Ремонти

Как се отглежда орхидеята

Никой не може да бъде безразличен към една красива орхидея. Отглеждането на това цвете е възможно у дома. Разбира се, капризните тропически красоти изискват внимателна грижа. Заредете се с търпение и орхидеята скоро ще ви зарадва с фантастичните си цветове.

Избор на видове орхидеи за засаждане

В природата има повече от 25 000 вида от тези растения, а хибридите са 90 000. Сред това разнообразие от видове не всички могат да растат в стайни условия.

При избора на вида орхидеи трябва да се вземе предвид температурата на помещението, в което ще се отглеждат цветята. За топли помещения са подходящи vandas, phalaenopsis, catlea, dendrobium, за помещения с умерена температура — Lelia. И за хладни помещения са идеални целогинии, пафиопедилуми и дендробиуми.

Най — подходящ за нашите условия вид орхидеи-phalaenopsis. Тя се нарича пеперуда орхидея. При спазване на всички препоръки за грижа, ще можете да се възхищавате на цветята почти шест месеца в годината. И този вид се препоръчва да изберете като първата орхидея, която ще отглеждате у дома.

Засаждане на орхидеи

Орхидея-растение-епифит. Това означава, че в естествени условия тя расте не на почвата, а на други растения, обикновено дървета. Следователно, в стайни условия, орхидеята може да бъде засадена на блок или в специален субстрат. Но изборът на метод за засаждане зависи от препоръките за отглеждане на орхидеи. За различните видове растения те са различни.

Засаждане на орхидея в субстрата

Подготовка на субстрата за засаждане – За отглеждане на орхидеи у дома е най-добре да си купите специален субстрат. Но можете да го приготвите сами.

Първи вид:

За да направите субстрата, ще ви трябва суха борова кора и изсушен мъх сфагнум. Кората трябва да се вари за 10 минути. След 2-3 дни повторете процедурата. Варенето унищожава вредните насекоми. Подготвената кора трябва да бъде нарязана на парчета от 1,5-2 см.мъхът трябва да бъде смлян и смесен с парчета кора. Субстратът е готов.

2-ри вид:

Вземете 1 част от натрошените корени на папрат, 1 част от натрошен мъх, 1 част от тревата, лека и много хлабава, 1 част от листната земя. За да се подобри структурата на субстрата, се добавят малко паднали дъбови листа.

3-ти вид:

Сместа от борова кора и торф се приема в различни съотношения в зависимост от необходимия капацитет на влага. Например: съотношение 7:1 — субстрат със средна влажност, 1: 1-субстрат с много висока влажност.

Подготовка на капацитет за засаждане на орхидеи

Като контейнер за засаждане на орхидеи се използват пластмасови или керамични саксии, различни кошници.

За предпочитане е да засадите растенията в бели или прозрачни контейнери с гладка повърхност. Ако засадите орхидея в груба глинена саксия, последващата трансплантация на растението ще бъде много травматична за корените. Препоръчва се да се направят допълнителни отвори в саксията, за да се осигури допълнителен приток на въздух към кореновата система. Допълнителните отвори няма да позволят застой на излишната влага. Към дупките е прикрепена твърда тел, която ще служи като опора на растението.

Засаждане на орхидея в саксия

1/3 от обема на саксията се запълва с дренаж. Тя може да бъде керамзит, пяна, чакъл, плочки, счупени тухли. След това поставете орхидеята в саксия. Закрепете корените към основата на тел с мека тел или найлонова нишка. Заспиваме с приготвения субстрат. В този случай хоризонталната част на стъблото трябва да остане на повърхността.

Засаждане на орхидея в кошница

Кошница-най-добрият капацитет за отглеждане на орхидеи. Благодарение на добрия достъп до въздух и умерената влажност, растенията образуват отлична коренова система. За засаждане в кошница не се изисква дренаж. На дъното на резервоара е прикрепена телена мрежа. Тя може да бъде заменена с парчета кора или мъх. Корените на орхидеята са прикрепени към тази мрежа. На върха се поставя субстрат, който трябва да бъде по-влажен. За да направите това, към него се добавя мъх или торф. Страничните пукнатини на кошницата са затворени с мъх. Това ще увеличи влажността на субстрата.

Оптимални условия за отглеждане на орхидеи

Орхидеята е светлолюбиво растение, но не понася пряка слънчева светлина. Идеалното място ще стане западен или източен прозорец. През зимата ще е необходимо допълнително осветление. Дължината на светлинния ден, необходим за правилното развитие на растението, е 12-15 часа. Основните признаци на липса на светлина са тъмни, меки листа, прекомерно разтягане на листата и булбочек.

За отглеждане на орхидеи е необходимо да се поддържа температура в рамките на +20…+25°С. минималната температура, която орхидеите могат да издържат е +12 ° С.

Орхидеите се чувстват добре с относителна влажност на въздуха 50-60%. Но оптималната влажност е 70-80%. Такава влажност може да се постигне само в оранжерията, която трябва да се проветрява. Стаята, в която расте орхидеята, изисква вентилация, но теченията на растенията се страхуват. Влажният застоял въздух може да причини гъбични и бактериални инфекции.

При недостатъчна влажност на въздуха, орхидеите се препоръчват да се пръскат до 3 пъти на ден. По време на цъфтежа, пръскането трябва да избягва навлизането на вода върху цветята. Пръскането се извършва сутрин, след обяд и през нощта, но така, че през нощта листата да изсъхнат напълно. Ако растенията са на открито (на балкона, верандата), по-добре е да се въздържате от вечерно пръскане. Ако температурата на въздуха е ниска през зимата, не се изисква пръскане на орхидеи.

Саксия с орхидея може да се постави върху тава с вода и камъчета. Водата, изпарявайки се, ще овлажнява растенията. Често орхидеите се поставят до аквариума.

Поливане на орхидеи

Само мека вода (от 2 до 7 dH) е подходяща за поливане, без химически примеси. За поливане използвайте застояла, преварена или филтрирана вода от битов филтър. Идеален за поливане на орхидеи дъждовна вода.

За да се намали твърдостта на водата, се добавят парчета торф. Торфът се увива в платнена торбичка и пада във водата за един ден. На 10 литра вода се взема 10 грама торф.

Режимът на поливане се избира индивидуално за всяко растение. Поливане Орхидея е необходимо само когато субстрата е напълно суха. Цялата излишна вода трябва да изтече от саксията, без да се задържа. Температурата на водата за напояване е +30-40°C. Поливането на растенията трябва да бъде сутрин. През лятото орхидеите трябва да се напояват на всеки 2-3 дни, през зимата-1-2 пъти седмично. Много полезен за орхидеи горещ душ в рамките на няколко минути.

Орхидеите са много взискателни, капризни цветя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *