ЗдравеХранителни добавки

Пробиотиците и хранителният ни режим: Как добрите бактерии подпомагат храносмилането

Здравословният хранителен режим е ключов за поддържането на добро физическо и психическо здраве. Но ако тялото ви не обработва правилно храната, която приемате, тялото ви ще изпитва дефицити. Знаете ли, че основна роля в храносмилането играят ензимите и пробиотиците? Днес специалисти от онлайн магазин Ведра Фармаси разкриват за вас  предимства и полезни свойства на пробиотиците. Можете да разгледате повече информация за тях подробно тук.

Добрите бактерии, които подпомагат нашия режим

Пробиотиците са живи микроорганизми, които предоставят множество ползи за нашето здраве. Те са основна част от нашата микробиологична флора и играят важна роля в различни процеси в тялото:

  • храносмилане – те помагат на храносмилателната система да разгради фибрите, като ги преобразуват в хранителни вещества и късоверижни мастни киселини и витамини;
  • абсорбцията на хранителни вещества – подпомагат абсорбцията на определени микроелементи, включително витамини и минерали;
  • защита от вредни бактерии – контролират растежа на вредни микроорганизми, като създават балансирана среда.

Сред разнообразието на пробиотични бактерии, които обитават нашата храносмилателна система, най-популярните видове са Lactobacillus и Bifidobacterium.

Промяна на хранителните навици – ролята на пробиотиците

Последни изследвания показват, че пробиотичните бактерии в нашия стомашно чревен тракт могат да имат значителен ефект върху хранителните ни навици. Различните бактериални видове се нуждаят от различни хранителни вещества и могат да “манипулират” апетита ни към определени храни, за да си набавят нужното. . Ето защо правилното хранене е от съществено значение за поддържането на здравословна микробна флора.

Защо да използвате пробиотични добавки?

Източниците на пробиотици в хранителната ни диета включват кисело мляко, кефир и други ферментирали храни, като туршия, както и някои видове сирена. Но ако ви е трудно да приемате тези продукти или просто искате да увеличите приема на полезни бактерии, пробиотичните добавки могат да бъдат добра опция. Те са изключително лесни за прием и  удобни за поддържане на добра микрофлора и подпомагане на процеса на храносмилане. С техния прием, можете лесно да увеличите жизненоважните за организма микроорганизми, независимо от вашия хранителен режим. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *