Здраве и Красота

Как се лекува циститът

Циститът е възпаление на лигавицата на пикочния мехур. Циститът е остър и повтарящ се, инфекциозен и неинфекциозен, сложен и неусложнен. Най — честата форма на заболяването е остър неусложнен цистит. Неусложнен цистит означава цистит на небременни жени без анатомични и функционални аномалии на пикочната система, без сериозни съпътстващи заболявания.

Остър цистит е едно от най-честите заболявания при жените. Повече от 50% от жените поне веднъж в живота си са поставили такава диагноза.

Анатомия

Анатомично женската уретра е много по-къса и по-широка от мъжката, има дължина 2-4 см и се намира близо до естествените възможни източници на инфекция, като вагината и ануса. При мъжете дължината на уретрата е около 20 см, анатомично разделена на няколко отдела. Преди да влезе в пикочния мехур, уретрата преминава през простатната жлеза, което е естествена бариера, която предотвратява проникването на инфекцията в пикочния мехур.

Предразполагащи фактори

Предразполагащите фактори за развитие на цистит са:

  • анатомично-физиологични особености на женското тяло, промяна в местоположението на уретрата;
  • прекалено активен сексуален живот;
  • нов сексуален партньор, честа смяна на сексуалните партньори;
  • използване на спермициди;
  • епизод на инфекция на пикочните пътища (UTI) в детството;
  • анамнеза за инфекции на пикочните пътища при майката.

Причинителят на остър цистит в 70-95% от случаите е Е.coli — Е. coli. Други патогени, като стафилококи, клебсиели, протеи, са много по-редки.

Симптоми на остър цистит

Симптомите на цистит най-често включват:

  • често болезнено уриниране (дизурия);
  • болки в долната част на корема;
  • неприятна миризма на урина.

Тези оплаквания поотделно или в комбинация се срещат при 90% от жените с остър цистит. Повишаването на телесната температура над 37,3°C не е характерно за цистит и може да покаже по — сериозен възпалителен процес в бъбреците-остър пиелонефрит.

Кръвта в урината-хематурия-обикновено причинява панически страх при жените, но най-често е признак на банален цистит.

Комбинация от болезнени усещания при уриниране и примеси на кръв в урината говорят в полза на остро възпаление на пикочния мехур (хеморагичен цистит), а не друг, по-сериозен урологична патология — например, тумори на пикочните пътища, при наличието на която дизурия нехарактерна.

Кръв в урината може да се появи и вследствие на хроничен цистит, което води до увеличаване на размера на кръвоносните съдове (хиперваскуларизация) в подслизистом слой на пикочния мехур, тяхната чупливост и склонност към кровоизлияние.

Други възможни причини за хеморагичен цистит: лъчева терапия, химиотерапия, употреба на някои лекарства.

Циститът, придружен от появата на примес от кръв в урината, може да се появи остро, без признаци на хронично възпаление и предишни фактори. Алгоритъмът на лечение най-често се ограничава до същите мерки, както при остър цистит без хематурия.

Диагноза

Диагнозата остър цистит се установява въз основа на оплакванията на пациента. За да се изясни диагнозата, се използва общ анализ на урината, в идеалния случай-анализ на урината с тестови ленти (в Русия не е често срещан).

Назначаването на лечение за остър цистит също е възможно само въз основа на оплакванията на пациента (т.нар. емпирична терапия), без да се получават резултатите от анализа на урината. Приемането на урина за сеитба (бактериологично изследване) не е задължително при пациенти с неусложнен цистит. Сеитбата на урината е необходима само в някои случаи, като например: наличие на бременност, подозрение за остър пиелонефрит, продължителен курс на цистит (повече от 2 седмици), атипичен ход на заболяването. В присъствието на бактерии в урината — повече от 103 — можете микробиологично да потвърдите диагнозата остър цистит.

Извършването на ултразвук или други методи за изобразяване не е включено в алгоритъма за диагностициране на остър цистит. Специфична картина според ултразвука на пикочния мехур може да не се наблюдава. Такива ултразвукови признаци като“ удебеляване на стената на пикочния мехур „и“ наличие на претегляне на пикочния мехур “ не говорят за задължително възпаление на лигавицата му. Най-често целта на ултразвука е да се изключи туморът на пикочния мехур и камъните на уретерите.

Извършването на цистоскопия с остър цистит е противопоказано.

Диференциална диагноза

Вагинит. Характеризира се с често уриниране, свързано с вагинално дразнене. Проявява се с изтрито, бавно течение. Предразполагащите фактори могат да бъдат прекомерна сексуална активност, честа смяна на сексуалните партньори (нов сексуален партньор). Обикновено няма кръв в урината, болка при уриниране, болка в долната част на корема. При изследване е възможно да се открие вагинален секрет, при изследване на който се открива възпалителен процес.

Уретрит. Това заболяване също се характеризира с бързо, болезнено уриниране, но тежестта на симптомите обикновено е по-слаба, отколкото при остър цистит. Причините за уретрит най-често са гонорея, трихомониаза, хламидия и херпес симплекс вирус. Болестта може да възникне и поради промяна на сексуалния партньор. Отделянето от уретрата е по-характерно за мъжете.

Лечение на цистит

Основата на лечението на остър цистит е антибактериалната терапия.

Доказано е, че при 90% от жените след започване на антибактериална терапия симптомите на остър цистит изчезват в рамките на 72 часа.

Лекарствата от първа линия с остър цистит са лекарства, които създават висока концентрация на активно вещество в урината и ниска в кръвта, т.е. лекарства, действащи главно в пикочните пътища.

Фосфомицин (Monural). Антибактериално лекарство с широк спектър на действие (гранули за перорално приложение) с висока концентрация на активното вещество. При остър цистит, неговата особеност е еднократна доза-достатъчно е да изпиете една доза от лекарството (3 G за възрастни). Използва се при първоначални прояви на цистит. Ако има признаци на възпаление на пикочния мехур в продължение на няколко дни, е възможно да се използва още една доза (24 часа след първата доза).

Антибактериалните лекарства, действащи системно, не се препоръчват за лечение на остър неусложнен цистит като лекарства от първа линия и могат да се използват само като възможна алтернатива.

Цефалоспорини. Група широкоспектърни антибиотици, но за разлика от Monural и Furamag, те допринасят за създаването на висока концентрация на активното вещество не само в урината, но и в кръвта. Има 4 поколения цефалоспорини. Използва се при различни заболявания: от синузит до перитонит. При лечение на остър цистит най-често се използва формата на таблетки антибиотик, като например: Цефиксим (Супракс, Супракс Солютаб, Панцеф), Цефтибутен (Цедекс). Схема на приемане: 400 mg (1 tab.) х 1 път на ден в продължение на 3-5 дни.

Флуорохинолони. Високоефективна група антибиотици, широко използвана в урологичната практика. Най-често се предписват Ципрофлоксацин, Левофлоксацин. Използва се при лечението на остър цистит, но в момента не се препоръчва за емпирична терапия поради нарастващата резистентност при пациентите. Предписват се въз основа на резултатите от бактериологичното засяване на урината с чувствителност към тях, по-често се използват при лечението на пиелонефрит, простатит. Противопоказани за употреба при бременни жени и пациенти под 18 години. Схема на приемане: Ципрофлоксацин (Ципробай, Ципролет) — 250 mg x 2 пъти дневно в продължение на 3-5 дни.

Феназопиридин е лекарство, отдавна известно в чужбина, но наскоро се появи в Русия под търговското наименование Феназалгин. Отнася се до аналгетици за облекчаване на болката при възпалителни заболявания на пикочния мехур и пикочните пътища. Екскретира се в урината, като има локален аналгетичен ефект върху лигавицата на уринарния тракт. Само по себе си не води до изхвърляне на бактерии или увреждане на лигавицата, използва се само за намаляване на симптомите. Може да се използва заедно с антибактериални лекарства за намаляване на дискомфорта. Препоръчва се да се използва не повече от 2 дни, тъй като по-дългото лечение може да прикрие симптомите на заболяването. Също така се използва за елиминиране на дискомфорт, рязане по време на уриниране след катетеризация на пикочния мехур, ендоскопски интервенции, уретрална хирургия.

Цистит при мъжете

Рядко се случва. Това се дължи на по-дългата уретра, отколкото при жените, по-малко бактерии в периуретралната зона, наличието на антибактериални компоненти в секрецията на простатата. Фактори, допринасящи за появата на цистит при мъжете, са диагностични манипулации и оперативни интервенции на пикочните пътища, лъчева терапия, химиотерапия, незащитен анален секс. Лечението се извършва с антибактериални лекарства, които се използват и при лечение на възпаление на простатата: Ципрофлоксацин 500 mg x 2 пъти дневно, поне 7 дни.

Превантивни мерки

След адекватно лечение на остър цистит няма нужда от допълнителни изследвания. Препоръчва се достатъчен прием на течности, избягване на хипотермия, спазване на лична хигиена, хигиена на сексуалния живот, навременно лечение на гинекологични заболявания, полово предавани инфекции. Не е показана превантивна употреба на лекарства след еднократен епизод на остър цистит.

При възникване на симптоми на цистит в рамките на две седмици след лечение, при липса на терапевтичен ефект, трябва да направите изследване на урина с определянето на чувствителността на изолирани патогени към антибиотици (отдава урина за засаждане). Според резултатите от бактериологичната сеитба се препоръчва назначаването на антибактериално лекарство според чувствителността на патогена към него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *