Здраве и Красота

Калориен калкулатор за отслабване

Колко калории трябва да ядете средно на ден?

Това е един от най-често задаваните въпроси на всеки, който сега навлиза в здравословното хранене. 

Средностатистическа жена трябва да консумира около 2000 калории на ден, за да поддържа теглото си и 1500 калории на ден, за да губи един килограм тегло на седмица. 

Междувременно средностатистическият мъж се нуждае от около 2500 калории, за поддържане на теглото и 2000, за да губи един килограм тегло на седмица.

Това обаче зависи от множество фактори. Тези фактори включват възраст, ръст, тегло, нива на активност, здраве на метаболизма и доста други. 

Но преди да ви разкажем за това как с точност да изчислите калориите, които трябва да приемате всеки ден, нека първо се спрем над това какво всъщност са те?

Какво представляват калориите?

Калорията е единица, която измерва енергията. Калориите обикновено се използват за измерване на енергийното съдържание на храни и напитки. 

За да отслабнете, трябва да ядете по-малко калории, отколкото тялото ви изгаря всеки ден. Вижте това видео, ако искате да разберете как работят калориите само в 60 секунди.

Е, как да изчисля колко калории на ден да консумирам?

Когато четете етикет на определена храна, можете да останете с впечатлението, че всеки човек се нуждае от 2000 калории. Това НЕ е така! 

Всички имаме различни тела, различни цели и различен начин на живот и методът на хранене и количеството храна трябва да отразяват това.

Калкулаторът за калории ще ви помогне да прецените броя на калориите, които изгаряте всеки ден, а след това ще ви помогне да определите вашия целеви дневен прием на калории, към който да се стремите. 

След като имате това число, вие ще можете да персонализирате храненето си към вашата цел, без значение дали това е загуба на тегло, натрупване на мускули или просто по-добър контрол върху здравето си и начина, по който се храните.

Калорийният калкулатор на Бързо. Анаболно. Вкусно. използва формулата на ХАРИС-БЕНЕДИКТ. Това е формула, която многобройните изследвания са показали като точен начин за оценка на нуждите на организма. 

Освен това, калорийният ни калкулатор изчислява вашия индекс на телесна маса, който служи за диагностициране на затлъстяване и недохранване. 

След като изчислите дневните си калории, вие можете още веднага да си направите БЕЗПЛАТЕН хранителен режим с рецептите на Бързо. Анаболно. Вкусно. 

Защо ми е да изчислявам калориите си?

Има много хора, които могат да поддържат здравето на тялото си, без изобщо да броят калориите, които консумират. Но за много други това е почти невъзможно. 

Това, което екипът на Бързо. Анаболно. Вкусно. обича да казва е, че изчисляването на калориите е като карането на колело с помощни колела. Вместо да ни учи как да не падаме обаче, този процес ни учи как да се храним правилно.

Според нас всеки човек трябва да отдели известно време (от няколко дни до няколко месеца), за да се научи колко калории се съдържат в храните и напитките, които най-често консумира.

С други думи, най-важната част от приключението към това да изглеждате и да се чувствате добре е да познавате хранителните стойности на храните и напитките, които консумирате. 

Но всички тези числа няма да правят никакъв смисъл, ако нямате контекст. Именно затова, най-разумната първа стъпка е да използвате калориен калкулатор и да изчислите колко калории трябва да консумирате всеки ден.

Статията е изготвена в партньорство с WWW.BAV.BG – платформа за спортно хранене, тренировки и здравословно готвене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *