Технологии

Как да изберем правилния офис стол за оптимална производителност?

Когато работите в офисна обстановка и често извършвате повече от задачите си на компютъра, може би забелязвате, че това натоварва цялото ви тяло. При многочасово стоене в това положение, започвате да се разсейвате от работния процес, да губите мотивация и да изпитвате дискомфорт. 

За да избегнете неприятните състояния по време на работа и да притежавате оптимална производителност, е подходящо да се снабдите с качествен офисен стол. Може да откриете евтини модели във физическите магазини или онлайн, където често има промоции от компютърните търговци, споделят от Plasico.

Кои фактори са важни при избор на офис стол?

Изборът на стол за офиса не е задача, която трябва да бъде пренебрегната, защото влияе пряко върху качеството на престой, удобството по време на работния процес и производителността, с която изпълнявате задачите си. При избора трябва да влияят следните аспекти:

 • време на ползване – ако прекарвате по-малко от 4 часа дневно пред компютъра, може да заложите на обикновен модел, но ако прекарвате по цял ден – тогава трябва да изберете по-специфичен, притежаващ ергономичен и удобен дизайн;
 • механизми – важно е да прецените дали искате вашата придобивка да бъде фиксирана, или да има люлеещ механизъм. Асинхронните модели позволяват регулиране на нивото на седалката самостоятелно. Синхронните механизми извършват регулацията едновременно; 
 • крака – трябва да прецените дали искате да има колелца или не. Първият тип позволява лесно придвижване от една до друга точка в офиса;
 • тапицерия – може да избирате между мрежа, плат и кожа:
  • мрежа – има дишаща функция и се използва предимно за облицовка на облегалката, за да не се запарва кожата;
  • плат – най-използваният материал за изработката. Притежава дишащи свойства, но по малка издръжливост;
  • кожа – може да бъде естествена или изкуствена, спрямо което варира цената.
 • подлакътници – ако работата ви се състои предимно пред компютър, е добре тази част от обзавеждането ви да бъде с подлакътници. 

Какви видове има?

В зависимост от дизайна, може да откриете ергономични и посетителски столове за офис. Първите имат дизайн, съобразен с необходимостта от многочасов престой на бюро. Ергономичните столове отнемат от натоварването на ръцете и гърба, като предоставят на ползвателя комфорт. Посетителските са по-бюджетни варианти, които са удобни за краткосрочно ползване. Те предлагат добра опора.

Съвременните модели за офис и от двата вида се предлагат с множество екстри, регулируеми подлакътници в няколко степени и механизми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *