Актуално

Как да отворим автомивка?

Много хора имат разнообразни идеи за бизнес. Някои от тях предпочитат бизнесът им да предлага продукти, а други услуги. Автомивките спадат към сектора на услугите и винаги ще бъдат търсени. Затова някои предприемачи решават да създадат собствена автомивка. 

От онлайн магазина на ЕМВЕКО съветват да сте проучили какво оборудване ще ви трябва спрямо вида автомивка, която искате да отворите, нужните документи и да пресметнете всеки потенциален разход. В противен случай може да срещнете доста трудности при изграждането ѝ. 

Какви автомивки има?

Важно е да изберете каква автомивка точно искате да ръководите и какви видове почистване ще предлагате при разработването на вашия бизнес план. Колкото повече видове почистване правите (като вътрешно почистване, почистване на гуми и др.), толкова по-ценни ще са вашите услуги. Видовете автомивки са няколко:

  • ръчни – това е класическият вариант. При него съответния служител почиства автомобила на клиента с препарат, гъба и водоструйка. Изисква се сравнително нисък начален капитал за оборудване и разходите за поддръжка са малки. Миенето отнема повече време и нужни са повече работници. Задължителното оборудване включва водоструйка, пянопреобразувател, препарат за предизмиване, за измиване на джанти, за премахване на засъхналите мушици, за отстраняване на асфалт и смола, за основно измиване, ръкавици и гъба, четка за да може да се изчистят труднодостъпни места, кърпи за подсушаване, вакса и специална кърпа за нея и препарат за гуми;
  • на самообслужване – при нея клиентът сам извършва почистването на колата си, но заплаща, за да ползва оборудването ви за даден период от време, обикновено няколко минути. Предимство е, че изискват малко персонал, но началната инвестиция за оборудване е голяма;
  • сухи – този интересен вариант за миене на коли набира популярност. Хубавото при него е, че разходите за вода са почти нулеви. Миенето представлява напръскване на част от автомобила със специален препарат. След това се ползва кърпа с микрофибри, за да се премахне мръсотията и препарата. Накрая возилото се минава с втора кърпа с микрофибри,чиято цел е да предаде по-бляскав вид на автомобила.Трудно е да се намерят служители, защото работата е по-специфична и квалифицирана, а обучението отнема време;
  • автоматични – при тях човешкият контакт с колата на клиента е сведен до минимум. Сред предимствата им е, че рискът да се одраска боята поради липса на внимание от човек е нула и че е нужен е малък персонал, за да функционират. Миенето се прави от машини, които първо изчистват по-голямата част от мръсотията с вода под налягане. След това се слага активна пяна, която премахва останалата мръсотия. Пяната се премахва с вода под налягане. Финалната стъпка е слагането на вакса;
  • автоматични с конвейер – при тях също човешкият контакт с колата на клиента е сведен до минимум и рискът от драскотини е нулев.За този вид автомивки се заделя най-голям бюджет за оборудване. Ако са с конвейер, представляват тунел, който е широк 20-30 метра. През него минава колата, като в различните части на тунела има различни фази на миене. Услугата с конвейер е най-ефективна, но трябва да има квалифициран техник, който да наблюдава и контролира процеса на миене.

Има и оборудване и консумативи, които са нужни за всички автомивки. Те включват почистващи препарати, компресор, апарат с високо налягане за подаване на вода и система за пречистване на вода.

Какви документи са нужни

Документацията на вашата автомивка е от изключително значение, защото при липса на документи може да получите сериозна глоба или дори да затворят фирмата ви. Тя включва:

  • разрешения – разрешение за водоползване, разрешение на Регионалната здравна инспекция, разрешение по ЗУО, разрешение на Главна дирекция „Противопожарна безопасност”, разрешение за специално ползване на пътищата;
  • договори – с Електроснабдяване, Топлофикация и ВиК. Договорът с ВиК е нужен, защото водите, които изхвърляте, ще са силно замърсени. ВиК имат определени норми, които ще са посочени в договора и вие ще трябва да спазвате. Трябва да монтирате и съоръжение за пречистване на вода, но това става сравнително лесно;
  • регистрации – регистрация на търговец, регистрация на обект с обществено предназначение, регистрация на ФУ, регистрация на работно време на стационарен търговски обект;
  • други – документ за право на собственост или договор за наем,проектиране и строителство на автомивка, одобряване на технически и работни проекти, документ за въвеждане в експлоатация.

Какво друго трябва да вземете предвид

Дори да сте оборудвали вашата автомивка перфектно и да предлагате качествена услуга, има други неща, които са нужни, за да е успешен вашия бизнес модел. Местоположението е от голямо значение. Най-добре е да е на някакъв кръстопът, където има повече трафик. Близостта до мол, голям паркинг, бензиностанция или жилищен квартал също ще увеличи клиентите. Жилищните квартали може да ви докарат много доходи, но там е доста трудно да се получат разрешения.

Един от най-важните фактори, който може да привлече повече клиенти и да увеличи доходите ви, са вашите цени. За да определите коя цена е правилна, вижте какво предлага вашата конкуренция. Като го направите, преценете колко е най-разумно да искате за вашата услуга. Освен това, трябва и да разработите план как да станете популярни възможно най-бързо. Може да направите реклама чрез социалните мрежи, чрез флаери, банери, знаци няколко километра преди обекта ви, показващи къде е, и др.

Важно е да предвидите място, където да изчакват клиентите. Може да направите малко кафене. Така ще успеете допълнително да увеличите вашите приходи и да направите престоя на хората по-приятен. Важно е да се предвиди и място, където да могат да се хранят, преобличат и да почиват работниците. Нужно е и помещение за съхранение на почистващите препарати и оборудване.

Сезонността също трябва да се вземе предвид. По-силните месеци са през по-дъждовните части на годината – пролетта и есента. Затова е най-добре да отворите вашата автомивка през лятото или зимата особено. Така ще може да обучите вашите служители, ако за пръв път ще практикуват такава работа.

Изберете надежден доставчик, защото качеството на вашата услуга силно зависи от материалите и оборудването, които ползвате. Предпочитаните марки в бранша са италиански и немски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *