Здраве и Красота

Как един разговор с приятели на ден може да помогне на вашето психично здраве

  • Проучване установява, че разговорите с приятели дори за кратки периоди могат да помогнат на вашето психично здраве.
  • Обсъждането на психичното здраве все повече се нормализира, казват експерти, което може да помогне на хората да дадат приоритет на своето благосъстояние.
  • Експерти казват, че проучване като това показва колко важна може да бъде човешката връзка и как простите стъпки могат да помогнат на хората да запазят психичното си здраве.

Ново проучване предполага, че един разговор с приятел на ден може да има значителен ефект върху психичното здраве.

Проучването, публикувано в Communication Research през януари, идва три години след разпространението на COVID-19 по света. Въпреки че ежедневието за мнозина се доближи до нормалния си вариант отпреди пандемията, тези дълги години на социално дистанциране, дистанционна работа и изолация оказаха драматично влияние върху психическото и емоционалното здраве на много хора.

„Малките моменти на връзка са толкова важни за нас като част от човешкия опит“, каза Теа Галахър, PsyD, клиничен асистент в катедрата по психиатрия в NYU Langone Health. „След COVID много от нас все още работят от вкъщи и все още имат ограничени социални контакти. Хората са се преместили и променили. Животът е различен. Намирането на места за връзка е толкова важно за психичното здраве. Социалната връзка и общността имат голям ефект за смекчаване на депресията и тревожността.

Какво установи проучването

Проучването включва 900 участници от пет университетски кампуса преди, по време и след блокирането на пандемията. Участниците бяха насочени да се включат в едно от седемте комуникационни поведения в рамките на един ден и след това да докладват същата вечер за своите чувства на стрес, връзка, тревожност, благополучие, самота и качеството на деня си. Седемте поведения включват:

  • Наваксвам
  • Смислен разговор
  • Шегувам се
  • Показване на грижа
  • Слушане
  • Оценяване на другите и тяхното мнение
  • Предлагане на искрени комплименти

Проучването установи, че няма значение кое от поведенията се практикува. Актът на умишлено достигане до приятел като цяло имаше въздействие.

Значението на психичното здраве

„По време на пандемията видяхме 25% увеличение на депресията. Количеството човешка връзка ни беше отнето. Намирането на начини да се върнем към това, дори и по малки начини, може да бъде мощно“, каза Галахър.

Обсъждането на психичното здраве все повече се нормализира, казват експерти, което може да помогне на хората да дадат приоритет на своето благосъстояние. Експерти казват, че проучване като това показва колко важна може да бъде човешката връзка и как простите стъпки могат да помогнат на хората да запазят психичното си здраве.

„Психичното здраве е нещо, което всеки има и ние едва започваме да осъзнаваме това, особено с пандемията. Засегна всички. Това колективно травматично преживяване, което имахме като глобална общност, извежда на преден план колко важно е психичното здраве и колко голяма част от ежедневието е то“, каза д-р Наоми Торес-Маки, клиничен психолог в болница Lenox Hill. „Нещо като това проучване е прекрасно, защото е нещо, което много от нас вече правят.“

Важни ресурси

Експертите казват, че разговорите не трябва да са дълги или задълбочени, вместо това казват, че търсете моменти, в които имате време да протегнете ръка, дори и да не е много време.

„Когато видим тези статии, трябва да сме преднамерени да ги следваме и да ги допуснем в живота си“, каза Галахър. „Обади се на приятелите си в колата. Потърсете тези малки моменти на връзка. Използвайте това като начин да бъдете по-съзнателни.“

Важно е да се отбележи, че проучването набляга на малки, значими връзки. Това не означава, че интровертите трябва да говорят с голяма тълпа от хора, за да се възползват. Експертите подчертават, че намирането на някаква връзка е ключово и че качеството е по-важно от количеството.

Експертите също така казват, че някои хора може да се почувстват уплашени, като се свържат с хората и че за някои дори минималното взаимодействие може да бъде предизвикателство.

„Понякога хората се отказват от връзки и това може да идва от място на социална тревожност или депресия“, каза Галахър. „Ако казвате, че не се нуждаете от връзка всеки ден, просто се уверете, че това наистина е точно, а не просто нещо, което сте дошли да приемете.“

Защо връзката е ключова за здравето

Връзката, дори и на най-малкото ниво, е нещо, което е основна човешка нужда, казват експертите.

„Като човешки същества, ние процъфтяваме във връзка с другите, не само на психологическо, но и на физиологично ниво. Независимо дали сте екстроверт или интроверт или попадате точно по средата, човешката връзка е важна. Ако сте човек, който е по-интровертен, това може да направи достигането и свързването малко по-неудобно и това може да послужи като пречка“, каза Торес-Маки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *