Актуално

10 уникални места по света, които си струва да бъдат видeни

Планетата ни е пълна с прекрасни места, пред красотата на които можем само да се преклоним. Малки, но вълшебни кътчета, могат да бъдат открити по целия свят. Ето няколко такива места, които са радост за очите и душата:

Долината на деветте села, Китай

Долината на деветте села се намира в планините Миншан, провинция Съчуан, Китай. Кръстена е на деветте тибетски села, намиращи се на територията ѝ. Долината е обградена от планини с белоснежни шапки, приютила е гъсти, древни гори и е обсипана с множество езера. От дъното на бистрите сини езера малки камъчета и водорасли сияят на слънцето, създавайки истинска дъга от цветове. Между езерата от различни нива са се спускат водопади, чиито грохот се разнася из приказната долина.

Внушителните пясъчни дюни Ерг Чеби, Мароко

Легенда разказва, че пясъчните дюни Ерг Чеби (Erg Chebbi) в Мароко са били натрупани от Бог като отговор-наказание за отказ да се подслони уморен пътник в пустинята Сахара. Мароканците вярват, че дюните се натрупват като вид препятствие и урок, който учи никога да не се отказва помощ на закъсал и уморен пътник. Дюните Ерг Чеби в Мерзуга са безспорно една от най-големите забележителности на Мароко.

Синята лагуна, Исландия

Само на 40 минути път с кола от Рейкявик – най-северната столица на планетата, се намира една от основните забележителности на острова – Синята Лагуна. Тя е единствена и уникална в цял свят – естествен комплекс от геотермални басейни на обща площ от 5000 кв.м. Дължи името си на уникалния цвят на водата, която е смесица от морска и сладка вода.

Ледените пещери Менденхол, Аляска

В ледените пещери Менденхол в Аляска водата тече по скалите под сините тавани във вътрешността на частично кух ледник. Този красив природен феномен е резултат от глобалното затопляне, заради което ледниците се топят. Ледникът Менденхол е дълъг около 19 километра и се намира в долината, носеща същото име, на 20 километра от центъра на град Джуно в Югоизточна Аляска.

Вратата на ада, Туркменистан

Вратата на ада действително съществува. Тя се намира в средата на необитаема пустиня край град Дарваза в Туркменистан. Земята се отваря в огромна, вечно горяща дупка насред пустинята Каракум. Гледката е особено впечатляваща нощно време, когато червеният кратер се откроява на фона на пълната тъмнина наоколо с безбройните огнени езици, които се извиват в безумен танц.

Брайс каньон

Най-острият Националният парк “Брайс Каньон” се намира в щата Юта на височина от 2400 до 2700 метра. Представлява гигантски природен амфитеатър, създаден от ерозията. Геоложките структури, наречени худу (hoodoo), се формират под влиянието на вятъра, водата и леда.

Лунната долина, Атакама, Чили

Това е най-сухото място Земята, тук не достига влажен въздух заради преградата на Андите. Пейзажите в пустинята Атакама напомнят повърхността на Луната, тук няма нищо друго освен камъни, пясъчни дюни и солени езера.

Каньонът Колка, Перу

Каньонът Колка се намира в южната част на Перу, високо в планинската верига Анди. Това е най-дълбокият каньон в света. Бездънната клисура, издълбана някога от река в живописната и малко позната част на Андите, крие очарование и екстремни гледки. Каньонът изглежда като прорязана с нож дълбочинна пропаст, в подножието на която тече река Колка, а в обратната посока – сякаш врязани в небето на 3 200 м. височина се издигат заснежените върхове на планината. На това почти мистично място се среща птицата кондор, чийто размах на крилете може да достигне до 3 м.

Уайотапу Нова Зеландия

По света се срещат много природни феномени, които могат да оставят човек буквално без думи. Езерото на шампанското в Нова Зеландия е едно от тях. То получава своето име заради бълбукащите балончета, наподобяващи тези на шампанското. Това природно чудо се намира в рамките на геотермалната зона Уайотапу на Северния остров на Нова Зеландия. Ярките цветове на езерото идват от богатото отлагане на минерали и силикати.

Цинги де Бемараха, каменният лабиринт в Магадаскар

Цинги де Бемараха е национален парк в района на Мелаки, Мадагаскар. Той е разделен на Големия Цинги и Малкият цинги, а каменните форми там са забележителни. На местния език „цинги“ означава там, където не можеш да ходиш бос. Цинги представляват карстови плата с подземни води, които са изсекли странни форми във варовиковите скали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *