Здраве и Красота

Как се вадят кърлежи

Ухапан от кърлеж – какво да правя? Почти всеки се е сблъсквал с този въпрос поне веднъж. В търсене на отговор понякога можете да се натъкнете на много рискови съвети. От изгаряне на кърлежи до пръскане с масло. Такива методи обаче вредят повече, отколкото помагат.

Кърлежи хапят или ужилват?

Какво всъщност прави кърлежите-хапят или ужилват? Кърлежът хапе! Кърлежът ухапва кожата на жертвата си с помощта на бодливи и режещи орални структури, за да потопи в тъканите на гостоприемника своя пробосъм (хипостом). Кърлежите не прокусывают целенасочено кръвоносните съдове на човека, както това правят, например, женските комари, както и закрепляются на жертвата си по два начина: с помощта на специални куки, налични в кусательном апарат, както и някои видове кърлежи чрез 5-30 минути след ухапване отделят лепкава материя, с помощта на които те здраво се придържат към господаря си.

 

Защо ухапването от кърлежи остава незабележимо?

За да не забележи ухапването домакинът, кърлежът заедно със слюнката отделя аналгетично вещество. Следователно, по време на ухапване не се усеща болка, въпреки че ухапването на кърлежите е много по-дебело и по-грубо, отколкото например при комар.

 

По-добре е да премахнете кърлежите възможно най-бързо

Веднага след като кожата е засмукана от кърлежи, трябва да реагирате бързо. Разходката през гората не трябва незабавно да се прекъсва поради ухапване от кърлежи, но не трябва да се изтегляте твърде дълго с извличането му. Колкото по-дълго трае процесът на смучене на кръв, толкова по-вероятно е предаването на патогени. Ето защо, когато отидете на разходка, препоръчително е да вземете със себе си специален инструмент за отстраняване на кърлежи – по този начин може да бъде извлечен директно на място. За предаване на инфекция с бактерии борелиоза (Лаймска болест) средно трябва да отнеме от 12 до 24 часа. Процесът на предаване на енцефалит на кърлежите може да започне веднага след ухапване от кърлежи, тъй като вирусът се намира в слюнчените жлези на кърлежите.

 

Полезни съвети за успешно отстраняване на кърлежи

Ако кърлежите са засмукани, трябва да имате предвид следното:

  • Не използвайте бензин, лакочистител и алкохолни вещества.
  • Те увеличават риска от предаване на Лаймска болест.
  • Ако смучената кърлеж е на трудно достъпно място, струва си да се свържете с някого за помощ, за да го премахнете.
  • Не изпадайте в отчаяние, ако кърлежите не могат да бъдат извлечени от първия опит. Понякога са необходими няколко опита, за да се отстрани успешно смучената кърлеж.
  • Не спирайте да проверявате тялото след първата открита кърлеж. Има няколко ухапвания от кърлежи едновременно. След ухапване от кърлежи винаги трябва да изследвате цялото тяло – преди всичко корема и гърдите, подколенные ями, шията и главата, както и ингвиналната област.
  • След отстраняването на кърлежите, третирайте мястото на ухапване с алкохолно вещество (алкохол) или йод .
  • Ако зачервяването на мястото на ухапване не премине или се увеличи, трябва да се консултирате с лекар. И също така, ако мястото на ухапване е много подуто, боли, става горещо и пулсира.
  • Ако не сте сигурни, че можете да премахнете кърлежите правилно, консултирайте се с Вашия лекар.

Правилни действия при отстраняване на кърлежи

Алгоритъмът на действие зависи от вида на избраното помощно средство за отстраняване на кърлежите. Прилагайки някой от начините, е важно да вземете кърлежите възможно най-близо до кожата. Това ще предотврати разкъсването на кърлежите и по този начин освобождаването на евентуално опасни физиологични течности. Кърлежите също не могат да бъдат изтръгнати с рязко движение. Златното правило при отстраняването на кърлежа гласи: кърлежът трябва да бъде заловен възможно най-близо до кожата, да се извади бавно, да се контролира процесът.

Отстраняване на кърлежи: какво ще стане, ако главата на кърлежите остане вътре?

Когато кърлежите се отстраняват, част от тях могат да останат в кожата. В този случай не става дума само за главата на кърлежа, но и за част от хоботчето. В повечето случаи това чуждо тяло след известно време излиза от само себе си. По този начин главата на кърлежите не представлява повишена заплаха за здравето.

Помощни средства / инструменти за отстраняване на кърлежи

Най-често срещаните инструменти за отстраняване на кърлежи са:

 

Вземете кърлежи с клещи/пинсети възможно най-близо до кожата. Не стискайте корема на кърлежа.

 

Извадете кърлежи с вертикално движение. Наблюдавайте мястото на ухапване; помнете Лаймската болест, с увеличаване на зачервяването, консултирайте се с лекар!

 

Ако някоя част от кърлежа е останала в кожата-не се паникьосвайте! Тялото ви ще отхвърли този чужд предмет. В случай на съмнение, консултирайте се с Вашия лекар. Жителите или туристите на районите с повишен риск трябва да бъдат ваксинирани срещу енцефалит от кърлежи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *