Здраве

Трендове в здравословното хранене

Разбирането за значението на здравословното хранене за организма кара все повече хора да се стремят да поддържат балансирано меню. То е съобразено с начина си на живот, което включва важните макронутриенти, като протеини, въглехидрати и мазнини, както и жизненонеобходимите микронутриенти, сред които омега-3, фибри, витамини, минерали, антиоксиданти.

По-голямата популярност и стремежа към здравословното хранене създава предпоставка за нови трендове при подбора на храна и съчетанието на продукти, за които ще ви разкажем повече в следващите редове.

Различни видове режими

През последните години се популяризираха значително следните режими, които напълно променят досегашните разбирания на мнозина за здравословно хранене:

  1. Кето
    Обратно на общоприетото, че мазнините трябва да бъдат ограничени максимално, кето режимът ги благоприятства и дори преобладават. Този режим е нисковъглехидратен и високомазнинен, като приемът на мазнини трябва да достига до около 50-55 %. При кето здравословното хранене се цели достигането на състояние на кетоза, по време на която организмът започва да черпи енергия като изгаря мазнините. Препоръчително е да се консумират био храни и да се намали максимално съдържанието на въглехидрати.
  2. Палео
    Диетата се основава на принципа на консумацията на био храни, които са били характерни за хората в Древността – месо, риба, млечни продукти, зърнени култури, ядки, семена, кълнове, плодове, зеленчуци. Тук се изключват всякакви преработени храни, захари, хлебни изделия, растителни масла, олио и други. Смята се, че изброените био продукти са напълно достатъчни за поддържане на добро здраве.

Всеки от тези режими разполага със своите поддръжници, които са открили себе си в тези методи за поддържане на общото здраве и доброто телесно тегло.

Био продукти и храни

Сред трендовете в сферата на здравословното хранене се нарежда и съсредоточаването на био храни в ежедневното меню. Съществуват специализирани био онлайн и физически магазини, откъдето може да си пазарувате органични суперхрани.

Веган био алтернативи

Все по-популярно е възпроизвеждането на рецепти през прочита на веган културата – телешките стекове се заменят от такива от целина, изработват се веган луканки, бургери и други заместители на животинските храни.

Безглутеново здравословно хранене

Все повече хора имат непоносимост към глутен или той не се отразява добре на организма и фигурата им, което ги кара да го изключват от менюто си. В резултат на това възникват много и различни безглутенови продукти и дори ястия в заведенията, които не отстъпват по вкусови качества и свойства на тези с глутен.

Детокс със сурови био храни

Суровоядството е все по-популярно сред много млади хора. Това е не само тренд в създаването на хранителни режими с цел детоксикация, но и принцип на живот на мнозина, които вярват, че натуралният начин е единственият правилен, а термичната обработка е ненужна и дори вредна.

Сред тенденциите се открояват плодови и зеленчукови детокс диети, включващи прием на прясно изцедени сокове за определен период от време с цел прочистване на храносмилателната система.

Не забравяйте, че колкото и да е здравословно храненето ви, за да поддържате бърз метаболизъм и да укрепите своя имунитет в името на доброто здраве, трябва да помислите още и върху други аспекти на пълноценния живот. Достатъчната физическа активност, сънят и почивката, както и хидратацията за добър електролитен баланс са основополагащи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *