Шоу и развлечения

Новият сезон на „Black Mirror“ започва, като се занимава с безпокойството на актьорите относно AI

ЛОС АНДЖЕЛИС, 15 юни (Ройтерс) – В новия сезон на научно-фантастичния сериал на Netflix Inc (NFLX.O) „Черно огледало“, офис мениджър открива, че стрийминг услуга възпроизвежда живота й, използвайки аватар на Салма Хайек.

Хайек, в епизода, пуснат в четвъртък, е продала своя цифров образ на Холивуд за използване в програмиране, създадено с изкуствен интелект (AI).

Историята подчертава реалните тревоги на актьори и писатели, каза звездата от „Schitt’s Creek“ Ани Мърфи, която играе офис мениджъра. Американската гилдия на писателите (WGA) обяви стачка в началото на май, отчасти поради опасения, че студиата ще започнат да използват генеративен AI вместо хора, за да пишат сценарии.

„Надявам се, че хвърля светлина върху това, за което се борят и защо се борят за това“, каза Мърфи в интервю.

„Не само писателите хленчат. Те казват „Не можем ли да бъдем заменени от компютри?“ и това е толкова страшно нещо, което хората трябва да попитат“, добави тя.

Актьорите се разтревожиха, след като онлайн започнаха да циркулират реалистично изглеждащи „deepfakes“ на звезди като Том Круз, Киану Рийвс и Хайек. Членовете на синдиката на актьорите SAG-AFTRA търсят защита за това как техните изображения се използват в преговорите им с холивудските студия.

„Колкото и да искам хората да се посмеят добре и да се насладят на нашия шокиращо безгрижен епизод, когато става дума за „Черно огледало“, надявам се, че ще предизвика подходящ разговор или много разговори за наистина ужасните последици, които AI може да има ако излезе твърде далеч от релсите“, каза Мърфи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *