Здраве и Красота

Защо се появяват папиломи

Папиломи: причини за появата, опасност и начини на лечение

Папиломът се образува, когато горният слой на кожата расте – епидермиса. Тя изглежда като израстък на кожата с размери от 1 до 5-7 милиметра, по-рядко до 2 сантиметра. Формата варира от точков или малко висящ израстък на кожата до грахово зърно.

Цветът на папилома често е светло бежов, в тонуса на кожата. Но са известни както бели, така и тъмно кафяви папиломи. Папиломите се локализират върху кожата на лицето, шията, корема и гърба, в подмишниците, върху лигавицата на устната кухина, ларинкса, трахеята.

Разрастването на папилома в ограничена област на кожата се нарича папиломатоза, тя прилича на бели плаки под формата на карфиол, разположена главно върху лигавицата на устната кухина при възрастни хора.

Симптоми на папиломавирус

Появата на папиломи може да се разпознае чрез обемни образувания по кожата под формата на папила, конуси или бучки. Разположението е хаотично: на ръцете, пръстите, краката, шията, лицето и т.н. размерите варират от малки до големи, а цветът – от телесно до кафяво.

Друг вид образувания е заострен кондилом с удължена конична форма, която обикновено се локализира върху лигавиците на гениталиите. При механично дразнене може да се сърди, да боли, да кърви и понякога да има неприятна миризма.

Опитен дерматовенеролог веднага може да определи какво има пациентът, кондилом или папилом. Той прави преглед и събира подробна анамнеза. Ако е необходимо, назначава допълнителни изследвания: PCR, биопсия, колпоскопия и др.

Защо се появяват папиломи

Известни са различни щамове на вируса-онкогенни и неонкогенни. Онкогенните щамове се наричат също щамове с нисък или висок канцерогенен риск. При инфекция с онкогенен щам на вируса се увеличава опасността от дегенерация на папилома в злокачествена неоплазма, тумор.

Инфекцията с човешки папиломен вирус възниква при домакински или сексуален контакт с носители на вируса. Не всички контактуващи се разболяват. След сексуален контакт вероятността от инфекция е около 70% процента, с домакинство-по-малко.

За жените инфекцията с HPV щам е силно онкогенен риск от опасно развитие на рак на шийката на матката. Ако се открие този щам на вируса, се препоръчва редовно да посещавате гинеколог за контролни прегледи. Ако няма инфекция, можете да се ваксинирате срещу рак на шийката на матката. Ваксината се прилага на момичета от 9-годишна възраст и възрастни жени три пъти.

Папиломите растат интензивно с намаляване на имунитета – след продължителни заболявания, на фона на постоянна умора и липса на сън, с лекарства, които намаляват защитните сили. Промяната на хормоналния фон по време на бременност и естественото намаляване на имунитета при бременна жена често води до повишен растеж на папиломи през този период.

Папиломите се характеризират с бавен темп на растеж, но по време на бременност те не само бързо се увеличават по размер, но и се появяват нови елементи.

Папиломи в гърлото

Човешкият папиломен Вирус се проявява не само върху клепачите и други видими части на тялото. Често папиломатозата се появява в дихателния тракт: назофарингеалната тъкан може да нарасне до най-белите дробове. Тези доброкачествени образувания улавят ларинкса, носейки много неприятни усещания на човек.

За разлика от конвенционалните клиники в медицинските центрове „SM-Clinica“ не само точно диагностицират този вид HPV, но и произвеждат бързо и безболезнено отстраняване на израстъците. Областните терапевти и УНГ лекарите не винаги разпознават папиломотозата на ларинкса, така че предписват само неефективни изплаквания.

Кой може да се зарази с вируса

Любителите на тютюна и алкохолните напитки, както и хората, които водят безразборен интимен живот, имат висок риск от инфекция. В рисковата зона и жени, които отдавна използват противозачатъчни хапчета. В този случай носителят на HPV може да бъде всеки-дете, млад човек, старец.

Диагностика на човешкия папиломен вирус

Учените са идентифицирали повече от сто вида HPV. Не всички от тях са безвредни: някои подвидове могат да причинят рак на шийката на матката!

Неонкогенни папиломавируси-HPV 1, 2, 3, 5.

Онкогенни папиломавируси с нисък онкогенен риск-HPV 6, 11, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72, 81.

Онкогенни папиломавируси със среден онкогенен риск-HPV 26, 53, 66.

Онкогенни папиломавируси с висок онкогенен риск-HPV 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59 и 68.

Поради асимптоматичния ход на заболяването, много носители на вируса не се обръщат към специалисти навреме. Единственият начин за защита срещу HPV е да се ваксинира, по-добре преди началото на сексуалния живот. Въпреки това, можете да предотвратите развитието на онкология, дори ако не сте ваксинирани срещу вируса.

За да избегнете проблеми, трябва да посетите гинеколог няколко пъти в годината и да се подложите на преглед. Така че, преканцерозните промени в шийката на матката се откриват чрез тест за Папаниколау (цитология). ДНК на вируса успешно се определя чрез кръвен тест по метода на PCR.

Запомнете: малките образувания по тялото ви показват неблагоприятно здравословно състояние. Може би си струва да посетите лекар и да проверите за заболявания на стомашно-чревния тракт или гинекологичната сфера.

Кожните израстъци не се препоръчват да се откъсват, сърбят или обвиват с конец. Това няма да реши проблема, но само ще го влоши: вирусът ще стане по-агресивен и ще започне да улавя нови територии.

Каква е опасността от папиломи?

  • Папиломите причиняват психологически дискомфорт, това е козметичен дефект, който променя външния вид към по-лошо.
  • Дълго съществуващият папилом на тялото може да се превърне в злокачествен тумор, ако HPV принадлежи към онкогенен щам.
  • Появата на папиломи в местата на триене на дрехите води до разкъсване и кървене или възпаление на околните тъкани.
  • Разпространението на папиломи в ларинкса се проявява чрез дрезгав глас, затруднено дишане.

Как да излекуваме папилома

Лечението на папилома е невъзможно. Ако се образува растеж, той трябва да бъде отстранен. В същото време не трябва да забравяме, че отслабването на имунитета или продължаването на живота в ритъм „на износване“ може да предизвика повторно разрастване на папилома. Ето защо, след отстраняването на папиломите, трябва да обърнете повече внимание на здравето си – избягвайте хипотермия и инфекция с вирусни инфекции, да ядете пълноценно, да почивате, да спите.

Папиломите, които често са наранени от дрехи, кървят или възпаляват, трябва да бъдат отстранени задължително!

Появата на папилома или повишеният му растеж е сигнал за необходимостта да се консултирате с лекар, за да получите съвет и да вземете решение за метода на лечение.

Отстраняването на папилома върху кожата се извършва от хирурзите в хирургичната болница по следните методи:

  • апарат Surgitron ( радиовълново отстраняване),
  • скалпел,
  • лазер.

Ако кожата на пациента не е папилом, а невус, той се отстранява от онколог.

Папиломите на женските полови органи се наричат кондиломи, те се отстраняват от гинеколозите.

Популярни търсения: суперхостинг промо код

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *