Здраве и Красота

Как да спрем цигарите

Лесен начин да се откажете от пушенето

Ако искате да се откажете от пушенето, да се отървете от пристрастяването, никотинзаместителната терапия (НЗТ) може да помогне. Проучванията показват, че всички методи на НЗТ са ефективни, можете да изберете всеки въз основа на лични предпочитания.

Средствата за НЗТ могат да бъдат закупени в аптеката, те са одобрени от FDA (Американската администрация по храните и лекарствата). Това са лепенки за кожа, дъвки, инхалатори, таблетки, спрейове. Пластирите доставят никотин бавно, инхалатори, дъвки и спрейове действат по-бързо и на първо време могат по-добре да облекчат синдрома на отнемане.

Няма доказателства, че някой вид НЗТ е по-ефективен. Но е доказано, че НЗТ е по-ефективен в комбинация. Това означава, че е логично да се използват продукти на НЗТ в комбинация. Например, лепенка и спрей или лепенка и дъвка.

Лечението обикновено продължава 8-12 седмици, постепенно намалявате дозата, след което се връщате към обичайния си живот, но без цигари.

НЗТ могат да използват: възрастни и деца над 12 години (Необходима е консултация с лекар), бременни жени, кърмещи жени (след консултация с лекар). Внимавайте, ако има бъбречно или чернодробно заболяване или наскоро сте претърпели сърдечен удар или инсулт.

Възможните нежелани реакции на НЗТ включват: дразнене на кожата (пластири); дразнене на носната лигавица, гърлото, очите (назален спрей); намалено качество на нощния сън; разстроен стомах; замаяност; главоболие.

Мит 1: Никотинзаместителната терапия няма да помогне да се откажете от пушенето

Според проучване, публикувано през 2014 г.в базата данни на Cochrane community, използването на продукти на НЗТ увеличава вероятността от отказване от тютюнопушене до 70%. (Международната организация с нестопанска цел Cochrane се занимава с независима оценка на клиничните изследвания.)

Мит 2: НЗТ не намалява апетита за цигари

Доставката на малки дози никотин от НЗТ намалява апетита. Но за много хора пушенето не е просто никотин, а вреден „навик за ръце и уста“, който може да се прояви много по-силно. И в този случай можете да разчитате само на собствената си воля.

Мит 3: по-добре е просто да се откажете, отколкото да използвате НЗТ

Най — добрият начин да се откажете от пушенето е този, който работи за вас.

Мит 4: Спирането на цигарите помага на електронните

В САЩ и Европа в продължение на няколко години пушенето на вейпове и електронни цигари е възприело епидемични размери и особено много „електронни“ пушачи сред тийнейджърите. Доскоро се е смятало, че с помощта на електронни цигари, или вейп може да се намали апетита към традиционните цигари и постепенно да се откаже от лошите си навици, но днес тази хипотеза се счита за лъжа, тъй като вредите на тези устройства най-накрая е официално потвърдена. 

САЩ са прегърнали странна епидемия от белодробни заболявания (и дори смъртни случаи на пушачи), предизвикани от пушенето на електронни цигари и вейпове. В момента CDC съобщава за стотици заболели и 7 смъртни случая. И ако по-рано FDA и американските Центрове за контрол на заболяванията и тяхната превенция предупредиха за потенциалната вреда на тези устройства, в момента проблемът е достигнал нивото на „червените флагове“ .

Мит 5: НЗТ е скъпо

Най-вероятно лепенка, дъвка или инхалатор ще струват по-малко от цигарите. Особено, ако мислите за дългосрочен план, когато приключите лечението и спрете да купувате цигари.

Мит 6: НЗТ е същата зависимост от никотина, както при пушенето

Никотинът не е Вреден, а самите цигари. Според Американската асоциация на белите дробове цигареният дим съдържа повече от 7 000 химикала , които могат да причинят рак. (Бездимните тютюневи изделия също съдържат химикали, причиняващи рак, 28 от които вече са идентифицирани.) Тъй като пристрастяващият никотин се намира в тютюна, НЗТ може да помогне за преодоляване на зависимостта от тютюна по принцип.

Промени, които ще настъпят с тялото след отказване от тютюнопушенето

  • Ще се почувствате по-добре след 12 часа – 12 часа след като последната цигара бъде изпушена, нивото на въглероден окис в кръвта ще се върне към нормалната си стойност. В зависимост от индивидуалните характеристики и опита на тютюнопушенето, след 1-3 месеца кръвообращението ще започне да се подобрява. След 1-9 месеца кашлицата и задух ще изчезнат.
  • Подобряване външния вид и съня – Хората, които се откажат от пушенето, обикновено казват, че сънят става по-силен и отнема по-малко време, за да се възстанови за една нощ. Изведнъж отново се появяват десетки аромати, които веднъж престанали да се чувстват, храната започва да мирише на храна, а не на картон. И изглеждаш много по-добре:косата и устата не мирише на дим, зъбите и ноктите придобиват естествен цвят.
  • Намаляване на риска от рак – Една година след отказването от тютюнопушенето рискът от рак на белия дроб започва да намалява. След 10-15 години тя намалява наполовина, след 30 години е 10-20%, в сравнение с пушачите. След 2-5 години, според СЗО, рискът от рак на устата, гърлото, хранопровода, панкреаса и пикочния мехур започва да намалява — с около 50%. Рискът от рак на шийката на матката и инсулт намалява до нивото на непушача.
  • Ще живеете по-дълго – При мъжете, които се откажат от пушенето на средна възраст (на 30-45 години), рискът от смърт от рак на белия дроб в 75 години е само 2,5%. Тези, които продължават да пушат в напреднала възраст, тя вече е равна на 11%. За жените този риск е съответно 2% и 6%.
  • Рискът от инфаркт намалява – В рамките на една година след отказването рискът от коронарна болест на сърцето (CAD) намалява с 50%, в сравнение с пушачите. След 15 години рискът намалява до нивото на непушача.
  • Ще се увеличи продължителността на живота, дори ако се диагностицира рак на белия дроб – Изследванията показват, че пациентите, диагностицирани с рак на белия дроб, които се откажат от тютюнопушенето, живеят по-дълго от тези, които продължават с пушенето. Ако човек се откаже от тютюнопушенето, такива нива на преживяемост могат да бъдат свързани с ефективен отговор на лечението, намаляване на честотата на рецидивите и намаляване на риска от друг вид рак или сериозно заболяване.

iQOS-вредно или не?

Рекламираните ползи от IQOS — без пепел и дим, почти без мирис — подкупват. Но това означава ли, че INT са напълно безвредни? Разбира се, че не. Самият производител посочва, че пълният преход към IQOS може да бъде по-малко вреден за здравето, но използването на INT не е безвредно и не изключва рисковете за здравето, свързани с консумацията на тютюн.

Какво представлява продуктът от нагрятия тютюн?

Продуктите от нагрят тютюн са тютюневи изделия, които отделят аерозоли, които съдържат никотин и други химикали (включително ароматизирани добавки). Когато се използва INT симулира процеса на пушене на обикновени цигари, загряването на тютюна се извършва в цигари със специален дизайн.

Какви са препоръките на СЗО?

Всички форми на употреба на тютюн, включително INT, причиняват вреда. Тютюнът е по своята същност токсичен и съдържа канцерогени дори в естествената си форма. Следователно, INT трябва да бъде предмет на същите правила и регулаторни мерки, както при всяка друга тютюнева продукция в съответствие с Рамковата конвенция на СЗО за контрол на тютюна (RCBT на СЗО).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *