Здраве и Красота

Kак да спрем кашлицата за един ден

От основни продукти в аптеката до домашни лекарства, разберете какво трябва да включите в арсенала си за бързо облекчаване на кашлицата.

Когато имате кашлица, това досадно гъделичкане в гърлото ви може да се появи в най-лошия момент – например по време на среща в Zoom или когато отчаяно се опитвате да заспите.

кашлица

Колкото и досадна да е кашлицата, тя е здравословен отговор на дразнител в гърлото или дихателните пътища. Дразнителът стимулира нервите, които изпращат съобщение до мозъка ви; вашият мозък след това казва на мускулите в гърдите и корема ви да изтласкат въздуха от белите ви дробове, за да принудят дразнителя да излезе, казва клиниката Mayo.

Много медицински състояния могат да доведат до кашлица, включително обикновена настинка, грип, алергии, постназално капене (когато храчките капят от задната част на носа в гърлото) и киселинен рефлукс (когато стомашната киселина се движи нагоре в хранопровода и дразни вятърната тръба).

Кашлицата също може да бъде симптом на COVID-19, отбелязва Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Така че, ако смятате, че може да имате COVID-19, не забравяйте да се тествате и да се изолирате от другите, докато чакате резултатите.

Каквато и да е причината, кашлицата може да бъде доста дразнеща, ако имате такава (и също доста дразнеща за вашия партньор в леглото или в офиса). Добрата новина? „Повечето кашлица изчезват в рамките на няколко седмици, независимо какво правите“, казва Олвийн Караскило, MD, MPH, ръководител на отдела по вътрешна медицина в Медицинския факултет на Университета на Маями Милър във Флорида.

Освен това има редица неща, които можете да направите, за да се почувствате по-добре и да дишате по-лесно, поне временно, добавя той. По-долу са 10, които си струва да опитате, както през деня, така и през нощта.

Как да успокоим кашлицата през деня

Ако кашлицата ви затруднява функционирането през деня (или се превръща в пасив на работа), опитайте едно от тези средства, за да се укротите.

1. Вземете отхрачващо средство

Отхрачващите лекарства без рецепта съдържат гуайфенезин, който разрежда респираторните секрети във вашите дихателни пътища. Това може да ви помогне да изкашляте прекомерната слуз по-ефективно и да дишате по-лесно.

2. Посегнете към средство за потискане на кашлицата

За временно облекчаване на суха, натрапчива кашлица, опитайте да вземете лекарство за кашлица без рецепта, което съдържа декстрометорфан, който блокира кашличния рефлекс.

Едно предупреждение, което трябва да имате предвид: Не давайте лекарства за кашлица на деца под четири години, казва Американската академия по педиатрия (AAP); от 4 до 6-годишна възраст, използвайте лекарство за кашлица само ако е препоръчано от лекаря на вашето дете.

3. Отпийте топла напитка

Топлината на напитка като чай или вода с лимон може да успокои гърлото, което се чувства сурово или възпалено от кашлица. Топлите течности също помагат за разхлабването на слузта, което улеснява изкашлянето й. Ако добавите няколко капки мед, имате естествено средство за потискане на кашлицата (за повече информация вижте по-долу).

4. Увеличете приема на течности

Приемът на достатъчно течност винаги е добра идея, още повече, когато имате настинка. Поддържането на добра хидратация ще помогне за разреждането на слузта и на свой ред ще направи кашлицата по-продуктивна. Водата е идеална, но успокояващата пилешка супа също е от значение.

5. Смучете твърди бонбони

Капките за кашлица са добри за успокояване на сухо, раздразнено гърло и намаляване на постоянното желание за кашлица. Без таблетки за смучене? Няма проблем. Всеки твърд бонбон ще насърчи производството на слюнка и ще осигури влагата, от която се нуждаете, за да облекчите сухата кашлица, отбелязва клиниката в Кливланд.

Как да потушите нощната кашлица

Всички знаем, че сънят е най-доброто лекарство, особено когато става въпрос за преодоляване на настинка. Ако натрапчивата кашлица ви държи будни цяла нощ, опитайте тези нощни средства, за да ви помогнат да се унесете.

1. Помислете за лекарство за кашлица, формулирано за нощна употреба

Тези версии често включват антихистамин, който може да ви направи сънлив. Това не е идеално през деня, но може да бъде от полза през нощта, ако имате суха кашлица, която ви държи будни.

Ако имате продуктивна или мокра кашлица (при която кашляте слуз), обаче, може да е по-добре с отхрачващо средство както през деня, така и през нощта. Изсушаващият ефект на антихистамин може да направи слузта по-дебела и по-трудна за изчистване от дихателните пътища, което може да влоши кашлицата ви, казва Американската академия на семейните лекари.

2. Вземете малко мед

Добавянето на мед към чаша чай е добър начин за успокояване на раздразненото гърло и кашлицата. И има малко наука в подкрепа на идеята: прегледно проучване, публикувано през април 2021 г. в списанието BMJ Evidence-Based Medicine, установи, че медът превъзхожда лекарствата без рецепта за намаляване на честотата и тежестта на кашлицата, дължаща се на инфекции на горните дихателни пътища.

Можете да опитате да вземете една или две чаени лъжички мед преди лягане, самостоятелно или смесени в чаша чай или топла вода. (Не давайте на бебета под една година мед; той няма да помогне със симптомите и може да причини заболяване, наречено детски ботулизъм, предупреждава AAP.)

3. Премахнете кашлицата си с изпарител

Поставянето на изпарител с хладна мъгла или овлажнител точно до леглото ви може да ви помогне да запазите дихателните си пътища влажни и да намалите вероятността сухата, натрапчива кашлица да ви събуди. Освен това ще помогне при продуктивна кашлица, като разрежда слузта и улеснява откашлянето.

(Изпарителят може също да осигури облекчаване на кашлицата през деня, така че може да искате да го поставите навсякъде, където прекарвате най-много време, като например в офиса или семейната стая.)

4. Използвайте допълнителна възглавница или две

Кашлицата често се влошава през нощта, защото благодарение на гравитацията, легналото положение кара слузта да се събира в гърлото ви, вместо да се оттича. Това задейства кашличния рефлекс като средство за извеждане на тази слуз.

Повдигането на главата може да помогне за справяне с проблема. Сънят по този начин също помага за облекчаване на ГЕРБ (гастроезофагеална рефлуксна болест), която може да причини нощна кашлица.

5. Гаргара със солена вода

За да започнете нощта с чисто гърло, опитайте да правите гаргара с топъл разтвор на солена вода. Това може да намали кашлицата чрез успокояване на дразненето в гърлото, разхлабване на гъстата слуз и премахване на дразнителите от гърлото.

Просто смесете ½ чаена лъжичка сол в 8 унции топла вода, правете гаргара колкото можете по-дълго, след което изплюйте разтвора.

Знайте кога да посетите Вашия лекар

Ако просто не можете да се отърсите от кашлицата си след няколко седмици или имате хрипове, треска, задух или постоянна болка или натиск в гърдите, посетете вашия лекар, казва д-р Караскило. Това са признаци, че може да е нещо по-сериозно, като хроничен синузит, астма, бронхит, пневмония или дори сърдечни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *