За майки

Защо хълца бебето – какво да правя с него

Хълцането при новородени се среща често. Много млади майки са уплашени, когато детето започне да хълца, и не знаят какво да правят с него. Защо възниква хълцане? Няма еднозначен отговор на този въпрос. В повечето случаи хълцането не причинява особени неудобства на бебето и не причинява никакви смущения.

Основните причини за хълцане

  • На детето му е много студено.
  • По време на храненето детето поглъща въздух заедно с кърмата.
  • Детето е много жадно.
  • Нещо е стреснало детето, например, ярка светлина или силен звук.
  • Преяждане. Храната, веднъж попаднала в стомаха, го разтяга, причинявайки свиване на диафрагмата.

Как се проявява хълцането?

Хълцането при кърмачета обикновено трае не повече от 15 минути. Това състояние не е опасно, то почти винаги отминава самостоятелно, без определени действия от страна на майката.

Ако хълцането продължава дълго време, това е повод да помислите за функционални или органични разстройства. Необходимо е да се консултирате с педиатър, ако хълцането се появява при дете много често и продължава повече от 20 минути всеки път. Такъв дълъг хълцане може да говори за заболявания на храносмилателния тракт, пневмония или увреждане на гръбначния мозък.

Как да помогнем на кърмачето с хълцането?

Въпреки факта, че хълцането в повечето случаи не е опасно, майката иска да помогне на детето си, като премахва хълцането. Има няколко начина, които можете да опитате да приложите, като посочите причината за хълцането.

  • Тъй като хълцането най-често се появява в резултат на поглъщане на въздух по време на хранене, е необходимо да притиснете бебето към себе си и, задържайки го в изправено положение, да се разхождате малко из стаята с него. Тази ситуация обикновено бързо позволява на детето да се отърве от погълнатия въздух и хълцането ще спре.

Ако бебето е кърмено, трябва да обърнете внимание на зърното и шишето. Често при хранене през бутилка сместа навлиза много бързо и новороденото поглъща сместа с въздух, опитвайки се да не се задави. Понастоящем производителите, например, AVENT, произвеждат шишета за хранене със специални оформени зърна със специални листенца. Когато се храни от такава бутилка, въздухът не влиза в корема на бебето, оставайки в бутилката.

  • Ако детето хълца, майката трябва да се увери, че на детето не му е студено. Първо трябва да докоснете ръчичките на новороденото, ако те са студени на пипане, трябва да ги затоплите, да го покриете, да го вземете на ръце.
  • Елиминирайте всички досадни фактори, които могат да пречат на детето: силен звук, ярка светлина. Детето трябва да бъде успокоено, да го вземете, да поговорите с него, да изпеете песен, да нарушите стаята. Това ще успокои бебето и хълцането ще отмине.
  • Не прехранвайте детето. Редовното прехранване води до хроничен стадий на хълцане. Преяждането е показано с обилна регургитация на бебето. По-добре е да храните бебето по-често, но не достатъчно.

Хълцането, което често се случва при деца от първата година от живота, бързо отминава и по-късно родителите вече не помнят за това. Колкото по-голямо става детето, толкова по-съвършен става храносмилателният му тракт, а хълцането ще го притеснява все по-малко. Не можете да опитате да успокоите хълцането с методите на баба, например, да забравите за начин да изплашите дете. Това може само да провокира нова атака и да повлияе неблагоприятно на психологическото състояние на детето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *