Ремонти

Какви са особеностите на естествения камък, разказват от Piatraonline

Красотата на естествения камък е ненадмината и тя ни заобикаля навсякъде всеки ден. Поради това и други особености, този продукт е широко използван в строителството, интериорните и екстериорните проекти. Какви са свойствата му и произходът на отделните предлагани видове, колко здрави са те? Нека видим, какво са ни подготвили като информация от онлайн магазин Piatraonline.bg

Какви особености има естественият камък

Облицовката, декорацията и изобщо използването на естествения камък в строителството се смята за символ на богатство, стабилност и издръжливост. На земята има над 8000 вида подобни природни материали, отличаващи се по своите характеристики, особености и съдържание. Въпреки това, в строителството намират приложение само ограничен брой от тях, именно поради техните особености. С годините естественият камък доста се е променил от гледна точка на формата и цветовете.

Най-широкоизвестна и харесвана особеност на естествения камък е неговата здравина, което го прави устойчив на удари, абразивни въздействия, високи температури, вода, влага, слънце и студ. Другата положителна черта на този природен материал е неговата красота и лекотата по време на поддръжката и почистването. Отделните видове имат свои собствени визуални черти, които са неповторими, изключително ефектни и много красиви.

Кои видове са най-разпространени на пазара днес

Както споменахме, разнообразието от видове естествени камъни се отличава по своето съдържание, благодарение на което притежават и индивидуални особености:

  • Мрамори;
  • Гранити;
  • Варовици;
  • Шистови фурнири.

На пазара са достъпни в различни строителни материали и често се предлагат като облицовъчни плочи за различни настилки.

По своето съдържание, те се делят на магматични или вулканични скали, образувайки се от втвърдената магма на вулканите. Това са повечето от изброените в списъка по-горе. Утаечните естествени камъни са със съдържание на пясъци, доломити, варовици, гипс. Метаморфните скали, пък са друг вид, съчетаващи в себе си мрамора, шистите, кварца. Те се образуват под въздействието на високите температури в недрата на земята, а в условия на високо налягане се създават и техните особености на здравина, плътност и устойчивост.

Каква всъщност е дълготрайността им

Голямо значение при избора има дълготрайността на този продукт. Всички знаем, че тя е много голяма, но рядко срещаме хора с ясна представа и точни цифри за годините живот на тези скални маси. Разбира се, всичко зависи от видовете, но ориентировъчно може да се каже, че скалните сплави с висока якост започват да се рушат не по-рано от 500 години. Тези със средна якост – след 50-75 години, а тези с ниска якост – след 30 до 50 години. Те обаче са много скъпи и често намираме имитация на покритието под формата на тапети. 

Подобни продукти се добиват чрез специални находища, така че можете да ги закупите единствено от онлайн магазин Piatraonline на най-добри цени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *