Здраве и Красота

Витамини и минерали за спорт

Най-добрите витаминно-минерални комплекси за спорт

Редовното интензивно физическо натоварване ускорява метаболизма и активно изгаря хранителните запаси. За да компенсирате загубата и да поддържате спортна форма, е необходимо да комбинирате балансирано хранене с приемането на специални витаминно-минерални комплекси. Те се избират според пола, възрастта, теглото и натоварването.

Какво представляват витаминно-минералните добавки

Витамините са нискомолекулни органични вещества, необходими за извършване на метаболитни процеси на клетъчно ниво. Разделени на мазнини и водоразтворими. Такива съединения стимулират усвояването на хранителните вещества, така че е възможно да се живее. Малки количества витамини се произвеждат от тялото, но по-голямата част от човек получава заедно с храната и под формата на добавки.

Минералите са неорганични елементи, участващи в метаболизма. Микро-и макронутриенти влизат в тялото с храна, вода и чрез въздуха. Остатъците от минерали се екскретират – заедно с урината и чрез изпотяване.

Специализираните витаминно-минерални комплекси са предназначени за лица, занимаващи се с фитнес, културизъм, powerlifting или други спортове. Разграничаване на мъжки, женски и универсални спортни добавки. Комплексите за мъже са насочени към постигане на максимален анаболен ефект. Те съдържат витамини В, А, Е, магнезий, мед, фосфор, калций, желязо, бор, селен.

В комплексите за жени има витамини от група В, А, Е, D, С, калций, цинк, селен, молибден, манган, мед, хром, йод. Такива продукти имат активен ефект на изгаряне на мазнини, стягат тялото, имат положителен ефект върху състоянието на кожата, косата и ноктите. Универсалните добавки са предназначени за спортисти, независимо от пола.

В допълнение към витамините и минералите, растителните екстракти, аминокиселините, антиоксидантите, омега киселините, адаптогените могат да присъстват в състава на хранителните добавки. Такива добавки са абсолютно безопасни, те не съдържат хормони и никакви вредни вещества. На пазара на спортно хранене има голяма гама от продукти. Всеки комплекс е уникална комбинация от взаимодействащи компоненти.

Водещите позиции в класацията заемат Animal Pak Universal Nutrition, Opti-Men И Women Optimum Nutrition, Multi Pro 32x от AST.

Ползите при използването на витаминно-минерални комплекси

Добавките имат следния ефект върху тялото:

  • нормализират метаболизма, участват в протеиновия, мастния, въглехидратния метаболизъм, поддържат водния баланс;
  • стимулира набирането на мускулна маса и процеса на изгаряне на мазнини;
  • подобряване на работоспособността и издръжливостта;
  • ускоряване на възстановяването след интензивни силови натоварвания;
  • активиране производството на тестостерон, което има положителен ефект върху структурата на мускулите;
  • укрепват костната и съединителната тъкан, което е полезно за ставите.

Предлагат се под формата на таблетки, капсули, прах или течност. Вземете продукта съгласно инструкциите, посочени на опаковката. Обикновено курсът продължава 1-2 месеца. След това направете почивка за 1 месец. Приемането зависи от формата на освобождаване и дневната доза. Таблетките и капсулите поглъщат, без да дъвчат, и пият чаша вода. Прахът се смесва с 200 мл вода или сок. Продуктът се приема по време или след хранене. Брой приеми-от 1 до 3 на ден.

Витамини и минерали за спорт 02

При постоянна непрекъсната употреба на витаминни комплекси са възможни странични ефекти под формата на алергии, замаяност, нарушения на съня, тремор, емоционална нестабилност, мигрена, тахикардия и стомашно-чревни нарушения.

Такива хранителни добавки не могат да се приемат при хора, страдащи от диабет, астма, депресия, хронично главоболие, епилепсия, хипертония, артрит, заболявания на сърцето и пикочно-половата система.

Заедно с редовните тренировки, мултивитамините за спорт ще ви помогнат да поддържате отлична физическа сила и да увеличите издръжливостта. Те ще запълнят нуждата на организма от хранителни вещества и ще служат като допълнителен източник на енергия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *