Ремонти

Направи Си Сам разширение на къщата: стъпка по стъпка ръководство за строителство

Вчера къщата ви беше голяма и удобна, а днес – няма достатъчно пространство. Ако няма желание или възможност за закупуване на жилище, което отговаря на вашите нужди, тогава остава една възможност – да увеличите използваемата площ на къщата, като направите разширение. Разширението на къщата със собствените си ръце е чудесен вариант за бързо и икономично решение на този проблем. В статията ще научите за разликите, характеристиките, основните правила за изграждане на разширение. Трябва само да използвате тази информация, за да съберете смелост и да изградите разширение към къщата със собствените си ръце.

Как да узаконим пристройката към къщата

Устройството на разширението изисква сериозно отношение, както и изграждането на „пълноценна“ къща. На първо място, трябва да получите разрешение за удължаване на къщата. Много собственици на частни къщи, вярвайки, че няма нужда да регистрират прикрепеното помещение, правят голяма грешка.

 1. Част от къщата, прикрепена незаконно, не може да бъде обект на продажба.
 2. В процеса на решаване на въпроса за земята със съседите може да се окаже, че разширението към къщата е на границата или навлиза в съседна територия. При този вариант на развитие на събитията разширението подлежи на разрушаване.

разширяване къщаРазрешителни за строеж или реконструкция се дават от органите на общинската администрация само когато парцелът и къщата са регистрирани в държавния кадастър. За да получите разрешение за разширение на къща, трябва да подадете заявление с приложен към него пакет документи:

 • Документи за земя и къща, потвърждаващи правото на ползване;
 • Генеральный план участка;
 • Копие на паспорта;
 • Съгласие на всички собственици (в случай на споделена собственост);
 • Проект или план за реконструкция.

 

Нещата много се менят и трябва да се консултирате с архитект и адвокат, преди да си подготвите наличните документи.

Конструктивните характеристики на разширенията предполагат наличието на разрешителни от съответните органи – водоснабдяване, електрическа мрежа, газови и пожарни служби. След получаване на разрешението можете да започнете строителството.

Как да изградим разширение към къщата

Как да изградим разширение към къщатаПри планирането на строителството е важно недвусмислено да се определи функционалността на прикрепеното помещение, така че по-късно „да не се преработва преработеното“.

 • Гаражната стая трябва да бъде планирана, като се има предвид здравият бетонен под. Повишаването на нивото на пода в гаража до нивото на пода в къщата не е необходимо.
 • Преди да подредите основата на помещението, предназначено за банята, трябва да започнете комуникации вътре – водоснабдяване и канализация. Материалът за стените в този случай е тухла или пенобетон. За изграждането на помещения с висока влажност не се препоръчва използването на строителни материали, изработени от дърво.
 • В допълнителна всекидневна е необходимо да се създадат всички условия за комфортен живот – висококачествена изолация и хидроизолация.

Въпреки“ несериозното “ си име, разширението на къщата е пълноценна част от къщата с всички функционални и експлоатационни характеристики. Всички етапи на изграждане на разширение и къща се повтарят, но технологиите имат някои разлики.

Основа за удължаване на къщата

Основа за удължаване на къщатаУстройството на основата е най – решаващият етап от всяко строителство-поведението на строителната конструкция в бъдеще зависи от качеството на работата. Експертите препоръчват да се организира основа за разширение, съответстващо на вида на основата на основната сграда.

Не правете лентова основа за разширение, когато къщата е на пилотна основа. Ефектът на почвата върху различни видове основи не е еднакъв, в резултат на това – различно свиване.

Има две възможности за изграждане на основата за разширението по отношение на основата на къщата:

 • Комбинирайте основата на разширението с основната в неподвижна твърда конструкция. За да направите това, конструкцията на основата на разширението трябва да бъде подобна на основата на къщата. Основите са свързани с помощта на армировка, предварително забита в пробити отвори. Решението е от значение за стабилни непучинисти почви, ако е възможно да се предвиди свиване на разширението.
 • Направете отделна основа. В случая, когато основната сграда е много по-масивна от разширението (или разположена на неблагоприятна почва), тяхното свиване е забележимо различно. За да се сведат до минимум възможните щети на сградата, между основите се подрежда утаечен деформационен шев.

Устройството на твърдата конструкция на лентовата основа за удължаване на къщата

Технологията за изпълнение на лентовата основа не изисква специални знания-лесно е да я подредите сами. По-трудно е да се направи качествена връзка, за да се получи цялостна твърда конструкция.

 1. Изкопаваме изкоп по целия периметър на стените на разширението по маркиращата линия. Дълбочината на изкопа трябва да следва дълбочината на основната основа. Ширина-10 См. повече от планираната дебелина на стената.
 2. Полагаме натрошен камък възглавница за основата и трамбоваме добре.
 3. На дъното на изкопа подреждаме валцувана хидроизолация. В частното строителство се използва главно покривен материал.
 4. В местата на свързване на фондамента пристройки с основание дома бурим дупки с диаметър по същия диаметър на тела (12-14 мм) и с дълбочина не по-малко от 50 .Брой дупки зависи от броя на пръчки работна арматура в рамка на фондацията – за газа фондация средна дълбочина (70 – 100 виж) достатъчно 6 пръчки, подложени на двойки в три нива.
 5. Подготвяме парчета армировка с необходимия размер (дълбочина на отвора + 25-30 см за освобождаване) – правим надлъжен разрез с дълбочина 4-5 см, в който вмъкваме клиновидна облицовка – метална, но е възможно от дърво.
 6. Забиваме армировката в дупката. В процеса облицовката разкопчава тялото на арматурния прът и го задръства, създавайки надеждна връзка. Сега освобождаването на армировката може да се използва като конструктивен елемент на основата на разширението.
 7. Подреждаме армировъчната рамка и я монтираме в изкопа. Заваряваме краищата на рамката към изходите на армировката, фиксирана в основната основа.
 8. Монтираме кофража до цялата височина на основата. В частното строителство се използва главно подвижен кофраж, изработен от дървени или метални панели. Ако се планира изолация на основата, тогава като кофраж могат да се използват плочи от експандиран полистирол.
 9. Приготвяме бетонната смес в съотношение 1: 2,5: 5 (1 част цимент М-400 + 2,5 части пясък + 5 части натрошен камък с фина или средна фракция).
 10. Изсипете бетон в кофража. Бетонът трябва да се полага на слоеве по периметъра. В идеалния случай запълнете цялата основа за един ден. Не можете да правите остри счупвания на бетон, но ако трябваше да спрете работата, тогава разрезът на „лентата“ трябва да бъде поставен на „стъпки“.
 11. След като поставите бетона, след 2-3 дни, отстранете кофража и направете обратно запълване.

Искам да обърна вашето внимание на факта, че при нормални метеорологични условия бетонът се нуждае от 28 дни, за да узрее напълно. В рамките на 5-7 дни бетонът интензивно набира сила до 70% от изчислената, но това не е достатъчно за продължаване на строителните работи.

Устройството на отделна лентова основа за удължаване на къщата

Технологията на устройството на отделна основа не се различава от устройството с твърда конструкция. Разликата е една-основата на разширението е отделена от основата на къщата с деформационен шев. Деформационният шев преминава през цялата конструкция на разширението – основата, стените, покрива. Има няколко вида деформационни фуги, разделени по функционалност:

 • Седиментни;
 • Сеизмичен;
 • Температурен;
 • Свиване.

Помислете за най – простата версия на деформационния шев, която ще ни бъде полезна-свиващ се шев.

Устройството на пилотната основа за удължаване на къщата

Устройството на пилотната основа за удължаване на къщатаДизайнът на пилотната основа се различава значително от монолитната лента – основата на разширението се опира на отделни бетонни опори, заровени в земята. Основата на купчината е подредена главно за разширения на лека рамково-панелна конструкция.

Нека се запознаем с процеса на изграждане на пилотна основа:

 • Пробиваме прогнозния брой кладенци. За изграждането на основата за разширение е достатъчен кладенец с дълбочина 50 х 50 см. Изчисляваме броя на купчините, като се фокусираме върху площта на сградата.
 • Подреждаме импровизиран кофраж от покривен материал в кладенеца – той не позволява циментовото „мляко“ да влезе в почвата, което има положителен ефект върху качествените характеристики на бетона. В допълнение, кофражът служи като хидроизолация.
 • Спускаме армировъчната рамка от 3-4 пръта в кладенеца. Горната част на арматурните пръти може да стърчи над нивото на почвата или може да бъде изравнена със земята (в случай на изпълнение на външната част на тухлена купчина).
 • Ние правим бетон, в съответствие с пропорцията 1: 2,5: 5 (1 част цимент М-400 + 2,5 части пясък + 5 части трошен камък със средна или фина фракция).
 • Изсипете бетон в кладенеца. В процеса на изливане го сядаме с армировъчна пръчка или тръба с малък диаметър.

Устройството на основата на плочата за удължаване на къщата

Този тип фундамент е търсен главно в райони с повишена сеизмична активност, с нестабилни плаващи почви. На дълбоко замръзващи и влажни почви с високо ниво на подземни води е най-надеждно да се направи една монолитна плоча под цялата сграда.

Долната страна на плочата е в контакт само с горната част на почвата, така че деформациите на почвата (издигане, срязване) не влияят на стабилността на конструкцията.

В ситуация, когато към къщата е прикрепен гараж или разширение към къща с ниво на пода по-ниско, отколкото в самата къща, основата на плочата има определени предимства:

 • Отделна здрава основа. Намалява натиска върху почвата, поради разпределението на теглото на конструкцията върху цялата повърхност – съответно свиването на разширението е по-малко.
 • Служи като завършен под в гаража.

Когато изграждате основата, не забравяйте за хидроизолацията. Когато инсталирате лентова основа, валцуваната хидроизолация може да бъде организирана дори преди изливането на бетон. Полагайки покривен материал в дъното на изкопа, поставете ивици по стените и кофража. В този случай, след отстраняване на кофража, покривният материал ще остане залепен за бетона – остава само да се обработят шевовете и ставите.

Стените на разширението към къщата: избор на материал

Стените на разширението към къщата: избор на материалПомислете за най-популярните строителни материали за разширението, Опростете решението на въпроса как да направите разширение към къщата със собствените си ръце?

 • Тухла. Благодарение на такива качества като здравина и издръжливост, тухлата все още е в търсенето на пазара на строителни материали. Тухлата е студен материал, така че е необходима допълнителна изолация. Голямото тегло на тухлените стени изисква надеждна и здрава основа. Друг „минус“ при използването на тухли за стените на разширението е високата цена на материала и работата. Работата с тухлена зидария изисква професионален подход. Малките размери предполагат повече време, отколкото изграждането на стени, изработени от пенобетон или шлаков блок.
 • Блокове от различни видове-шлаков блок, пенобетонен блок и газобетонни блокове. В южните райони за строителство се използва естествен порест материал от седиментни скали – черупка. Всички материали от блоков тип са обединени от достъпна цена, кратък период на строителство. Благодарение на порестата структура, материалът има високи топлоизолационни характеристики, има много по-ниско тегло спрямо тухлата. Сградата, изработена от блокове, не изисква мощна подсилена основа. „Минус“ – повърхността на блоковите стени не е устойчива на негативните ефекти на околната среда, така че е необходимо тяхното външно довършване.
 • Греда. Целият дървен материал – залепен, рендосан и заоблен-има високи екологични и топлоизолационни характеристики. Достъпната цена включва използването на дървена греда при изграждането на разширения за различни цели. Дървената греда се използва широко в рамковото строителство, което се откроява на общия фон с бързи темпове и проста технология. На фона на всички предимства на разширението към къщата от дървен материал, крехкостта на конструкцията остава на сянка, въпреки че при правилна конструкция и правилна грижа тя може да престои доста дълго време.
 • Шперплат, ПДЧ и OSB се използват за изграждане на стени в рамковата конструкция, имат достъпна цена, добри шумо – и топлоизолационни свойства. За жилищни разширения е необходима допълнителна изолация.

Към всички разгледани материали и технологии трябва да се добави монолитно строителство на разширението. Мнозина не вземат предвид монолитната технология, считайки бетона за много тежък и студен материал.

Пренебрегва се фактът, че пълнителят за бетон вместо каменен чакъл може да служи като порест, което означава леки материали – експандирана глина и шлака. Процесът на монолитно строителство на разширението е доста трудоемък, но ще зарадва икономичните собственици със своята наличност на материали и цена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *