Здраве и Красота

Опасностите, които крие лакът за нокти

Непрекъснатото лакиране изсушава ноктите и те пожълтяват. Лакът може да причини и по-сериозни вреди на организма.

Не е нужно да изоставяте напълно лакирането, но е добре да сте наясно с отрицателните ефекти, които съставките на лака могат да имат върху организма.

Ето някои вредни вещества, които се съдържат в лаковете за нокти:

  • Толуен – разтворител, който придава гладко покритие и запазва пигмента. Може да засегне централната нервна система и да причини репродуктивни нарушения. Главоболие, слабост, припадък и гадене са само възможни последствия от лаковете, които не отговарят на стандартите.
  • Формалдехид – безцветен газ, който помага да се увеличи срока на годност на лака. Ако страдате от алергия, контактът с формалдехид може да причини дерматит и дори химически изгаряния. В най-тежките случаи може да предизвика нарушения на сърдечния ритъм, конвулсии и дори рак.
  • Дибетил фталат – използва се като ароматизатор. Може да причини ендокринни разстройства, гинекологични пробелми и заболявания на дихателните пътища.

Учените са провели изследване с участието на 24 жени. Само след шест часа при повечето участнички били наблюдавани повишени равнища на дифенил фосфат -производно на трифенил фосфат, който се формира в процеса на метаболизма. 10 часа след началото на експеримента нивата на дифенил фосфат в организма на всички участнички скочили до 7 пъти над нормата.

Как да изберете лак, които на вреди на здравето?

Някои лакове имат специални обозначения:

  • “5-Free”- означава, че продуктът не съдържа формалдехид, производните му смоли, толуен, дибутил фталати и камфор.
  • “3-Free”- означава, че не съдържа формалдехид, дибутил фталат, и толун.

Преди да си купите лак, първо трябва да обърнете внимание на съставките. Или просто оставете ноктите да дишат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *