Актуално

Как да се пазим от коронавируса – COVID-19

Как да се предпазим и разболеем от коронавирус COVID-19?

В края на декември 2019 г.се появи информация за нов вид коронавирусна инфекция. Първият случай е регистриран в китайската провинция Хубей. Днес вирусът е проникнал в почти всички страни по света и е получил собствено наименование: COVID-19.

Новият коронавирус вече е придобил пандемичен статус. Основната му разлика от епидемията е в мащаб, който е в пъти по-голям от обичайното регионално заболяване. Ежедневно се водят доклади за разпространението на COVID-19. Можете да се запознаете с тях в подробности на уебсайта на СЗО (Световната здравна организация) или на страницата, създадена от Изследователския център за системни науки и инженерство на Университета „Джон Хопкинс“ (САЩ).

За да се сведат до минимум рисковете от инфекция, всеки човек трябва внимателно да се запознае с цялата надеждно известна информация за заболяването. Коронавирусът се разпространява чрез капчици, които се образуват, когато заразеното лице кашля или кихне. Освен това може да се разпространи през замърсени повърхности, като дръжки на вратите. След като ги докоснете, остава да докоснете очите, устата или носа, за да се изложите на риск от заболяване. Засега е известно, че максималният инкубационен период на заболяването е около 14 дни.

Коронавирусите са голямо семейство от единични РНК вируси с обвивка. Такива вируси причиняват заболявания, вариращи от настинки до по-сериозни заболявания като Близкоизточен респираторен синдром (MERS) или тежък остър респираторен синдром (SARS). Новият коронавирус (Ncov) е нов щам на коронавирус, който преди това не е бил идентифициран при хора.

Вероятността от инфекция с CAVID-19 е доста висока: средно един заразен може да зарази още трима души. Ето защо е много важно да се спазват всички мерки, предписани за ограничаване на разпространението на коронавируса. Най — важната от тях, разбира се, се счита за хигиена, по-специално-хигиена на ръцете.

Все още не е ясно колко дълго новият коронавирус остава на повърхности и обекти. Може би в рамките на няколко часа, но според проучванията, в някои случаи този процент достига 3 дни. Затова силно препоръчваме редовно да третирате продуктите с дезинфектанти. И не забравяйте физическото дистанциране!

Превенцията включва спазване на следните препоръки:

 • Спазвайте правилата за лична хигиена. Следете чистотата на ръцете си-периодично ги мийте със сапун (за предпочитане с антибактериален ефект) и при липса на такава възможност внимателно третирайте ръцете си с дезинфектанти, за предпочитане на алкохолна основа. Не използвайте чужди предмети за лична хигиена-четки за зъби, кърпи и други консумативи. Не забравяйте да кажете на децата за това.

Не забравяйте да измиете ръцете си преди хранене.

 • Не използвайте общи прибори за пиене или хранене с други хора. Това е един от основните начини за предаване на различни инфекции в работните колективи.
 • Докато ръцете не се измиват или не дезинфекцират – не пипай носа, устните и други части на лицето, защото дръжката в градския транспорт, парите или при контакт с продукта в магазина лесно се прехвърлят различни болестотворни микроорганизми (вируси, бактерии, гъбички и т.н.). 
 • При поява на кашлица, кихане, хрема – използвайте кърпички за еднократна употреба за покриване на устата и носа, които незабавно изхвърлете, след което лекувайте ръцете си с антисептик.
 • Избягвайте места с голямо струпване на хора, откажете се от масови събития. Ако е възможно да се придвижите до местоназначението пеша-използвайте този метод.
 • Опитайте се да запазите разстояние от хора, които имат кашлица, кихане, треска и хрема. Дори и да не е коронавирус, ще намалите риска от други, не по-малко сериозни заболявания, предавани по въздушно – капков път-грип, рубеола, морбили, дифтерия, ARVI.
 • Третирайте с антисептик телефона си.
 • Следете за чистота и други повърхности-на работа и у дома. Работете с клавиатура, мишка, бюро, Дистанционни управления, офис оборудване и други неща с антисептик.
 • В случай на кашлица, треска, затруднено дишане, хрема и други симптоми на грип и други остри респираторни вирусни инфекции (ARVI) на фона на слабост, потърсете медицинска помощ.
 • Откажете се от пътувания до държави или места, където епидемиологичният праг за коронавирусна инфекция CAVID-19 е превишен.
 • Избягвайте ръкостискания, прегръдки и целувки.
 • Водете здравословен начин на живот – движете се повече, Спете достатъчно, включете храни с високо съдържание на витамини и макро – микроелементи в диетата, не позволявайте хипотермия на тялото. Основният фактор за развитието на инфекциозни заболявания е инфекцията на тялото, а вторият, не по – малко важен, отслабен имунитет.
 • На места с голямо струпване на хора, в обществения транспорт или в контакт с пациент, носете медицински маски. На открито с малък брой хора маската не е необходима. Маските минимизират инфекцията както на самия човек от други пациенти, така и инфекцията на други хора, ако самият човек, който носи маската, е болен.

Не се ръкостискайтеМиене на ръцеПредпазвайте устатаКак да се пазим от коронавируса - COVID-19Как да се пазим от коронавируса - COVID-19Как да се пазим от коронавируса - COVID-19Как да се пазим от коронавируса - COVID-19

Как да се пазим от коронавируса - COVID-19Как да се пазим от коронавируса - COVID-19Как да се пазим от коронавируса - COVID-19

Единственото условие-маската трябва да приляга плътно към носа, лицето и брадичката, без да оставя празнина. Маската е ефективна за не повече от 2-3 часа. Не използвайте маска за еднократна употреба няколко пъти. След отстраняването му измийте ръцете си и изхвърлете самата медицинска маска. Моля, имайте предвид, че маската не осигурява пълна защита срещу вирусни инфекции, но само намалява риска от инфекция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *