Ремонти

Външна изолация на къща – какво трябва да знаем

Изолацията или т.нар. “топлоизолация” е строителен материал във вид на плоскости, които се полагат по външните и понякога вътрешни части на къщата.

Поставянето на изолация е предимно външно и обхваща външните стени, тавани, а има случаи и когато се слага топлоизолация на самия под. За външна изолация на къща се говори настъпателно поне от 10 години в строителната индустрия, защото това е една дългосрочна инвестиция, отразяваща се на разходите за отопление през студените месеци.

Изолацията е защитен слой, който не позволява на топлинния поток да бъде пропилян и поеман от стените. Всеки е слушал израза “Отопляваме стените, докато се сгреем”. Е, с хубава и професионално поставена топлоизолация ще забравите за високите сметки за ток, както и за студените стаи във вашия дом.

Малко повече за функционалността на изолацията

Полагането на външна изолация е процес, който касае ремонтните дейности и е препоръчително да работите с компетентни майстори и коректна фирма за изолация. Преминавайки към партньорство с професионалисти, вие си гарантиране спокойствие в дългосрочен план. Тъй като самият процес отнема време, засяга визията на вашия дом и цели икономия на тока в перспектива, трябва да бъдете сигурни, че изолацията ви е сложена от специалисти.

Хубавото при външната изолация е, че тя ви дава възможността да моделирате външната част (фасадата и екстериора) на къщата по начин, по който на вас ви допада. С други думи, ако искате да направите освежаване на цялостния вид – то с външната изолация реално се прави саниране на къщата. По този начин може да изберете мазилка, замазка, боя и финиш по ваш индивидуален вкус и няма да познаете, че въобще някога е имало работен процес по къщата ви. Изолацията играе роля и на бърз коректор – особено когато има деликатни неравности по самата основа, може да изглади и изравни стената с минимални усилия от страна на майсторите. Ето защо е удачно винаги да се консултирате с професионалисти, които имат опита, знанията и уменията по отношение на външната изолация на къща. Избирайки да работите с добра фирма за топлоизолация, определено можете да се чувствате сигурни в крайния резултат.

Какво включва процесът по поставяне на външна изолация?

За да се премине към поставяне на изолация, майсторите трябва да са обработили основата на самите стени, за да се намали адхезията и да се закрепят перфектно изолационните плоскости. Без значение какъв вид топлоизолационен материал ще избрете, обработката на основата трябва да бъде повече от добре направена, защото от това зависи дългосрочния резултат. Най-чест начин за почистване на основите е с вода – на принципа на отминаването, като професионалните фирми за външна изолация имат високо качествена и специализирана техника, която безупречно почиства самата стена.

След това трябва да се премине към полагане на изолационния материал или ако няма хубава замазка – да се направи такава според нуждите на собствениците на къщата/ жилището. Понякога майсторите препоръчват прикрепване на плоскостите с дюбели, но това е момент, който ще трябва да коментирате със самите тях. При изолацията се поставят няколко слоя материал, които имат различни функции и именно след полагането на изолационните плоскости се слага стъклофибърна мрежа. Нейната роля е важна за процеса на нанасяне на финална мазилка. По този начин животът на топлоизолацията се увеличава с няколко пъти, което съхранява цялостния вид на изолационната система.

Разбира се, целият процес е широкообхватен и тясно специализиран. Ето защо може спокойно да преминете към търсене, подбор и избор на строителна фирма, която да бъде ваш партньор в този проект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *