Актуално

Гърция отваря врати към туризма: Кой може да дойде – Правила за пътуване и безопасност

Гръцкият туризъм прави своя дебют днес, отваряйки границите си по въздух, море и път за пътниците за летните месеци, след като кризата на здравето Covid-19 спря глобалното пътуване.

„Гърция предприема следващата стъпка за възстановяване на туристическите потоци, като винаги се стреми да защити здравето на професионалистите в туристическата индустрия, жителите на туристическите дестинации и посетителите“, заяви говорителят на правителството Стелиос Пецас.

Въз основа на насоките на Европейския съюз  и препоръки за здравето на експертите , следното се прилага считано от днес, 1 юли за всички пътувания до Гърция :

По въздух – Полети

  • От 1 юли всички летища в Гърция са отворени за директни международни полети ( от изброените по-долу държави ), с изключение на полетите до и от Обединеното кралство , Швеция и Турция – които според новооткрития NOTAM ще важат до юли 15.
  • Пътешественици от Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Черна гора, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Сърбия, Южна Корея, Тайланд, Тунис и Уругвай са разрешени в страната, съгласно решение на ЕС във вторник.
  • Всички жители на държави-членки на ЕС и Шенгенска зона ( базирани на реципрочност) , включително България, Хърватия, Кипър и Румъния, както и Исландия, Норвегия, Швейцария, Лихтенщайн и Ирландия могат да пътуват до Гърция.
  • граждани на трети страни ( с доказателство за самоличност и пребиваване ), които имат разрешение за пребиваване в Гърция, както и членове на семейството на граждани на ЕС, здравни работници и изследователи, болногледачи, служители на граничните пунктове, сезонни работници, моряци, дипломати, международен персонал, военни персонал, служители на хуманитарна помощ са разрешени в страната.
  • Неевропейци ( с изключение на изброените по-горе страни ) не се допускат в страната.

* Наредбите, отнасящи се до страните от списъка за приемане, подлежат на промяна след 14 дни, когато се подновяват оценките въз основа на епидемиологични данни от страна на произход.

По суша – пътни гранични пунктове

Влизане в Гърция по шосе може да стане само през пункта Промахонас на границите с България. Всички други гранични пунктове (с Албания, Северна Македония и Турция) позволяват само на входящите посетители само за основни цели за пътуване .

По море – пристанища

Прием в Гърция по море е позволено чрез по пристанищата Патра и Игуменица .

Мерки за сигурност в пунктовете за влизане  

ВНИМАНИЕ : Всички входящи туристи са необходими за попълване на пътниците Форма Locator (PLF) онлайн тук 48 часа преди пътуването и ще бъдат снабдени с баркодове , които ще бъдат сканирани при пристигане (на летища, пристанища и гранични райони), за да се определи дали посетителите ще да бъде позволено да продължи или да бъде проверено.

По отношение на насоките на ЕС, Гърция ще може да използва предоставената информация за идентифициране на потенциални рискове за здравето на отделните пътници, както и за дестинации. Въз основа на събраните данни гръцките здравни власти ще пристъпят към целенасочено тестване на Covid-19.

„Сключихме възможно най-добрите договорености… организираният план за посрещане на посетители в страната ни не направи никакви отстъпки по отношение на безопасността и общественото здраве“, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис по време на заседание на кабинета часове преди Гърция да отвори границите си за туристи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *