Финанси

Как да закриете банкова карта, за да не изпадате в дългове

Ако просто оставите картата и забравите за нея – наистина можете да съжалявате.

Защо не е достатъчно да спрете да използвате картата

Средствата, до които получавате достъп с картата си, са в сметката. Дори да е празна и картата е изтекла, тя продължава да съществува. А за своето обслужване банката може да вземе пари, освен това, по напълно легален начин. Условията обикновено са посочени в договора. Такса за услуга може да се появи, ако:

  • Вие държите в сметката по-малко от определена сума (и сте изтеглили всичко).
  • Вие харчите по-малко от определена сума на месец (и сте спрели да използвате картата).
  • Гратис периодът за обслужване е приключил.

Банката ще начисли такса за обслужване и вие ще имате просрочие. Най-вероятно ще трябва да го платите с лихва. Освен това за дебитна карта лихвата може да бъде дори по-голяма, отколкото за кредитна. Ако дългът се отвори след няколко години, сумата ще бъде впечатляваща. Плащанията за информиране чрез SMS, разсрочени комисионни за всякакви услуги и т.н. могат да допринесат за увеличаване на дълга.

За да не се случи това, трябва да се сбогувате с банката по-решително.

Как правилно да прекратите връзка с банка

Продължете както следва:

  • Деактивирайте всички платени услуги. Ще ви отнеме време за преговори с банката и сега ще спрете да харчите твърде много.
  • Ако има дългове по сметката, изплатете ги.
  • Подайте заявление за закриване на сметката в банката. Много ще зависи от самата институция. Някъде, вашето решение може да бъде уведомено онлайн. И някои банки ще изискват от вас да дойдете в офиса и точно там сте отворили сметката. Този въпрос е най-добре изяснен предварително. Ако отидете в офиса и срокът на валидност на вашата карта все още не е изтекъл, в същото време я предайте на банката, така че да няма въпроси за вас. Формално това е собственост на финансова институция, която е написана директно върху пластмасов правоъгълник.
  • Изчакайте периода, през който банката трябва да закрие сметката съгласно споразумението. Това време е необходимо, за да може организацията да провери дали ще дойдат разсрочени комисионни, например, за използване на банкомат на друга банка. Ако са възникнали дългове, те също ще трябва да бъдат изплатени.
  • Когато сметката е закрита, вземете съответния сертификат от банката, който ще показва, че институцията няма финансови искове срещу вас. Хартията е полезна, ако поради грешки дълговете внезапно започнат да възникват след закриването на сметката.

Какво да направите, ако няколко карти са вързани към една сметка

Не е необходимо да затваряте акаунт. Но карта, която вече няма да използвате, е по-добре да блокирате така или иначе. Така премахвате риска измамниците да използват нейните данни и да получат достъп до вашия акаунт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *