Технологии

Apple обновява продуктовите линии, представя нов часовник Ultra Watch

Apple обнови своите продуктови линии iPhone, Watch и AirPods на онлайн събитие в сряда, както и представи нов часовник Ultra за активност в предизвикателни среди.

Apple Watch Ultra е проектиран да работи в изключително студени и горещи среди, както и под 130 фута вода. Помещава се в здрав корпус от титан, а лицето му е направено от здрав сапфирен кристал.

Ultra също има бутон „Действие“, който е програмируем, сирена от 85 децибела за спешни случаи, а контролите са предназначени за използване с ръкавици. Има три микрофона за яснота на гласовото повикване, дори при ветровити условия.

Apple Watch Ultra

Cellular е вграден в Ultra, който има живот на батерията от 36 часа с едно зареждане, въпреки че Apple обеща, че ще бъде увеличен до 60 часа с нов софтуер за оптимизиране на батерията, наличен тази есен.

Освен това Ultra поддържа двучестотен GPS и с приложението Dive Plus може да се превърне в компютър за гмуркане.

Откриване на катастрофи

Рос Рубин, главен анализатор в Reticle Research, консултантска фирма за потребителски технологии в Ню Йорк, нарече Ultra „продукт на изявление“.

„Това показва, че Apple Watch може да се използва в тежки условия от хора, занимаващи се с екстремни дейности“, каза той пред TechNewsWorld.

„Това не е нещо, от което масовите хора се нуждаят, но можете да видите как част от технологията, като бутона за действие, може да се филтрира до бъдещи итерации на други модели“, добави той.

Apple също пусна своя Series 8 Apple Watch на своето предварително записано събитие. Часовникът разполага с нов температурен сензор, който може да се използва от жените за проследяване на овулацията. Овулацията обикновено се измерва с термометър и дневник. Новият часовник прави тази задача много по-лесна и удобна, като предоставя автоматични ретроспективни оценки на овулацията.

„Apple Watch се превърна в решение за цифрово здраве, което може да се носи,“ каза Марк Н. Вена, президент и главен анализатор в SmartTechResearch в Сан Хосе, Калифорния, пред TechNewsWorld.

Часовникът, както и новите iPhones, също имат нова функция за откриване на сривове. Когато бъде открита катастрофа, часовникът автоматично ще се свърже със службите за спешна помощ, ще предостави местоположението на катастрофата и ще уведоми контактите за спешни случаи на часовника.

За да създаде функцията, Apple добави два нови сензора за движение към Series 8, подобрен триосен жироскоп и акселерометър с висока G-сила. Акселерометърът може да измерва до 256 Gs, което му позволява да открие екстремните въздействия от катастрофа.

Crash Detection

Функцията работи само когато потребителят е в движещо се превозно средство и събира данни само около момента на възможна катастрофа.

Часовниците от серия 8 имат 18-часов живот на батерията, но с нова функция за режим на ниска мощност животът на батерията може да бъде удължен до 36 часа.

Сателитен SOS

По време на своето онлайн събитие Apple представи също iPhone 14 Pro с 6,1-инчов дисплей и Pro Max с 6,7-инчов дисплей.

Моделите Pro, както и моделите 14 и 14-plus, поддържат нова услуга Emergency SOS чрез сателит. В новите модели iPhone са вградени специални антени, за да могат да изпращат текстови съобщения до летящи високо сателити.

За да подпомогне връзката, софтуерът на телефона показва на потребителя къде да насочи телефона си, за да се свърже със сателита и да остане свързан, докато сателитът се движи.

Emergency SOS via satellite

Поради тясната честотна лента, включена в сателитната комуникация, Apple създаде персонализиран алгоритъм за компресиране на кратък текст, за да намали средния размер на съобщението с фактор три.

Първоначално сателитната услуга ще бъде ограничена до Съединените щати и Канада, където ще се предлага безплатно за две години.

DSLR Challenger

Apple също обнови камерите в новите професионални модели. Основната камера на гърба на устройството има 48-мегапикселов сензор с поддръжка на бърз f/1.78 обектив, докато предната камера има 12MP сензор с f/1.9 обектив. Основната камера също поддържа формат ProRaw.

Моделите Pro също имат нов чип, A16. „С A16 Apple разполага с най-мощната смартфон камера на пазара в момента“, каза Баджарин.

„Възможностите от 48 мегапиксела и ProRaw доближават серията iPhone 14 Pro много по-близо до истински DSLR“, добави той.

Вена отбеляза, че Apple се стреми към отвъд паритета с цифровите огледално-рефлексни камери с един обектив. „Ясно е, че Apple не иска камерата в телефона им да бъде еквивалентна на DSLR, но искат тя да превъзхожда в много отношения DSLR“, отбеляза той.

Надграждането на предната камера в новите iPhones представлява друга промяна в мисленето на Apple за камерите в телефоните, добави той. „Преди беше, че задната камера беше най-важната камера“, каза той. „Сега те виждат предната и задната камера с еднаква важност.“

 iPhone 14 Pro and iPhone 14 Pro Max

Apple направи големи крачки в стабилизирането на видео с моделите Pro и Max. „Можете буквално да заснемете видео в движение с много малко разклащане на изображението“, отбеляза Рубин.

Често злонамереният прорез в предната част на моделите Pro и Pro Max е превърнат в динамичен център за уведомяване. „Те го превърнаха в полза, а не в унижение“, каза Рубин.

iPhone 14 и iPhone 14 Plus ще се предлагат в пет цвята: полунощен, син, звездна светлина, лилав и (продуктов) червен. iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max ще се предлагат в четири цвята: космическо черно, сребристо, златно и наситено лилаво.

По-добри AirPods

Apple представи и нова версия на своите AirPods Pro с нов H2 чип, по-дълъг живот на батерията и технология за шумопотискане, която е два пъти по-ефективна от своя предшественик за блокиране на шума.

Също така е подобрен режимът на „прозрачност“ на слушалките, като филтрира част от разрушителния шум, който обикновено се чува при изключено шумопотискане. „Не съм виждал други слушалки да правят това“, отбеляза Рубин. „Той адресира един от недостатъците на режима на прозрачност. Допускаш целия свят да влезе, включително резките звуци.

AirPods Pro

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *