Технологии

Бъдещето на сателитните телефонни комуникации

Миналата седмица Apple пусна нови iPhone с няколко интересни нови функции. Една функция съобщава, ако сте претърпели злополука (при положение, че телефонът ви може да се свърже), а друга свързва телефона със сателит по много ограничен начин за моментите, когато клетъчна кула е извън обхват.

Starlink и T-Mobile публикуват все още несъществуваща услуга, която би трябвало да направи сателитната услуга на Apple да изглежда като избягала от модемните години. Всички те следват AST SpaceMobile, който ще пусне първия си 4/5G сателит през следващата година, за да започне своето покритие.

Нека поговорим за нашето бъдеще на сателитните клетъчни услуги тази седмица. След това ще завършим с моя продукт на седмицата: много достъпен чифт слушалки с активно шумопотискане, които може да са идеални за тези, които предприемат дълги пътувания и трябва да спят с тях.

Apple отговаря на нуждите

Услугата Emergency SOS на Apple чрез сателит, която ще бъде първата, която ще бъде активирана от тези услуги от следващо поколение, е много ограничена. Едно голямо предимство е, че ще работи много преди другите да достигнат критична маса.

Ако сте по средата на нищото и се нуждаете от помощ, няма да ви помогне да имате услуга, която все още не работи, така че ограниченията на услугата на Apple стават проблем за Apple едва когато другите услуги станат критични маса. Потърсете това през или около 2025 г.

Тази услуга работи само на открити места с ясна линия на видимост към небето и предполагам, че понякога може да се наложи да танцувате малко, за да получите адекватен сигнал. Няма да работи, ако паднете в дере, заседнете в пещера или сте в бункер.

Все пак всяка година има много хора, които остават блокирани там, където живея. Те не осъзнават, че времето тук може да се промени много бързо и ако сте далеч от колата или цивилизацията си само по шорти и тениска, когато това се случи, ще имате нужда от помощ или има вероятност да загубите всичко от няколко пръста до живота ви.

Приложението ви помага да намерите сателит и след това чрез менюта използва интелигентността на телефона, за да минимизира съобщението и да го предаде на някой, който може да ви помогне. Въпреки това може да отнеме от 15 секунди до няколко минути, за да получите чиста линия на видимост към сателита, за да работи това. Така че, ако имате счупен крак или сте инвалид по друг начин, пак може да нямате късмет.

Apple работи с Globalstar за тази функция. Потребителите на IPhone 14, единствените, които първоначално са получили тази функция, ще получат две години от тази услуга безплатно. Дотогава вероятно ще има налични алтернативи и това първоначално предлагане несъмнено също ще се подобри.

Услугата е по-добра от нищо и в момента, освен ако не искате да инвестирате в скъп Iridium (или друг сателитен) телефон, това е почти единственият ви избор. Услугата на Iridium, макар и скъпа, е много по-малко, отколкото си спомням, но все пак е по-скъпа от традиционната клетъчна мрежа.

Starlink и T-Mobile

Илон Мъск има идея за минута и много от тях са изненадващо добри. Въпреки че работих с човек като Мъск и знам, че работата за или с някой като този е кошмар, защото не всяка идея е добра и като цяло хора като този не могат да направят разликата.

Като каза това, идеята за превръщането на сателитите Starlink в телефонно решение е интересна. Като се има предвид обаче, че Starlink вече има проблеми с честотната лента, тази услуга може да направи самата Starlink по-малко привлекателна, ако намали, както вероятно ще стане, честотната лента за съществуващи клиенти на Starlink

Мъск също така е склонен да обещава повече и да изпълнява недостатъчно, да пропуска обявените дати за доставка и да създава значителен брой проблеми за своите компании. Все пак SpaceX е най-евтината платформа за изстрелване в момента, изненадващо е надеждна и повечето от прегледите на Starlink, които съм виждал, са впечатляващо положителни.

Лично аз бих изчакал Starlink да стане печеливш и да се представи в мащаб, преди да предложа друга услуга в мрежата, но това не е начинът на Мъск. Досега големите му рискови залози в повечето случаи се увенчаваха с успех. Но той и неговите компании остават на една голяма грешка от кризата. Като се има предвид сложността на неговите компании, изглежда почти сигурно, че в крайна сметка ще се сблъска с неприятна стена.

Първоначално услугата ще бъде по-способна от сателитното предложение на Apple, но не и истинска клетъчна мрежа, и ще изисква сателитите Starlink да бъдат надградени. Говори се, че бета версията на тази услуга ще е в края на 2023 г., като пълното обслужване се очаква през следващата година в райони, където има критична маса от нови сателити. Ако не достигне критична маса, T-Mobile и Starlink са в интересна позиция да бъдат първите, които ще успеят със сателитно базирано решение за смартфон.

AST SpaceMobile

AST SpaceMobile, който е планиран да изстреля своя нискоземен сателит през 2023 г., има партньорства с компании като Vodafone и AT&T, осигурявайки силен път за първоначално световно покритие. Те ще се нуждаят от между 45 и 65 сателита, за да достигнат до критична маса, което трябва да се случи преди края на 2025 г., ако приемем, че няма големи пазарни промени или появата на по-добра конкурентна технология в мащаб.

Компанията е опакована с 2400 патента и трябва да може да осигури прилично 4/5G покритие, след като достигне критична маса. Услугата ще се третира много като международно пътуване или услуга в самолет за райони, където има клетъчни алтернативи, така че телефонът ви ще работи там, където в момента не работи. Или като основна телефонна услуга за тези извън зоните на клетъчно покритие, като отдалечени местоположения по суша или море.

Това със сигурност би било подобрение в сравнение с кораб-брега и повечето радио решения за полицията и службите за първа помощ, работещи в райони, където или няма клетъчна услуга, или където клетъчната услуга е била прекъсната. За разлика от другите две услуги, AST SpaceMobile ще бъде като обикновената клетъчна мрежа, тъй като ще поддържа глас и данни и няма да има ограниченията на другите две услуги. Но неговото качество и пропускателна способност ще изостават от наземните клетъчни услуги за неопределено време.

Тази услуга трябва да работи и в самолети и да е по-добра от това, което в момента получавате в самолет. Той ще поддържа както глас, така и данни, докато самолетите в момента поддържат само данни (хората са против получаването на клетъчно покритие в самолетите от страх, че тези, които го използват, ще ги подлудят с постоянни силни телефонни разговори).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *