Здраве и КрасотаФинанси

Кога и как да си направя теста за бременност

Дори перфектният тест ще излъже, ако наруши прости правила. Бързи тестове за бременност днес могат да бъдат закупени във всяка аптека или дори в касата на супермаркета. Те са лесни за използване и надеждни: лекарите оценяват точността си на 99%. Но често такива тестове лъжат.

Как работят тестовете за бременност

Абсолютно всички тестове за бременност проверяват дали има специален хормон в урината или кръвта (ако става въпрос за лабораторен тест) човешки хорион гонадотропин, съкратено HCG. Тя започва да се произвежда веднага след оплодената яйцеклетка, прикрепена към стената на матката.

Обикновено яйцеклетката се прикрепя към матката шест дни след оплождането. По време на този период тестът е безсмислен: няма да покаже нищо. Но след това нивото на hCG се увеличава бързо, удвоявайки се на всеки 2-3 дни.

Кога да направите тест за бременност

Още 8 дни след овулацията, по време на която яйцеклетката се срещна със сперматозоида си, нивото на hCG става достатъчно, за да може бременността да бъде записана с лабораторен кръвен тест.

След още няколко дни-т.е. на 10-12 — ия ден след оплождането-бременността ще се види от обичайните тестове за аптека.

Въпреки че инструкциите за много от тях обещават точен резултат още на първия ден от закъснението, лекарите съветват да не бързате Home pregnancy tests: can you trust the results? . Причината е проста.

Ако овулацията се случи на 10-14-ия ден от цикъла, тогава до началото на следващия цикъл от момента на оплождането ще отнеме най-малко 13 дни. Което означава, че тестът ще ви сигнализира с две ленти.

Овулацията обаче може да се измести. Ако изходът на яйцеклетката се проведе на 22-ия ден от цикъла, тогава до началото на забавянето реалният срок на бременността може да бъде по-малък от 7 дни. Това означава, че дори перфектните тестове вероятно няма да засекат нищо.

Ако вашият цикъл е по-дълъг или по-малък от 28 дни, всичко е още по-объркващо.

Ако сте бременна, нивото на hCG по това време във всеки случай ще бъде такова, че дори най-евтините тестове с ниска чувствителност ще бъдат уникално разпознати

Но дори и да сте издържали всички срокове, тестът все още може да ви подведе. Например, няма да види високо ниво на hCG и ще покаже отрицателен резултат при съществуваща бременност или, напротив, ще даде две ленти, въпреки че бременността не мирише. За да бъдем справедливи, нека кажем, че не е толкова виновен тестът, колкото вие самите пет причини за фалшиви-позитивни тестове за бременност .

Защо експресните тестове за бременност лъжат

Използвали сте просрочен или развален тест

Експресните тестове съдържат специални високочувствителни вещества, които реагират на нивото на hCG. Те са в контакт с урината на бременна жена, оцветени в ярка втора лента или плюс.

Но ако тестът е закъснял или неправилно съхраняван, чувствителността на тези вещества може да намалее. В резултат на това те ще дадат отрицателен резултат, който може да се окаже фалшив.

Какво да правя

Купете тестове само в аптеките, където те, за разлика от супермаркетите, се опитват да осигурят правилните условия за съхранение. Когато купувате, уверете се, че сте проверили срока на годност.

Купихте тест с ниска чувствителност

Чувствителността на експресните тестове се обозначава с числа — 10, 20, 25, 30. Тези числа говорят за концентрацията на hCG в урината (в mma/ml), която те могат да уловят. Колкото по-голям е броят, толкова по-малко точен е тестът. В най-скъпите и точни варианти чувствителността е 10. Но евтините не могат да хванат HCG и да ви заблудят, показвайки отрицателен резултат.

Какво да правя

Когато купувате тест, уверете се, че сте уточнили с доставчика колко чувствителен е той. Също така, тази информация често може да се намери на опаковката и винаги — в инструкциите.

Преди да направите теста, сте пили много вода

Водата разрежда урината, което намалява нивата на hCG. Експресният тест може да не усети хормона и да даде фалшиво отрицателен резултат.

Какво да правя

Опитайте се да не ядете или пиете нищо преди теста.

Не сте проверили резултатите навреме.

Инструкциите за всеки тест определят правилата за неговото прилагане. Например, „резултатът може да бъде оценен 4-5 минути след теста, но не по-късно от 15 минути“. Тези минути не са взети от тавана.

Долната граница показва времето, необходимо на теста, така че чувствителните вещества, съдържащи се в него, да реагират на нивото на hCG. Ако погледнете теста за предварително определен срок, втората лента (или плюс в съответния прозорец) все още не може да се прояви и ще видите фалшиво отрицателен резултат.

Ако погледнете лентата по-късно от времето, което е обозначено като горна граница, рискувате да получите фалшиво положителен резултат. Изпарената урина може да остави линия, която лесно се бърка с втората лента.

Какво да правя

Преди да използвате теста, прочетете инструкциите и го следвайте стриктно.

Приемате определени лекарства

Някои диуретици и антихистамини засягат състава на урината, като я разреждат. Това намалява нивото на hCG, което означава, че има риск от фалшиво отрицателен резултат.

Други лекарства, напротив, могат да Ви дадат две ленти, въпреки че няма бременност. Такива лекарства включват:

 • някои успокоителни и приспивателни;
 • антиконвулсанти;
 • лекарства, подобряващи плодовитостта.
 • Какво да правя

Ако приемате лекарства от този списък, не си струва да разчитате на хартиен експресен тест. За да установите бременност или липса на такава, направете лабораторен кръвен тест.

Вие сте болни

Ако има повишено съдържание на кръв или протеини в урината, това може да повлияе и на резултата от експресния тест. Но тук е важно да се отбележи, че сама по себе си тази ситуация е изключително нездравословна. Кръвта в урината показва нарушения в пикочния мехур или бъбреците, повишен протеин — вътрешно възпаление.

Следователно, най-вероятно грешните две ленти на теста ще бъдат свързани с повишена температура и/или дискомфорт в гениталната област и бъбреците.

Какво да правя

Не разчитайте на експресен тест, ако имате повишена температура и болки в долната част на гърба и корема. При такива заболявания е необходимо възможно най-бързо да се консултирате с терапевт, гинеколог или уролог, за да не пропуснете сериозно заболяване.

Развивате тумор на яйчниците.

Някои видове тумори могат да заблудят теста, като го накарат да покаже две ленти.

Какво да правя

След като получите положителен резултат, не отлагайте посещението на гинеколога. Медикът ще проведе изследвания, по време на които да установи реален период на бременност (ако има такъв) или ще ви изпрати за допълнителни тестове и специализирани специалисти.

Как правилно да направите тест за бременност

 1. Прочетете инструкциите. И я следвайте, разбира се!
 2. Запомнете правилото: ако сте здрави и тестът е положителен, вероятността от бременност е 99%. Отрицателният резултат може да бъде фалшив до една седмица след забавянето.
 3. Изберете тестове с висока чувствителност. 10 е идеално.
 4. Направете теста сутрин, а не следобед и още по-малко вечер.
 5. Опитайте се да не пиете поне един час преди теста.
 6. Не разчитайте на теста, ако приемате горните лекарства или ако сте загрижени за треска и болки в долната част на корема.
 7. Купете два теста наведнъж, за да можете да проверите отново резултата.
 8. Ако експресните тестове си противоречат, не се чудете за какво става въпрос. Направете лабораторен кръвен тест, за да получите надежден резултат.

Важно е! Положителен тест, дори ако сте го чакали дълго време-уви, все още няма причина да се радвате. Повишеното ниво на hCG в урината може да бъде фиксирано, включително при извънматочна или замразена бременност. Ето защо, след като получите две ленти, отидете на гинеколог възможно най-бързо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *