АктуалноЗдраве и Красота

Какво е любовта

Любов. Една дума, а много значения. Абстрактно понятие и изконно чувство, което е началото и края на всичко… Светът се гради на любовта и тя гради всичко – без нея той е загубен, ще се изгубим и ние. Търсим я цял живот, защото знаем, че само влюбени и обичани можем да сме истински, да сме най-добрата версия на самите себе си. Още от зората на нашата история се говори за помитащата сила на тази емоция, която ни окриля, кара ни да се чувстваме живи, да продължаваме да търсим смисъла и да се усмихваме на живота – такъв, какъвто е! 

Как може да се опише любовта

Тя не се побира в точно описание, което да препрочитаме, когато сме забравили какво е да обичаме и да сме обичани, да сме влюбени и да са влюбени в нас. Любовта е най-чистата емоция. Тя не изисква и не съди, а когато е истинска – може да трае и завинаги. Ако е романтична, можем да добавим към нейната магия и сексуална възбуда, грижа и ангажираност, които след време се трансформират в още по-дълбоки чувства като обич, преданост и привързаност. 

Как ни кара да се чувстваме

Нашата душа е способна на много – да обича, да прощава, да се надява, да копнее, да вярва и да не спира да следва най-съкровените желания, идващи право от любящото сърце. Преди да дойде обичта ни спохожда влюбване. То ни кара да се чувстваме изгубени в собствените си емоции и мечти, които сякаш променят света – правят го още по-красив и интересен, а ние нямаме търпение да му се наситим, като тук няма място за никаква логика.

Любовта поднася на сърцето много премеждия, с които то трябва да се справи по пътя. Тя също така ни носи и разочарования, които обаче ни помагат да се научим да губим, да се оформим като личности и да изградим характера си. Влюбени и обичани можем да постигнем много, но можем и да попаднем в драматичен сюжет с болезнен край…

Какви видове има

Има ли видове любов? Разбира се, че да! Можем да изпитваме обич към много хора и неща, като например:

  • Половинката;
  • Децата;
  • Родителите;
  • Приятелите;
  • Животните;
  • Природата;
  • Изкуството и др.

Сърцето е храм, в който мястото е неограничено. Чиста и по детски – обичта може да се настани трайно в него и да го топли по време на житейския ни път. 

Има разлика между обич и влюбване

Какво се случва, когато любовното чувство ни осени. Някои определят романтичната обич като имагинерно състояние на духа, което рано или късно ще се трансформира в нещо по-различно. Пратена ни свише или най-обикновена биохимия – тя е повод за написването на стотици песни, стихове и книги, които и до днес докосват сърцата ни. 

Влюбването е незрялата версия на същинската любов, която ни ангажира на физическо и емоционално ниво. Когато сме влюбени, ние летим. За нас не съществува нищо друго освен обекта на нашите желания и мечти, но това далеч не означава, че обичаме. Дори можем да срещнем и проблеми в тази насока, защото не всичко е розово и безоблачно, както изглежда по филмите… В подобни моменти може да се обърнете към психолог, с който да проведете професионални консултации. Изберете PsySense – мястото, където винаги можете да бъдете себе си! 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *