Ремонти

Как се прави профилактика на климатик?

Съвременните жилищни помещения, в по-голямата си част, притежават високотехнологични системи за климатизация. Тяхното предназначение е да отговарят за добрия микроклимат в помещенията на жилището, но с течение на времето изискват и специално обслужване. Какво представлява профилактиката на климатици от Thermo Style в София и на какъв период от време се прави? Какви са още ползите от подобна услуга?

Какво представлява профилактиката на климатик

В процеса на своята работа, през този тип системи преминава огромно количество въздух, който носи със себе си различни фини и по-едри прахови частици. Една част от тях се поемат от специалните предпазни филтри, но други ги преодоляват и се полепват по топлообменниците на вътрешното и външното тяло. Освен фини и едри прахови частици, други замърсители могат да бъдат цигарения дим, мазнината от готвенето в кухнята или различните насекоми, листа и клончета от дърветата навън. Това налага и периодичната профилактика на климатиците.

 

Всичко това с течение на времето започва да създава препятствие за свободното циркулиране на въздуха и съответно се нарушава нормалния работен режим на климатиците. Ето защо се изисква и тяхната периодична профилактика за подобряване на ефективността. Тя се изразява в почистване на праховите филтри, напръскване на вътрешния топлообменник с обезмаслител и изплакването му с вода чрез пулверизатор.

На колко време е необходима

Основната профилактика на климатиците се изисква поне веднъж годишно. Ако обаче живеете в силно замърсен регион или системата се намира в помещение, където често се готви или се пушат цигари, то препоръчителния период за обслужване е два пъти годишно. В същото време се изисква поне на две седмици почистване на улавящите прахта от въздуха филтри на вътрешното тяло.

 

По време на профилактика, свалянето на филтрите започва с отварянето на основния капак и внимателното им отстраняване. Те могат да бъдат измити директно под течащата вода или при силна замърсеност, да се напръскат с обезмаслител. Във втория случай се налага да изчакате 5 минути и да изплакнете с хладка вода. Добре изсушените филтри се поставят обратно по местата им и накрая се затваря отново основния капак на вътрешното тяло!

Допълнителните ползи от Thermo Style

Винаги е по-добре да се ползват услугите на специализирани фирми в областта, притежаващи подходящи екипи от специалисти с голям стаж в сферата и нужните инструменти. Използването на услугата за профилактика на климатици от Термо Стил в София Ви осигурява следните ползи:

  • липса на необходимост от губене на време за самостоятелно обслужване;
  • професионално извършен монтаж и демонтаж;
  • бърза работа, поради техническата грамотност на майстора и притежанието на специалните инструменти за целта;
  • възможно най-ефективна работа на климатика и неговата максимална ефективност и икономичност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *