Здраве и Красота

Защо ми закъснява цикъла, а не съм бременна – възможни причини

Менструалният цикъл е комплекс от промени в тялото на жената, насочени към способността за зачеване. Неговото регулиране се извършва с помощта на сложен хормонален механизъм. Средната продължителност на менструалния цикъл е 28 дни. Въпреки това, дължината му при здрави жени може да се съкрати до 21 дни или да се удължи до 35 дни.

Овулацията е процесът на излизане на женската полова клетка от яйчника в свободната коремна кухина. Това събитие съответства на средата на менструалния цикъл-12-16 дни. По време на овулацията и 1-2 дни след нея женското тяло е готово за зачеване на дете.

Менархе е първият менструален цикъл в живота на едно момиче, това е началото на репродуктивната дейност на женското тяло. Обикновено това събитие се случва на възраст от 11 до 14 години, но периодът от 9 до 16 години се счита за норма. Времето на менархе зависи от много причини — генетика, физика, характер на храненето, общо здраве. Менопаузата е последният менструален цикъл в живота. Тази диагноза се установява постфактум, след 12 месеца отсъствие на кървене. Нормалният диапазон на менопаузата се счита за период от 42 до 61 години, средно — 47-56 години. Началото му зависи от броя на бременностите, запасите от яйца, приемането на орални контрацептиви, начина на живот.

Менструацията е част от женския цикъл, характеризиращ се с развитието на маточно кървене. Обикновено продължителността му е от 3 до 7 дни, средно — 4-5 дни. Менструацията е отхвърляне на ендометриума на матката-нейния вътрешен лигавичен слой. Поради менструацията се извършва обновяване на маточния ендометриум. Този процес е необходим за подготовката на стената на органа за следващия цикъл, в който е възможно зачеването.

Забавянето на менструацията се счита за отсъствие по-дълго от 6-7 дни при нормален цикъл. По-краткият срок не се счита за патология. Обикновено са възможни смени на цикъла за 2-3 дни. Забавяне на менструацията може да се наблюдава при жени и момичета от всяка възраст поради естествени (физиологични) и патологични причини.

Съдържание hide

Причини за забавяне на менструацията

Стрес

Регулирането на менструалния цикъл е сложен процес, зависим от множество фактори от вътрешната среда на тялото. Работата на хормоналната система е много податлива на стрес и емоционални сътресения. Тази особеност е резултат от тясното взаимодействие на ендокринните жлези и мозъка.

Психологическият и емоционален стрес са неблагоприятна среда зад началото на бременността. Ето защо мозъкът дава сигнал на ендокринната система, че зачеването не трябва да се случи. В отговор на това хормоналните жлези променят начина си на работа, предотвратявайки появата на овулация.

Причината за забавянето на менструацията може да бъде различен стрес. Някои жени тихо понасят тежки катаклизми (смърт на близък, диагностициране на заболяване, уволнение от работа и т.н.). При част от пациентите липсата на менструация може да бъде свързана с незначителни преживявания.

Възможните причини за забавяне на менструацията включват и тежка липса на сън и умора. За да се възстанови цикълът, жената трябва да изключи действието на провокиращия фактор. Ако това не е възможно, пациентът се препоръчва да се консултира със специалист. Обикновено забавянето на менструацията при стрес не надвишава 6-8 дни, но в тежки случаи е възможно продължителното му отсъствие — 2 седмици или повече.

Тежко физическо натоварване

По своята същност женското тяло не е адаптирано към тежки физически натоварвания. Прекомерното напрежение може да причини смущения в менструалния цикъл. Такива нарушения на репродуктивната система често се наблюдават при професионални спортисти.

Причината за забавянето на менструацията при тежки физически натоварвания е производството на повишено количество тестостерон — мъжки полов хормон. Благодарение на него е възможно растежа на мускулната тъкан в отговор на нейното напрежение. Обикновено в женското тяло има малко количество тестостерон, но увеличаването му води до смущения в менструалния цикъл.

Високите нива на тестостерон засягат сложните механизми между хипофизната жлеза и яйчниците, поради което тяхното взаимодействие е нарушено. Това води до липса на овулация и забавяне на менструалното кървене. Ако има смущения в менструалния цикъл, жената трябва да изключи силовото обучение. Те могат да бъдат заменени с аеробни упражнения — танци, бягане, йога.

Промяна на климата

Понякога човешкото тяло трудно се адаптира към новите условия на живот. Рязката промяна в климата може да причини менструални нарушения. Най-често тази особеност се наблюдава по време на пътуване до горещи и влажни страни.

Промяната на условията на външната среда е сигнал за необходимостта от предупреждение за зачеване. Този механизъм е подобен на забавянето на менструацията с емоционален стрес и сътресения. Мозъкът изпраща сигнал до яйчниците за необходимостта от блокиране на овулацията. Друга причина за забавяне на менструацията с отрицателен тест за бременност е дългото излагане на слънце. Ултравиолетовите лъчи имат отрицателен ефект върху работата на яйчниците. Забавяне може да се наблюдава при злоупотреба със солариум.

Обикновено продължителността на забавянето на менструалното кървене при пътуване не надвишава 10 дни. При по-дългото му отсъствие жената трябва да се консултира със специалист.

Хормонални корекции

При тийнейджърките през първите 2-3 години след менархе са възможни скокове в цикъла. Тази особеност е нормално явление, свързано с регулирането на яйчниците. Обикновено цикълът се определя до 14-17 години, ако забавянето на менструацията продължи след 17-19 години, момичето трябва да се консултира със специалист.

Причината за забавянето на менструацията след 40 години е началото на менопаузата, характеризираща се с изчезване на репродуктивната функция. Обикновено периодът на менопаузата продължава 5-10 години, при които има постепенно увеличаване на периода между кървенето. Често менопаузата е придружена от други симптоми — усещане за топлина, изпотяване, нервност, скокове на кръвното налягане.

Също така, продължителното забавяне на менструацията е естествена реакция на тялото след бременност. По време на кърмене в хипофизната жлеза се произвежда специален хормон — пролактин. Той причинява блокиране на овулацията и липса на менструално кървене. Тази реакция е замислена от природата, тъй като женското тяло трябва да се възстанови след раждането.

Ако жената не кърми веднага след раждането, нормалният й цикъл се възстановява след около 2 месеца. Ако младата майка започне кърмене, менструацията ще настъпи след края й. Общата продължителност на забавянето на кървенето не трябва да надвишава една година.

Естествената хормонална корекция настъпва след премахването на оралните контрацептиви. По време на приемането им яйчниците спират да функционират, така че те се нуждаят от 1-3 месеца, за да се възстановят. Такава реакция на тялото се счита за напълно нормална, тя не изисква медицинска корекция.

Друга причина за забавяне на менструацията с една седмица или повече е приемането на спешна контрацепция (Postinor, Escapel). Тези лекарства съдържат изкуствени хормони, които блокират синтеза на собствените си. Поради този ефект настъпва блокиране на овулацията и промяна на менструалния цикъл.

Липса на телесно тегло и неправилно хранене

Ендокринната обмяна на женското тяло включва не само жлезите с вътрешна секреция, но и мастната тъкан. Нейният процент от телесното тегло не трябва да бъде под 15-17%. Мастната тъкан участва в синтеза на естроген — женски полови хормони.

Недостатъчното хранене е причина за тежка загуба на тегло, което води до аменорея — липса на менструация. При тежка липса на маса, цикличното кървене може да не се наблюдава за дълъг период от време. Тази особеност е адаптивна – мозъкът изпраща сигнали, че жената няма да може да носи дете.

Постоянните закъснения на менструацията могат да бъдат свързани с недостатъчен прием на полиненаситени мастни киселини и витамин Е.тези вещества участват в ендокринната функция на яйчниците, причинявайки нормалното делене на женските полови клетки.

За да възстановите цикъла, жената трябва да спечели липсващите килограми и да преразгледа диетата си. Тя трябва да включва морска риба, червено месо, ядки, растително масло. Ако е необходимо, е възможно да се използват препарати от витамин Е.

Затлъстяване

Увеличаването на телесното тегло може да предизвика нарушение на менструалния цикъл. Механизмът на патологията на репродуктивната функция е свързан с блокиране на овулацията поради прекомерно натрупване на естрогени в мастната тъкан.

Също така на фона на затлъстяването възниква инсулинова резистентност — състояние, при което клетките на човешкото тяло стават по-малко чувствителни към инсулин. В отговор на това панкреасът започва да синтезира все по-големи количества хормон. Постоянното увеличаване на количеството инсулин в кръвта повишава нивата на тестостерон.

Повишеното количество мъжки полови хормони нарушава нормалния менструален цикъл. Ето защо жените се насърчават да следят теглото си и да не допускат затлъстяване.

Инфекциозен процес

Всеки възпалителен процес нарушава нормалния ход на женския цикъл. Тялото го възприема като отрицателен фон за появата на зачеването, така че блокира или измества овулацията.

Една от най-честите причини за забавяне на менструалното кървене е обикновена настинка и други заболявания на горните дихателни пътища. Обикновено при такива патологии цикълът се измества с не повече от 7-8 дни.

Специфичните заболявания на пикочно-половите органи (цистит, млечница, вагиноза) могат да причинят продължителна липса на менструация поради нарушаване на вътрешните органи. Ако жената боли или дърпа долната част на корема, има патологично отделяне от гениталния тракт, температурата на тялото се повишава, има болка по време на полов акт, тя трябва да се консултира със специалист.

Синдром на поликистозните яйчници

Тази патология се характеризира с множество промени в хормоналния фон, които причиняват блокиране на овулацията и промяна на менструалния цикъл. При синдрома на поликистозните яйчници ендокринната функция на хипофизната жлеза е нарушена. Това води до узряване на няколко фоликула, но никой от тях не става доминантен.

При синдрома на поликистозните яйчници в кръвта на жената има повишено количество мъжки полови хормони. Те влошават хода на заболяването, като допълнително възпрепятстват овулацията. Доста често на фона на патологията се наблюдава инсулинова резистентност, която увеличава секрецията на тестостерон.

За да се диагностицира заболяването, е необходимо да се извърши ултразвуково изследване. При ултразвук се виждат увеличени яйчници, които имат много фоликули. Когато патологията в кръвта се наблюдава увеличение на андрогените (мъжките полови хормони) и техните производни. Доста често синдромът на поликистозните яйчници е придружен от външни симптоми — косене на мъжки тип, акне, себорея, нисък тембър на гласа.

Лечението на патологията включва приемане на хормонални контрацептиви с антиандрогенен ефект. При планиране на бременността на бъдещата майка може да се покаже стимулиране на овулацията с лекарства.

Хипотиреоидизъм

Хипотиреоидизмът е заболяване, характеризиращо се с намалена функция на щитовидната жлеза. Има много фактори, които причиняват това състояние — йоден дефицит, патология на хипофизната жлеза, травма, автоимунно увреждане.

Хормоните на щитовидната жлеза са отговорни за всички метаболитни процеси на човешкото тяло. С тяхната липса се наблюдава намаляване на репродуктивната функция чрез блокиране на овулацията. Ето защо при хипотиреоидизъм често се наблюдават продължителни забавяния на менструацията до отсъствието му.

За диагностициране на патологии на щитовидната жлеза се използва нейният ултразвук и преброяване на броя на хормоните в кръвта. Лечението се основава на вида на заболяването, може да включва приемане на йод, заместваща терапия, операция.

Хиперпролактинемия

Това заболяване се характеризира с повишен синтез на хормона на хипофизната жлеза — пролактин. Прекомерното му количество блокира овулацията и нарушава менструалния цикъл. Хиперпролактинемията се дължи на травма, тумори на хипофизната жлеза, приемане на лекарства или смущения в хормоналната регулация.

Диагнозата на патологията включва кръвен тест за хормони, както и MRI или CT на мозъка. За лечение на това заболяване се използват лекарства — допаминови агонисти.

Хиперпролактинемия: основният механизъм на развитие на ПМС

Бременност

Забавянето на менструацията се счита за един от първите признаци на бременност. За да се потвърди зачеването, бъдещата майка може да използва тестови ленти, които определят нивото на hCG в урината. Най-модерните от тях могат да определят бременността още преди закъснението на менструацията.

В допълнение към бременността, забавянето на менструацията може да причини по-редки патологии и заболявания:

 • болест на Иценко-Кушинг (хиперпродукция на надбъбречните хормони);
 • болест на Адисън (хипопродукция на надбъбречната кора);
 • тумори на хипоталамуса и хипофизата;
 • увреждане на ендометриума на матката (в резултат на операция, почистване, аборт);
 • синдром на резистентни яйчници (автоимунно заболяване);
 • синдром на изчерпване на яйчниците (преждевременна менопауза);
 • синдром на овариална хиперпроизводство (на фона на продължително приемане на орална контрацепция, радиационно облъчване).

Как да предизвикате менструация при забавяне: 3 метода, 17 фактора на забавяне

Как да предизвикате менструация със закъснение? Много жени задават този въпрос, тъй като забавянето на менструацията е доста често срещан проблем, чиято причина не винаги е бременност или заболяване.

Тялото на жената е много чувствителна, затова на промяна в хормоналния фон може да повлияе на стрес, диета, климатични условия, прием на някои лекарства и т.н. И тъй като в менструалния цикъл – това е гормонозависимый процес, изброени фактори може да доведе до забавяне на менструация.

Като се има предвид значението на този въпрос, ние ви предлагаме най-ефективните методи, които ще ви помогнат да предизвикате менструация у дома с помощта на лекарства или народни лекарства.

Но все пак не забравяйте, че преди да използвате някой от описаните по – долу методи, ще трябва да се консултирате със специалист-гинеколог.

Забавяне на менструацията: концепция и причини

Менструалният цикъл се състои от две фази – фоликуларна и лутеална.

Обикновено продължителността на цикъла е от 21 до 35 дни.

По време на фоликулната фаза господстващият фоликул расте и лигавицата на матката се подготвя за приемане на ембриона. Тези процеси отнемат средно 14 дни, след което идва овулацията-изходът на яйцеклетката от яйчника в коремната кухина.

Но се случва, че процесите, протичащи във фоликулната фаза, се забавят, което води до забавяне на менструацията. В този случай доминиращият фоликул започва да узрява само с 16 или дори 20 дни от цикъла.

По този начин забавянето на менструацията може да бъде от 1 до 15 дни.

Лутеалната фаза на менструалния цикъл е характерна за стабилността, но понякога може да се удължи и с 3-5 дни, което ще доведе до забавяне на менструацията.

Но какво може да причини забавяне на менструацията? Нека да изясним това. В края на краищата, само чрез определяне на причините за забавянето, можете да възобновите нормалната продължителност на менструалния цикъл.

Следните фактори могат да причинят забавяне на менструацията:

 • успешно оплождане на яйцеклетката или, с прости думи, – бременност. Отрицателният Тест не винаги е признак за липса на бременност. Ето защо е необходимо да се консултирате с гинеколог, който ще извърши гинекологичен преглед и ако е необходимо, ще даде указания за ултразвук и кръвен тест за определяне на човешки хорион гонадотропин (hCG);
 • аклиматизация. Много често изменението на климата води до хормонален неуспех, в резултат на което месечните периоди се забавят;
 • строга диета. Ограниченията в храненето създават стрес за тялото, което води до забавяне на менструацията;
 • дисбаланс на прогестерона и естрогена в организма;
 • изчерпването или затлъстяването значително нарушават хормоналния фон на жената;
 • психо-емоционални сътресения;
 • липса на сън;
 • хронична умора;
 • физическо пренапрежение;
 • професионален спорт;
 • Прима хормонални, противовъзпалителни, анаболни и психотропни лекарства;
 • менопаузата се проявява чрез потискане на детеродната функция и се проявява в нередовността на менструацията и с течение на времето и пълното им отсъствие;
 • заболявания на репродуктивната система (кисти на яйчниците, възпаление на придатъците, аменорея, неоплазми на гениталиите и други);
 • болести, предавани по полов път;
 • заболявания на ендокринната система;
 • приемане на орални контрацептиви;
 • изкуствено или спонтанно прекъсване на бременността.

Възможно ли е да се предизвика менструация със закъснение?

Една жена не винаги може да определи причината, поради която менструацията се забавя. В някои случаи причината за нарушение на цикъла може да бъде безобидна, а в други — симптом на бременност или сериозно заболяване.

Ако една жена изключва възможността за бременност и свързва забавянето на менструацията с преместване, нервен шок или диета, тогава няма нищо глобално и следващите периоди трябва да дойдат навреме. Не е необходимо да се опитвате в такива случаи да предизвикате менструация, тъй като това може да доведе до хормонален неуспех или дори заболяване.

Забавянето на менструацията от 2 до 5 дни не изисква корекция. Но ако отклонението е 10-14 дни, тогава е необходимо да се изследва за бременност.

Има много начини, които ще ви помогнат да предизвикате менструация у дома, ако бременността е нежелана. Но не препоръчваме използването на такива методи без консултация със специалист, тъй като не е безопасно за здравето. В такава ситуация е необходима квалифицирана медицинска помощ, която ще избегне плачевни последици.

Когато една жена не живее сексуален живот или е защитена от бременност и има малък неуспех в цикъла, тогава можете да предизвикате менструация с помощта на описаните по-долу методи. По принцип всяко пътуване, спортни състезания, празник, т. е. когато пристигането на менструацията трябва да бъде ускорено, за да бъде „във форма“ на правилната дата»,

Кога не можете да извикате менструация?

Причиняването на забавени периоди може да бъде опасно в следните случаи:

 • забавянето е повече от 30 дни, което може да бъде симптом на извънматочна или нормална бременност. Всяко действие, насочено към премахване на бременността, може да доведе до кървене, инфекция на кръвта и дори смърт;
 • наличието на вътрематочна спирала. В този случай спиралата може да увреди стената на матката;
 • заболявания на ендокринната система;
 • хемофилия;
 • продължителна хормонална терапия.

Забавяне на месечните 10 дни: как да предизвикате менструация?

За да предизвикате менструация със закъснение у дома, можете да използвате следните методи:

 • приемане на лекарства, които ще намалят нивото на естроген в кръвта и ще увеличат контрактилната активност на матката, за да отхвърлят ендометриума;
 • активиране на кръвообращението в матката чрез топлинни процедури;

Какво става, ако има забавяне на менструацията? Отговори, полезни препоръки

Всяка жена започва да се тревожи, ако има забавяне на менструацията. Някой с нетърпение очаква дългоочакваната бременност, някои се страхуват за здравето си. Във всеки случай не се паникьосвайте и губете самообладание. Защо може да се случи и какво, ако има забавяне на менструацията? Нека се опитаме да изясним нещата.

Стъпка 1. Обърнете внимание на обстоятелствата на закъснението

Обстоятелствата на забавянето на менструацията са много важни и ще помогнат да се определи причината за нея. За да направите това, трябва да отговорите на въпроса: забавянето се случва за първи път или се случва редовно. Много заболявания, включително обикновена настинка, както и нервно пренапрежение и стрес, оказват огромно влияние върху хормоналния фон на жената.

Стъпка 2. Направете тест за бременност у дома

Ако здрава жена, която води сексуален живот, няма менструация в определения срок, вероятността за бременност е голяма. За да определите дали има бременност, трябва да направите тест за определяне на hCG. Той е достъпен за всички и има доста висока точност. В статията, Когато е по-добре да направите тест за бременност, самата процедура е описана по-подробно.

Стъпка 3. Посетете гинеколог

На рецепцията лекарят ще изслуша оплакванията, ще събере анамнеза, ще разбере какво може да повлияе на менструалния цикъл, ако е необходимо, ще извърши преглед и ще назначи допълнителни изследвания. Те включват ултразвук и кръвен тест за бета-hCG.

Стъпка 4. Не се самолекувайте

И не търсете в интернет и различни справочници за признаци на заболяване, които са много подобни на симптомите, които имате. Самолечението може да бъде опасно за вашето здраве и живот. Обърнете се към специалисти и около веднъж на шест месеца посещавайте гинеколог за превантивен преглед.

За пренаталната депресия и успешното лечение на тази патология можете да прочетете на сайта „интересна психиатрия“ в статията пренатална депресия

Популярни търсения: промо код за суперхостинг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *