Спорт

Как да залагате на тенис и да спечелите

Тенисът предлага повече променливи и повече пазари, отколкото почти, който и да е друг спорт, но ако желаете да увеличите печалбите си и да сведете до минимум рисковете, тогава трябва да въведете стратегия за залагания на тенис, базирана на комбинация от научна теория и добра старомодна дисциплина. В тази секция ще обсъдим стратегията за залагане на тенис, предлагайки съвети, които ще помогнат да подобрите вашите залагания на тенис.

По време на всеки тенис сезон, една солидна стратегия за залагане на тенис трябва да се основава на следните принципи:

Правете единствено залози, които имат стойност

Вероятно не е необходимо да се повтаря (пак и пак и пак), но ако искате да направите пари, залагайки на тенис това е от първостепенно значение. Залагайте само, тогава когато залогът има стойност. Всяка една стратегия за залагане на тенис трябва да ви даде възможността да идентифицирате стойност в залозите на тенис. Всяка система за залагане на тенис трябва да разгледа всеки мач и да ви остави с няколко избрани залози, където е налице стойност.

Бъдете готови да специализирате

Впредвид огромния брой тенис мачове, които се играят през годината, както в мъжката, така и в женската верига, най-добре е да се съсредоточите върху това, което познавате най-добре и да се специализирате.

Просто е невъзможно да се анализира адекватно всеки предстоящ тенис мач (освен ако не успеете да разработите някакъв сложен модел за залагания). Много успешни залагащи на тенис се съсредоточават върху една област, независимо дали това е мъжки или женски тенис, веригата Challenger или само събития от Големия шлем.

Също така, съсредоточете се върху залагания на тенис и пазарите, с които сте най-запознати и са ви най-удобни. Някои залагащи се съсредоточават само върху неблагоприятни ситуации, докато други разработват стратегии за идентифициране на стойността както в сетове, така и в брой от игри.

Независимо коя тенис верига искате да заложите и кой от типовете залози и пазари ви е най-удобен, ако искате да успеете да залагате на тенис, трябва да сте селективни и да се съсредоточите върху вашата област на компетентност.

Прилагане на солидно управление на парите!

Подобно на концепцията за стойностно залагане, изискването за прилагане на последователна стратегия за залагания не може да бъде подценявано. Всяка стойностна стратегия за залагания трябва да използва максимално стойността, която сте идентифицирали, както и да минимизира риска за цялостната ваша сметка за залагания.

Ако не вземате сериозно управлението на пари, без значение колко добър може да бъдете при определянето на залозите за тенис, в крайна сметка ще загубите дългосрочен план. Хаотично залагане, залагане на двадесет лева тук или на десет лева таме, няма да помогне да генерирате печалби в дългосрочен план, или ако това стане, то ще бъде по-скоро продукт на късмет, отколкото на нещо друго. Ако искате да успеете дългосрочно да залагате на тенис или на друг спорт, трябва да се отнасяте към залога, така както един безпощаден финансов плановик.

Когато става въпрос за депозирана сума, започнете със сума пари, която ще ви е удобна да загубите. Много от най-успешните спортни залагащи в света започнаха с малки банкови сметки, които надградени нагоре. Така че започнете с сума, която ще ви е удобно да загубите, ако резултата върви срещу вас. Дори и за най-острите очи гледайки залагането на тенис, нещата могат и до известна степен ще се объркат.

Съхранявайте записи за вашите тенис залози

Залагането на пари за тенис включва идентифициране на стойност и добро управление на парите. Отличен начин да запазите дисциплината си и в двата аспекта е да държите дневник за всеки един от вашите тенис залози.

Този дневник трябва да включва следното:

  • Дата
  • Турнир
  • Тип залог
  • Детайли за залозите
  • Букмейкър
  • Вашият залог
  • Вашите коефициенти
  • Загуба или Печалба
  • Коментари

Ако не успеете да запазите дневник на вашите залагания на тенис, тогава поставяте шансовете си да бъдете дългосрочно печеливши в тенис залозите на сериозен риск. Като държите подробен дневник на вашите залагания на тенис, ще можете да правите редовни прегледи на цялостната си ефективност. Кои видове залози са ви най-последователно печеливши? На кои турнири губите пари? Не само това, но когато се случи поредица от загуби (а те се случват дори и на най-добрите залагащи на тенис), ще можете да погледнете назад, лесно да видите как сте се измъкнали от подобна поредица от загуби в миналото.

Потърсете Възможни Изненади

Исторически фаворитите на даден турнир са склонни да се представят добре в състезанията от Големия шлем както в събитията на мъжете, така и на жените. Ако искате да подкрепите любимите си играчи, направете това рано, когато коефициентите са все още разумни.

Въпреки това, докато фаворитите се представят добре в големите турнири, ако гледаме даже от дните на Конърс, Борг, Макенроу, Кинг, Еверт и Навратилова, виждаме, че може да бъде изключително изгодно да се разпознае кой от любимите ви тенисисти вероятно ще се представи под очакванията за даден турнир.

Класирането на тенисистите се основава на постиженията им през последните дванадесет месеца. Често поставени тенисисти в даден турнирмогат да са извън форма и податливи на разочарование.

Поставените играчи винаги стартират като фаворити пред непоставените играчи при букмейкърите, но малко анализ винаги ще разкрие кой всъщност играе добре в мачовете и кой не – независимо от поставянето в турнира.

Разбирайте сервирането и посрещането

Една от най-популярните форми на залагания на тенис е залагането по време на самата игра, където залагащият може да заложи докато гледа действието при предаване на живо. За да извлечете максимума от тази форма на залагане е необходимо основното познаване на сервирането и посрещането в тениса.

Сервирането в тениса е подобно на тий шота в голфа, дузпа или свободен удар във футбола или плейс кик в ръгбито; това е единственото време в мача, когато непосредственият резултат е в ръцете на състезателя. Ако сървърът е от калибър на Роско Танер, Горан Иванишевич, Пийт Сампрас, Анди Родик или най-големите сервиращи на днешния ден като Иво Карлович и Джон Иснър, тогава има вероятност от 80% точката да бъде за тях. Каквато и слабост да имав сервиза на даден състезател, тя ще се усилва по време на мача и ще стане все по-уязвима при достигане на ключовите моменти на мача и към края на всеки сет.

Историята на тениса познава и толкова много легендарни посрещащи колкото и велики сървъри. Най-великият играч на 70-те и 80-те години на миналия век Джими Конърс се беше доказал като най-добрия посрещач, който играта беше виждала до появата на Андре Агаси в края на 80-те години. Агаси беше посрещащ в момента на световения рекорд за скорост на сервиз от 154 км / ч, притежаван от Анди Родик, но все пак успя да го върне. Въпреки това повечето експерти сега считат Новак Джокович за още по-голям посрещач и от Агаси.

В съвременната игра Роджър Федерер, Рафаел Надал, Анди Мъри, Дейвид Ферер и Жил Симон са само някои от най-добрите посрещачи в турнето.

Дори най-големите сървъри в тениса ще имат колебания в сервизите си поне веднъж в даден сет. В момента най-последователните сървъри в играта са американеца Джон Иснер (висок 2.08м) и хърватина Иво Карлович (висок 2.11м). И двамата мъже започват с огромно физическо предимство пред повечето от конкурентите си; ако се има предвид, че те влизат в контакт с топката около 3 метра от земята в точката на изпълнение на начален удар, топката винаги ще премине мрежата и ще върви надолу по остра траектория, оставяйки сървъра да се съсредоточи върху качеството на изпълнението, точността и скоростта. Резултатът е сервиз, където топката отскача високо и се движи с над 200 км/час – откъм форхенда, бекхенда или в тялото на противника.

Разбира се, в класацията и статистиките на ATP няма нито двуметрови машини за сервиране, нито посрещачи от калибъра на Джокович. Статистическите данни за всеки играч в турнето на ATP са посочени на уебсайта на ATP в секцията All Match Stats и те със сигурност могат да ви дадат индикация – и вероятност – за вероятността даден играч, който сервира или посреща да загуби даден гейм или сет.

Стилове на игра

Благодарение на YouTube, можете да намерите кадри за секунди от почти всеки играч в тура. Гледайте едновременно играта му на сервиране и на посрещане и можете бързо да прецените какъв тип играч е той; голям сървър, сервиз-мрежа (рядко тези дни), играч от основната линия, силен посрещач, силен форхенд или бекхенд и т.н.

Това е полезено, особено ако не сте запознати с даден играч или пък искате да видите неговия стил на игра и как играе на определена повърхност.

Статистика на мачовете един срещу друг

Отделете малко време, за да влезете в уебсайта на ATP или WTA и да проверите резултатите един срещу друг между играча, който възнамерявате да подкрепите и противника му. Ако те са играли преди ще видите колко пъти вече са играли, резултатите и статистиките от мачовете им и кога те са се играли.

Това е много полезно при залагания на тенис, но мачовете никога не трябва да се вземат по номиналната си стойност и човек винаги трябва да проверява отблизо съперничеството.

Да кажем, че играч А е майстор на клей, но има 2-5 губеща история срещу играч Б, който пък е специалист на твърди настилки и сервира здраво. Въз основа на историята им един срещу друг бихте заложили на Играч Б да спечели. Ако обаче проверите малко по внимателно щяхте да видите, че и двете победи на играч А са били на клей, което е и повърхността, на която им предстои да играят.

Оценка на повърхностите на корта

Когато залагате на даден играч, винаги вземайте под внимание повърхността, върху която ще се играе мача и колко добъра е неговата статистика. Топ играчи като Джокович, Федерер и Надал могат да спечелят на всякакви повърхности, твърди, клей или тревни. Анди Мъри винаги е имал инструментите да играе добре на глина, но едва наскоро той стана редовен победител на клей. Дейвид Ферер изглежда е страхотен клей играч, но неговата упоритост и старание вече му позволяват да играе на всички повърхности и той всъщност е спечелил повече събития на твърди кортове, отколкото на глина.

При жените играчи като Серина Уилямс, Виктория Азаренка, Мария Шарапова, Каролин Возняки, Ана Иванович и Гарбин Мугуруза могат да играят и да печелят на всякакви повърхности.

Ако оставим тези играчи настрана, повечето мъже и жени в турнето предпочитат определена повърхност и имат много повече успехи на любимата си повърхност. Бърз поглед върху скорошната дейност на играча ще ви покаже текущата му форма на определената повърхност. Поглед към титлите, които са спечелили и финалите, които са достигнали, също ще ви разкрият много за един играч.

Перфектен пример е бившият № 9 в света – Николас Алмагро от Испания. Алмагро е един от най-талантливите играчи на тура, надарен със свиреп сервиз, бомбен форхенд, страхотна скорост от основната линия и бекхенд, съперничещ с този на Стан Вавринка.

И въпреки това Алмагро е постигнал успехи главно на клей. Той е спечелил 12 ATP титли и е достигнал още 10 финала, но всички от тях са на клей. Следователно, в мач срещу противник с подобно класиране, но на твърди кортове, стойността на залога би била да заложи срещу него.

Тенис на закрито и на открито

Събитията на твърди кортове се играят, както на закрито – главно в Европа, така и на открито – предимно в Северна Америка. Събитията на клей и трева винаги се играят на открито. За някои играчи е по-трудно да спечелят събития на открито, където играта им е по-изложена на други фактори, например: вятър, слънчева светлина, топлина и т.н. Горан Иванишевич спечели 22 ATP титли, но само седем от тях бяха на открито. Играта на Горан бе построена около феноменалният му левичарски сервиз, така че по-малкото му излагане на външни елементи беше по-добре за неговото представяне.

Други играчи, като Рафаел Надал, предпочитат активно да играят на открито и имат сравнително слаб рекорд на закрито (много малко титли на Рафа на закрито).

Следвайте съвети за залагане на тенис

Чудесен начин за увеличаване на възвръщаемостта на вашите тенис залагания е да намерите тенис типстър, който е специализиран в дадена област или пазар на залагания, които вие не разбирате.

Следването на съветите за тенис може да бъде чудесен начин за изграждане на вашата сметка, разбира се важно е да проучите всеки един типстър, които следвате. И когато кажем да проучите, имаме предвид, че наистина трябва да извършите задълбочено разследване. Има десетки специалисти по тенис в интернет, като много от тях правят гръмки изказвания за тяхната рентабилност. Повечето типстери в интернет не са печеливши и в някои случаи се стремят да ви вземат парите чрез прекомерни абонаментни такси. Но има определен брой успешни типстъри за тенис, които предлагат печеливши съвети за залаганияпрез цялата година.

Имайте сметки с множество букмейкъри

Ако се ограничите само до няколко или още по-зле до един букмейкър, това само ще ограничи шансовете ви да печелите пари от тенис в дългосрочен план. Със сигурност не препоръчваме да имате акаунт с цяла купчина различни букмейкъри. Това може да е малко прекомерно. Но, ако сте в зависимост само от един или два букмейкъра за всичките ви залагания на тенис, тогава ще намалите общите си печалби в дългосрочен план.

Защо това е така?

Мислете за това по следния начин. Ако имате само сметки само в два букмейкъра, като начало се ограничавате до доста по-тесен кръг на видове залози за тенис и пазари, в които да залагате. Но по-важното е, че се ограничавате до по-тесен кръг от коефициенти.

Да предположим, че искате да заложите на Анди Мъри, за да спечелите предстоящия мач от Големия шлем. Имате профили в два букмейкъра:

Букмейкър А дава победа за Мъри с коефициент от 1,80
Букмейкър Б дава победа за Мъри с коефициент 1,82

Кой букмейкър ще изберете? Очевидният отговор е Букмейкър. Но нека си представим, че имаме сметки в четири букмейкъри:

Букмейкър А дава победа за Мъри с коефициент от 1,80
Букмейкър Б дава победа за Мъри с коефициент 1,82
Букмейкър С дава победа за Мъри с коефициент 1.77
Букмейкър Д дава победа за Мъри с коефициент 1.86

Очевидно ще искаме да заложим при Букмейкър Д.

Въпреки че това е един опростен пример, трябва да е ясно как управлението на по-широк брой сметки от букмейкъри ви позволява не само по-голяма гъвкавост при наличните пазари, но по-важното е, че имате по-голям шанс за избор. При единичен пример, това може да изглежда като малка разлика, но в дългосрочен план всичко се натрупва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *