Здраве и Красота

Какво представлява ревматоиден артрит

Ревматоиден артрит е хронично възпалително ставно заболяване с неизвестна етиология с разнообразно клинично протичане, характеризиращо се с прогресивно разрушаване на синовиалните стави с деградация на хрущяла и костите.

Пиковата поява на заболеваемост настъпва между 45-65 години, настъпва 2-3 пъти по-често при жените. В случай на несвоевременно или неадекватно лечение, около 30% от пациентите се инвалидизират през първите 10 години от болестта.

Причини за заболяването

Генетично (наследствено) предразположение, инфекции – вируси на паротит, морбили, хепатит В, херпес. Стартовият фактор за развитието на ревматоиден артрит може да бъде:

  • хипотермия;
  • непоносимост към слънчева светлина;
  • интоксикация;
  • ендокринна патология;
  • стрес и др.

Патогенеза

Обикновено човешката имунна система произвежда антитела (протеини), които помагат на организма да се бори, унищожава вируси, бактерии и други чужди вещества. При ревматоидния артрит имунната система произвежда антитела срещу здрави клетки и тъкани на собственото тяло, те се наричат ​​автоантитела („auto“ – свои собствени). При артрит възпалението възниква в ставата: синовиумът се удебелява, което може да доведе до подуване на ставата. Подутият синовиум се превръща в плътна маса, наречена панус. С нарастването на пануса ставният хрущял започва да се уврежда, което води до отслабване на мускулите и сухожилията. На фона на персистиращо възпаление настъпва разрушаване на костите, които образуват ставата. С тежък форма на заболяването, може да се прояви анкилоза, при която ставата започва да губи своята функция. Могат да се образуват трайни деформации, функционалните способности на пациента и качеството му на живот намаляват.

Клинична картина

Ревматоидният артрит се характеризира със симетрия (подуване, болезненост, зачервяване, локализирана треска) на малки стави, по-често на ръцете и краката; могат да бъдат засегнати и големи стави. Сутрешна скованост за повече от час, обща умора, неразположение. Температурата може да се повиши. 

Вътрешните органи (бъбреци, бели дробове, черен дроб, далак) могат да бъдат засегнати при ревматоиден артрит. Развива се плеврит (възпаление на плеврата), при 30% от пациентите могат да се появят ревматоидни възли в белите дробове. До 25% от страдащите могат да имат подкожни ревматоидни възли (бучки под повърхността на кожата), обикновено разположени върху флексорните повърхности на ставите. Остеопорозата на костите се образува до засегнатите стави. Около една трета от болните развиват сухота в очите и устата. Тези пациенти могат да имат увреждане на сърцето под формата на перикардит – възпаление на сърдечната торба. По принцип всички пациенти с ревматоиден артрит имат два пъти риска от сърдечно-съдови събития. Анемията се развива в 25-30% от случаите, и по-малко от 5% от страдащите развиват синдром на Фелти (увеличена далака и нисък брой на белите кръвни клетки). Трябва да се отбележи, че пациентите с ревматоиден артрит са изложени на повишен риск от развитие на инфекции. Усложненията могат да бъдат остеопороза (намаляване на минералната плътност на костите и, в резултат на това състояние, фрактура), вторичен остеоартрит (дегенеративни промени в ставата), нестабилност на шийните прешлени, системна атеросклероза.

Диагностика на ревматоиден артрит

Диагнозата се поставя от ревматолог.

Следните симптоми са основата за поставяне на такава диагноза:

  • оплаквания на пациента (сутрешна скованост за повече от 1 час, характерен ставен синдром);
  • наличието на подуване на ставите, което продължава 6 седмици или повече;
  • данни от лабораторни тестове (клиничен кръвен тест и ESR, С-реактивен протеин, ревматоиден фактор, антитела към цикличен цитрулин пептид);
  • данни от ултразвук или ЯМР на ставите;
  • рентгенова снимка на ставите.

Лечение

Всички пациенти трябва да бъдат проследявани и лекувани само от ревматолог. Отлагането на терапията за 12 месеца значително намалява вероятността от благоприятна прогноза за това заболяване. Ако няма съмнения в диагнозата, се предписват основни антиревматологични лекарства . Тази терапия ограничава заболяването, предотвратява костните деформации, подобрява качеството на живот на пациентите и прогнозата. Изборът на лекарството се определя само от ревматолога индивидуално за всеки пациент, като се отчита степента на активност на заболяването, съпътстващата патология, поносимостта и ефективността на предходната терапия. Лечението се извършва за неопределено време, понякога за цял живот, за да се предотврати прогресирането и ограничаването на болестта, да се поддържа ремисия или ниска активност на заболяването. 

В допълнение към медикаментозните методи на терапия, пациентите, страдащи от ревматоиден артрит, трябва да изпълняват физиотерапевтични упражнения всеки ден, което не е противопоказано дори при висока активност на заболяването. На пациенти с ревматоиден артрит извън активността на заболяването се показват и различни методи на физиотерапия, масаж на засегнатите крайници, хидротерапия – вани, душове и др.

В по-късните стадии на заболяването, с неадекватна или късна терапия, с агресивен ход, понякога са необходими хирургични методи за лечение, за да се възстанови функцията на крайниците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *