Актуално

Как се чистят скариди

Как да беля скариди? Лесно и бързо!

Скаридите са доста популярни и се използват за приготвяне на различни ястия и закуски. Подходът към всяка съставка, особено към морските дарове, трябва да бъде правилен, за да се получи изискан вкус и приятна миризма. Основното нещо, което трябва да направите, е да премахнете негодни за консумация части, т.е. да почистите скаридите. Ка? Процесът е прост и не отнема много време.

Колкото по — големи са скаридите, толкова по-лесно е да ги почистите. Помислете за това, когато купувате.

Начините за почистване на скариди зависят от това дали те ще бъдат използвани като съставка в ястието (в края на краищата, добавянето на суров продукт в него просто не е възможно) или като самостоятелна закуска.

В зависимост от района на вашето пребиваване и отдалечеността от морето, скаридите в магазините могат да се продават както пресни, така и замразени. Това се дължи на факта, че е невъзможно да се преодолее дългото разстояние без разваляне на продукта.

Моля, обърнете внимание-замразените скариди в повечето случаи вече са варени (ако са розово-червени), достатъчно е само да ги размразите и да ги доведете до кипене. Веднага след това можете да ги ядете. Не забравяйте да почистите скаридите, като извадите черупката.

Замразени скариди като съставка

Замразените скариди обикновено се продават нерафинирани, с главата и черупката.

Как бързо да почистите замразените скариди:

  • Първо ги измийте със студена вода. Морски продукти малко се „подуват“, в резултат на това ще бъде много по-лесно да го почистите.
  • Поставете палеца на границата на главата и черупката на скаридите, с леко движение на ръката, откъснете главата. Имайте предвид, че някои рецепти изискват главата, така че не е необходимо да изпълнявате този елемент.
  • Сега трябва да махнем черупката. Нарежете плочите от главата до опашката, след това внимателно отстранете. Трябва да действате деликатно, за да запазите повече месо, в противен случай част от месото може да излезе с черупката.
  • След това трябва да премахнете чревната вена. Намираме тъмна ивица на корема на скаридата, правим чист разрез по нея. Замразената чревна вена лесно се разпада, защото при малки скали е по-добре да се намали. Издърпайте е позволено при големи индивиди, например кралски скариди.
  • След това остава да изплакнете скаридите със студена вода и да изсъхне със суха кърпа.

След това морската храна може да се използва като съставка за ястие или просто да се готви.

Сурови скариди като съставка

Как да почистите суровите скариди? Няма почти никаква разлика, процедурата остава същата като за замразените. В този случай почистването на суровите скариди е значително по-лесно, така че ако скаридите са замразени, препоръчваме размразяването на скаридите в топла вода. Те ще бъдат размразени за кратко време, но процесът ще премине значително по-бързо и няма да замръзнат пръстите.

Ако живеете на брега на морето и в магазините се продават пресни скариди — можете просто да ги почистите, както е описано по-горе.

Ако скаридите се приготвят като самостоятелна закуска

Има още по-лесен начин за почистване, Подходящ в случай, че морските дарове се приготвят като самостоятелно ястие. Скаридите трябва да бъдат сварени.

Най-простата рецепта за скариди

  1. Поставете тенджера със студена вода върху огъня/котлона.
  2. Добавете желаните подправки, като сол, лимонена киселина и дафинов лист.
  3. Чакаме водата да заври, спускаме скаридите в тенджера.
  4. Морската храна трябва да порозовее и да изплува. Ястието е готово, остава да го извадим и да хвърли върху гевгир.

Как да почистите варени скариди? За да направите това, трябва да ги охладите малко и след това да повторите същите действия, както при замразените. Както виждате, в начина на готвене и почистване на скариди, няма никакви трудности.

Риболов

Как се почистват скаридите в промишлен мащаб? Може би някой ще бъде много изненадан, но почти няма разлики-скаридите се почистват ръчно. В производството в този процес са заети много хора: един откъсва главите, друг премахва черупката и така нататък. Така че има готови продукти, които сме свикнали да купуваме в магазините.

Няма специализирани машини за почистване на скариди. Всички изброени елементи от инструкциите се изпълняват ръчно от персонала на завода. Вярно е, че специализираните ножове, лопатките, създадени за почистване, помагат за изпълнение на задачите и значително ускоряват случая.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *