, наречено кукурбитацин. Кукурбитацин присъства във всички видове зеленчуци, но когато концентрацията му се повиши, започва да се усеща неприятен вкус. Причината, поради която краставиците са горчиви, може да бъде дори рязка промяна в метеорологичните условия или увреждане на камшиците на растението. Често срещани, провокиращи такова явление, фактори са:

 • недостатъчна влажност в оранжерията;
 • студена вода при поливане;
 • ниско съдържание на калий и азот в почвата;
 • излишък от слънчева светлина;
 • недостиг или излишък на влага в почвата;
 • използване на семена от задната част на краставицата;
 • липса на редовно поливане.

Оранжерийни сортове краставици

Този вид зеленчуци могат да бъдат приписани към капризните. Неговата родина са тропическите гори на Индия, където плодовете се намират под други растения. Оказва се, че за отглеждане краставиците не могат да бъдат поставени под пряка слънчева светлина. Градинарите също се опитват да поставят оранжерии или легла точно там, където ще има повече. Това е погрешно, защото краставиците не обичат сухото горещо време. Въпреки че нощните спадове на температурата, те също не са предназначени. В резултат на въздействието на такива промени зеленчукът е подложен на стрес и реагира с производството на кукурбитацин.

Що се отнася до причините, поради които краставиците са горчиви в оранжерията, има няколко определени:

 • Увреждане и заплитане на камшиците на растението. При парникови условия те са ограничени до рамката на сградата, поради което не могат да растат свободно. В допълнение, често реколтата се събира небрежно, което също води до увреждане на камшиците.
 • Получаване на твърде много слънце през стените на оранжерията. В този случай се препоръчва да ги избелвате с тебешир.
 • Проветряване на сградата при условия на различна влажност и температура вътре и навън.
 • Недостатъчно ниво на влажност в оранжерията. За да се премахне този недостатък, се препоръчва да се овлажняват пътеките и стените на сградата.
 • Неправилна температура в различни периоди на растеж на краставиците. По време на плодните трябва да бъде над 28 градуса, а в началния етап – над 18 през нощта и 20 през деня.
 • Липса на храна от почвата. Краставиците се нуждаят от различни микроелементи в комплекса. Той трябва да включва калий, азот и фосфор. Липсата или излишъкът от един от тях е причината, поради която краставиците в оранжерията са горчиви.

Краставици на открито

Провокирайте появата на горчивина в краставиците извън оранжерията, същите фактори като изброените по-горе. Заедно с тях се открояват няколко характерни причини за появата на такъв вкус:

 • Слънчевата светлина, която краставиците на открито получават в излишък, така че по-често оранжерията придобива горчивина.
 • Неравномерно поливане или не подгрята вода. Характерно за крайградските насаждения, когато градинарите прекарват бъдещата реколта с редки състезания.
 • Температура. Топлината през деня и студът през нощта действат по-силно върху откритите краставици, отколкото върху оранжерията.
 • Засяване на семената на ниски легла. Тези почвени слоеве са по-податливи на температурни промени и са по-лошо затоплени.
 • Местоположението на леглата в близост до малини, къпини, ягоди. Тези растения се считат за агресори, които отнемат всички полезни вещества от почвата заедно с водата

Защо домашни краставици горчат

Друга специална причина, поради която краставиците започват да горчят, е техният сорт. Учените са установили, че някои видове са по-склонни да произвеждат кукурбитацин дори при най-малката промяна в околната среда. Такива сортове включват Muromsky, Vyznikovsky, Nezhinsky. За да се коригира тази ситуация, животновъдите донесоха специални видове краставици. Наричат се хибриди. Поради съдържанието на специални гени, те могат да устоят на производството на кукурбитацин. За тяхното присъствие можете да научите от етикетите върху опаковката.

Краставиците са растения, които са свикнали с относително стабилни условия на околната среда. Най-малките отклонения от такъв важен фактор като влагата от „златната среда“ ги карат да реагират лошо под формата на увеличаване на производството на кукурбитацин. Като дива Индийска тропическа лоза, тя е свикнала с умерено влажна, топла и хлабава почва.

Излишната течност по време на поливане действа като липса на влага и краставицата придобива горчив вкус. Причината за това също се крие в историческите корени на растението, което е свикнало с умерените условия на тропическите гори на Индия. Ако вашият район е дъждовния сезон, тогава знайте, че горчивината се появява поради прекомерното овлажняване на почвата. За да се избегне излишната вода, се препоръчва да се напояват краставиците веднъж на всеки 2 седмици в началния етап на растеж и ежедневно, когато периодът на цъфтеж вече е дошъл.

Неспазването на правилата за поливане включва не само количеството вода, описано в предходния параграф. Краставиците се влияят от температурата на течността. Водата не трябва да е твърде студена, защото този зеленчук не обича резки промени. Краставиците за поливане са подходящи само за топла утаена течност. Това трябва да се направи при хубаво време, защото в дъжд поливане ще доведе до излишък на влага.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *