Актуално

Как да си направим дезинфектант

Много дезинфектанти, които могат да бъдат закупени в магазина, съдържат опасни химикали, които могат да причинят дихателни проблеми и дразнене на кожата. В допълнение, използването на такива средства води до замърсяване на въздуха в помещенията. За да избегнете горепосочените проблеми, можете сами да направите естествен дезинфектант, като използвате съставки като оцет, алкохол и етерични масла. Благодарение на това вашият дом ще бъде чист и няма да се налага да използвате дезинфектанти, съдържащи опасни химикали. 

Внимание: оцетът е неефективен срещу коронавируса COVID-19. Разтворите, съдържащи по-малко от 70% алкохол, също са неефективни срещу него. Използвайте домашно дезинфектанти с повишено внимание, тъй като е трудно да се гарантира тяхната ефективност.

Дезинфектанти на основата на медицински алкохол и водороден пероксид

Използвайте обикновен неразреден медицински (изопропилов) алкохол. Изберете разтвор, съдържащ най-малко 70% алкохол, в противен случай няма да бъде ефективен срещу бактерии или вируси. Изсипете алкохола във флакон със спрей, така че да е лесен за нанасяне върху всякаква повърхност. Този дезинфекционен разтвор е ефективен срещу коронавирус.

Не разреждайте медицинския алкохол с вода, в противен случай той няма да стане достатъчно ефективен и няма да убие бактериите.

Направете алкохолен спрей с билкови добавки. Изсипете 10-30 капки масло от мащерка или друго етерично масло по ваш избор във флакона с пулверизатор от 250 ml. Напълнете бутилката с медицински алкохол в концентрация най-малко 70%. Разклатете флакона, за да смесите съставките и го съхранявайте в килера или в шкаф за домакински химикали. Това лекарство е ефективно и срещу коронавирус.

Използвайте комбинация от оцет и водороден пероксид. Оцет и водороден прекис са добри дезинфекционни средства, но те не могат да се смесват в една капацитет, тъй като в резултат на свързването на двете вещества се формира надуксусная киселина, която е потенциално отровен химикал. Затова изсипете неразреден бял оцет в една бутилка спрей и 3% водороден пероксид в друга.

Това лекарство не убива коронавируса.

Почистете повърхността, след това напръскайте малко количество от едно лекарство, изчакайте около 5 минути, след това избършете с чиста кърпа и напръскайте друго лекарство. Изчакайте още 5 минути и след това избършете повърхността с друга кърпа.

Няма значение дали започвате с използването на оцет или пероксид.

Дезинфектанти на основата на оцет

Подгответе основен дезинфектант на основата на оцет. В стъклена бутилка със стандартен размер със спрей, предназначен за дезинфектант, изсипете 1 част вода, 1 част оцет и 5-15 капки 100% натурално етерично масло. Можете да използвате всяко етерично масло, чиято миризма ви харесва, или да изберете опцията, която е най-подходяща за една или друга стая.

 • Дезинфектантите на базата на оцет не убиват вируси, включително коронавирус.
 • Етеричното масло от лимон традиционно се използва за почистване в кухнята, тъй като ароматът на лимон може да неутрализира силните миризми на кухнята.
 • Маслото от чаено дърво и евкалиптовото масло са чудесни за неутрализиране на миризмите в банята.
 • В тези стаи, където не е необходимо да се елиминират неприятните миризми, можете да използвате етерични масла с по-малко изразени миризми, като етерично масло от лайка или ванилия,.
 • Етеричните масла в някои случаи могат да реагират с пластмаса, така че използвайте стъклена бутилка за дезинфектант.

Направете дезинфекционни кърпички. Ако искате да направите дезинфекционни кърпички вместо спрей, използвайте същата рецепта, но не изливайте съставките в бутилка спрей. Вместо това ги поставете в голям стъклен буркан с капак и разбъркайте добре. Вземете кърпа и я нарежете на 15-20 квадрата 25 х 25 см.поставете ги в буркан с дезинфектант.

 • Тези кърпички няма да помогнат, ако коронавирусът попадне на повърхността.
 • Потопете кърпичките в буркана, така че да са напълно потопени в дезинфекционен разтвор. След това затворете буркана с капак и го съхранявайте в килера или килера.
 • Когато имате нужда от салфетка, извадете я от буркана и я стиснете, за да премахнете излишната течност. Избършете повърхността.

Направете дезинфектант на базата на оцет и сода. В чиста купа или кофа изсипете 4 чаши (около 1 литър) гореща вода, ¼ чаша (60 мл) бял оцет и добавете 2 супени лъжици сода за хляб. Разбъркайте добре, така че содата да се разтвори напълно. Нарежете лимона наполовина и изстискайте сока от двете половини в разтвора. Кората на лимона също се хвърля в разтвора и се изчаква малко, за да се охлади получената смес.

 • Оцет и сода за хляб са неефективни срещу коронавируса NCOV-19.
 • Когато разтворът се охлади, добавете 4 капки етерично масло от лимон или друго етерично масло по Ваша преценка. Прецедете сместа през често цедка, за да премахнете пулпа, семената и кората. След това изсипете разтвора в бутилка спрей.

Използване на дезинфектант

Почистете повърхността. Дезинфектантите не почистват повърхността от замърсяване, така че е необходимо внимателно да почистите повърхността преди дезинфекцията. Ако не искате да прилагате агресивни химикали, използвайте естествени или органични почистващи препарати за почистване на повърхността.

Разклатете бутилката с дезинфектант. Разклатете бутилката с дезинфектант, за да разбъркате съставките правилно. В противен случай няма да получите правилния ефект.

Напръскайте дезинфектанта на повърхността. Дръжте бутилката с естествен дезинфектант на ръка разстояние от повърхността, която трябва да бъде дезинфекцирана. Напръскайте продукта по цялата повърхност. Ако дезинфекцирате няколко повърхности, напръскайте продукта върху всички повърхности.

Оставете продукта на повърхността за 10 минути. Оставете дезинфектанта на повърхността за около 10 минути, за да действа по-добре и да унищожи микробите.

Избършете повърхността с кърпа от микрофибър. След 10 минути избършете повърхността с кърпа от микрофибър. Ако сте обработвали няколко повърхности в кухнята или банята наведнъж, използвайте отделна кърпа за всяка повърхност, за да предотвратите замърсяване.[10]

 • Ако добавяте етерични масла, използвайте стъклена бутилка със спрей, тъй като етеричните масла могат да реагират с пластмаса.
 • Винаги почиствайте добре повърхността преди дезинфекция. В противен случай дезинфекцията ще бъде по-малко ефективна.
 • Разклатете добре бутилката преди всяко приложение на дезинфектанта.
 • Можете да направите дезинфектант с приятна миризма на бърза ръка, като смесите една част оцет и една част дестилирана вода. След това добавете няколко капки етерично масло от канела и 6 капки етерично масло от портокал. Вие ще получите ефективно средство с приятна миризма!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *