Здраве и Красота

Защо сънуваме кошмари

Основните причини и методи за елиминиране

Защо сънувате кошмари: много психотерапевти търсят отговор на този въпрос. Търсенето им се оказа доста успешно.

Много хора са добре запознати с тягостното чувство на тревожност, възникващо след ужасен сън. Причините, поради които сънувате кошмари, са много. В сънищата се отразяват различни образи, формиращи се в съзнанието на спящия човек. Появата им зависи от физическото и психологическото състояние.

Кошмари: полза или вреда

Кошмарите са вид сънища, предизвикващи чувство на тревожност и страх. Обикновено те имат ярък цвят и се помнят дълго време. Психолозите, които изследват този феномен, вярват, че понякога той е от полза за човека, неутрализирайки отрицателното натрупване в реалния живот.

 • Кошмарът е като гледане на филм на ужасите. Учените казват, че нарастването на отрицателните емоции отпуска, нормализира баланса на чувствата. Често тревожните сънища са следствие от раздялата, смяната на работата, преместването в ново жилище. По този начин се рестартира нервната система;
 • Езотериците твърдят, че сънищата, в които хората преодоляват препятствията, намират изход от трудна ситуация, побеждават чудовището, свидетелстват за личностно израстване и говорят за вътрешна сила, способна да реши всякакви проблеми в реалността;
 • Понякога кошмарът показва скрит проблем, за който човек не мисли, и е вид предупреждение, намек да обърне внимание на това, което се случва в обикновения живот.

Въпреки полезните страни на кошмарите, които учените виждат, е трудно да се повярва, че те носят положителна динамика. Мистични сюжети, преследвания, падане от височина предизвикват ужас, принуждават те да се събудиш през нощта в студена пот, предизвикват главоболие и загуба на сила. Ужасен сън разваля настроението за целия ден, което ви прави нервен/нервна.

Ако сънувате кошмари всяка нощ, човек се страхува да заспи. Той развива безсъние и понякога нервен срив.

Причини

За да разберете защо кошмарите ви преследват, трябва да разберете причината за неприятното явление. Нарушения на съня изучава специална наука-сомнология. Доказано е, че кошмарите периодично се появяват при всички хора, независимо от възрастта, мястото на пребиваване или материалното богатство.

Учените систематизират причините, предизвикващи нощни страхове, като включват в класификацията общи предпоставки, характерни за всеки човек.

Детска възраст

Децата са по-емоционални от възрастните, така че по-често виждат кошмари. Това е нормална тенденция, която няма нищо общо с психологическото разстройство.

Понякога детето се чувства виновно за извършено престъпление, страда от конфликт с връстници, се страхува от физическо наказание или се страхува да остане сам у дома. Нервното напрежение предизвиква тревожност и допринася за появата на кошмари.

Психологическите травми, причинени в детството, преследват и в зряла възраст. Те причиняват кошмари в продължение на много години. Такива хора се нуждаят от помощта на професионален психолог, тъй като е трудно да се отървете от проблема сами.

Преумора

Неспокоен, тревожен сън може да бъде симптом на преумора или прекомерно нервно напрежение. Неизправностите започват да се проявяват при хора, ангажирани в отговорна работа, в която участват физически и психически сили. Според статистиката, кошмарите по-често страдат:

 • полицай;
 • лекар;
 • служители на спасителните служби;
 • пожарна.

Поради своята професия тези хора редовно попадат в стресови ситуации, които се отразяват върху качеството на съня.

Стрес, депресия

По време на депресия човешкият мозък е в потиснато състояние. Подсъзнанието търси начини за излизане от задънена улица дори в съня, така че пълната почивка е невъзможна. Нервният стрес може да предизвика страшни сънища с повтарящ се сюжет. След тях човек се събужда в студена пот и не може да затвори очи до сутринта.

Кошмарите са защитна реакция на нервната система, проявяваща се в отговор на трагични събития. Те преследват участници в катастрофи, свидетели на престъпления, войници, които се завръщат от зоната на бойните действия.

Впечатляващите натури могат да страдат от кошмари, като четат ужасна книга или гледат екшън филм. Фактът, че отрицателните сънища се повтарят, показва хроничен стрес, причинен от нелюбезна работа, липса на ярки впечатления.

Здравословни проблеми

Нощните страхове са знак за влошаване на здравето. Често срещан кошмар, в който човек се задушава, е чест симптом на сърдечно — съдови заболявания. Неспокойни сънища се наблюдават при развитието на вирусна или бактериална инфекция. Те повишават телесната температура, причиняват главоболие, студени тръпки. Болезненото състояние става предпоставка за ужасни сънища.

Лекарите смятат, че дори незначителни здравословни проблеми могат да доведат до кошмари. Често човек не усеща други негативни симптоми, въпреки че в тялото има разрушителен процес. Ако често се срещат трудности със съня, трябва да се подложите на преглед. Това ще помогне да се идентифицира патологията и да се започне лечението навреме.

Преяждане

В съня работата на всички органи и системи се забавя. Преяждането може да наруши процеса. След като ядете пикантна мазна храна вечер, лесно е да осигурите продължителен кошмар и да влошите стомашната функция.

Необходимо е да вечеряте не по-късно от 4 часа преди лягане и да не пиете много вода късно вечер.

Лоши условия на сън

Човек се нуждае от спокойна обстановка за пълноценна почивка. Причината за кошмарните сънища са:

 • силна музика;
 • трептене на светлината;
 • работещ телевизор.

Изборът на място за спане е от голямо значение. Важно е стаята да се проветрява редовно, спалното бельо е от естествени материали, възглавницата не компресира врата. Понякога е лесно да се отървеш от кошмара, като обърнеш леглото в другата посока. Някои експерти свързват тенденцията с биополето в апартамента.

Не е желателно да спите по гръб. По време на такава почивка гърбът се напряга и може да се появи болка в долната част на гърба. В отговор тялото включва защита-кошмар, принуждавайки човек да се обърне настрани.

Лоши навици и приемане на лекарства

Пушенето нарушава работата на белите дробове, води до постоянно гладуване на кислород и интоксикация, което води до отрицателни промени в организма. Същите последици предизвикват алкохолизъм. Лошите навици стават често срещана причина за неспокойни сънища, тъй като не позволяват на човек да се отпусне, принуждавайки органите да работят за износване, неутрализирайки токсичните вещества ден и нощ.

Използването на транквиланти, антидепресанти и хапчета за сън засяга нервната система. Намесата в работата й може да бъде предпоставка за панически кошмари, от които гърбът се охлажда и се хвърля в пот. Симптомите са по-остри в случай на пристрастяване към лекарството и с рязкото му премахване.

Защо след пиене сънуваме кошмари

Етиловият алкохол оказва негативно влияние върху работата на мозъка. Затова пияният човек често сънува кошмари. Той може да крещи в съня си и да се втурва по леглото. Хроничните алкохолици причиняват страшни сънища:

 • намалена чувствителност на нервните окончания;
 • синдром на апнея-спиране на дишането в съня;
 • бяла треска.

Какво да направите, ако кошмарите идват редовно

Ако кошмарите не ви дават почивка и преследват систематично, трябва да предприемете действия. Можете да предотвратите появата им, като приемете прости правила.

Режим на хранене и сън

 • Човек се нуждае от спокоен здрав сън. Доказано е, че тялото почива най-добре, ако си легне не по-късно от 22 часа;
 • Добрата превенция на кошмарите е балансирана диета. Трябва да откажете да ядете мазни, пикантни ястия. Ограничете солта и захарта и не яжте няколко часа преди лягане;
 • За гладкото функциониране на органите трябва да включите пресни зеленчуци, плодове, варено месо, морска риба в храната.

Релаксация и здравословен начин на живот

Нервното напрежение и стресът възбуждат и пречат да се отпуснете. За да се успокоите и да спите цяла нощ без инциденти, релаксиращите напитки са полезни. Половин час преди лягане можете да пиете чаша топло мляко с мед или ментов чай.

Ако въпреки всички усилия за премахване на тревожните сънища не работи, трябва да потърсите помощ от лекар. Специалистът ще може да идентифицира основната причина за кошмарите и ще предложи ефективни начини за тяхното елиминиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *