Ремонти

Защо пожълтяват градинските туи

Туята (Thuja) е растение от род иглолистни дървета, семейство Кипарисови. Тя е вечнозелен храст, рядко дърво. Максимална височина е 60 метра, с диаметър на ствола до 6 метра. Въпреки това, в повечето случаи туята е декоративен храст, който расте няколко пъти по-ниско. Листата на младите растения са игличести и меки.

Най-често туите се използват за озеленяване на градини, паркове и дворове. Те се отглеждат на открито и се развиват добре дори и в силно замърсени градове.

В дървото се съдържат много етерични масла с приятен мирис, които се добиват чрез дестилация на листата, които съдържат много различни вещества като смола, танини, цедрол, туйон и др.

Причини за пожълтяването на туите.

Както вече споменахме, този храст е много популярен сред градинарите и обикновените хора, които предпочитат туите както за по-красива гледка, така и за засаждане покрай огради, вместо жив плет. За съжаление, много често хората са изправени пред проблем, когато растението започне да пожълтява

Ето възможните причини:

  • Опитните градинари казват, че най-честата причина за пожълтяване и опадане на листата е неправилното засаждане на храста, ако, например, е била оголена кореновата шийка;
  • Друга причина е липсата на грижи. Веднага след засаждането туята трябва да се полее, да се напръскат игличките с вода, а почвата около нея да се мулчира. Не трябва да се забравя, че прекомерното поливане също не води до нищо добро – кореновата система на храста може просто да умре;
  • Доста често причините за пожълтяване могат да бъде гъбични заболявания, характерни за този вид растения. За да се отървете от тях, трябва да се проведе обработка, на два пъти с разлика от десет дни.

Също така не забравяйте, че в определен момент храстите могат да променят цвета си. Ако гледате туята от определен ъгъл, е възможно да изглежда сякаш е умряла, а в действителност просто да е потъмняла като вид защита при застудяване. Също така туята не трябва да се подхранва преди зимата, тъй като тогава израстват издънките. Ако започнете подхранване тогава, те просто ще умрат в студа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *