Финанси

Как да използвате Bitcoins

Bitcoin е първата цифрова валута, която изключва участието на комисионери (посредници в търговска сделка). Заобикаляйки банките и платежните системи, Bitcoin се превърна в децентрализиран световен пазар, който изисква само достъп до интернет. В тази статия ще научите как да започнете да използвате Bitcoins.

Вземете няколко Bitcoins с един от следните начини:

Купете малък брой Bitcoins онлайн. Ако покупката ви е по-малко от 2000$ или ако сте нов в криптираща валута, използвайте един от комбинираните електронни портфейли / свържете се с търговците на Bitcoin, за да стартирате процеса. Например, Coinbase и Xapo. Тези сайтове ще ви позволят да закупите малко Bitcoins с комисионна от около 1 %. По аналогия с банката, те ще съхраняват вашите bitcoins на сървъра си.

Купете голям брой bitcoins на борсата. Ако покупката ви надвишава 2000$, ще искате да се възползвате от ниската комисионна, предлагана на фондовата борса. Такива сайтове работят на принципа на пазара на ценни книжа, където разликата между курсовете на продавача и купувача се променя 24 часа в денонощието. Създаването на сметка на фондовата борса е подобно на процеса на откриване на банкова сметка. Най-вероятно ще трябва да предоставите истинското си име и информация за контакт, както и да прехвърлите пари. Различните страни и валути имат своя валутен курс с Bitcoin, така че е по-добре да се съсредоточите върху местоположението на всяка от платформите за обмен:

 • Щатски долари за Bitcoin-Bitfinex, GDAX (собственост на Coinbase)
 • Евро за Bitcoin-Kraken
 • Китайски юан към Bitcoin-BTCC, Huobi или OKCoin

Премахване на пари в Bitcoin машина. В много градове по света има Bitcoin машини, където можете да получите пари за Bitcoins. Обикновено тези банкомати отписват 5-8% комисионна за една транзакция. Актуалният списък на банкоматите Bitcoin може да бъде намерен на CoinATMradar.com♪

Купете Bitcoins от истински човек. Навсякъде по света можете да дадете на някого пакет от пари, а в отговор човек ще прехвърли няколко Bitcoins на вашия телефонен номер. Моля, разменяйте само малки суми пари, докато не сте сигурни за вашия търговски партньор. Отидете на сайта LocalBitcoins, за да научите повече за най-близките до вас търговци Bitcoin.

Спечелете Bitcoin. Потърсете компании, които желаят да наемат хора, като плащат Bitcoins. Или отворете магазин на сайта OpenBazaar (Bitcoin версия на иБей) и продават своите неща в замяна на cryptocurrency.

Изтеглете и стартирайте програмата за „добив / добив“ (например CGMiner) на вашия персонален компютър, за да превърнете математическите уравнения в Bitcoin. И въпреки че по време на раждането на Bitcoin печелившият добив е бил достъпен само за отделни хора, сега има специализирани компании.

Започнете първия си Bitcoin портфейл

Ако не се чувствате технически грамотен човек, може да пропуснете следващите няколко стъпки и просто да оставите вашите Bitcoins в сметката, в която сте ги закупили. Всъщност, това прави повечето собственици на Bitcoins. Въпреки това, красотата на Bitcoins е, че не се нуждаете от трета страна, за да контролирате тези пари. Освен това, тъй като топлообменниците съхраняват стотици милиони долари от bitcoins, това ги прави вкусна хапка за хакери. Така че, по аналогия със складирането на пари под матрака, е много по-безопасно да съхранявате Bitcoins в портфейла си, отколкото да се доверите на техните топлообменници. Всички портфейли от този списък няма да предоставят достъп на трета страна до вашите Bitcoins:

Мобилните портфейли са Bitcoin портфейли, които можете да управлявате от мобилното си устройство. Такива портфейли винаги могат да се носят със себе си и да се използват по всяко време. Мобилните устройства са по-малко податливи на хакерски хакове, отколкото компютрите, и създават доста сигурна среда за съхранение на малък брой Bitcoins. Ето някои от най-добрите мобилни портфейли:

 • Airbitz;
 • Mycelium;
 • BitPay;
 • Jaxx.

Уеб портфейлите са лесни и лесни за използване, защото винаги са достъпни онлайн. Всичко, от което се нуждаете, е да се регистрирате и да влезете в профила си. Ето най-популярният уеб портфейл: Blockchain.info.

Хардуерният портфейл има високо ниво на сигурност и като цяло е разбираем за всеки. Ако сте нови в света на Bitcoin и искате да запазите голяма част от тази криптираща валута в безопасност, ще бъде разумно да поставите капитала си в хардуерния портфейл. Ето най-популярните опции:

 • Trezor;
 • Ledger.

Хартиените портфейли са много безопасна опция за дългосрочно съхранение. И въпреки че такива портфейли имат висока устойчивост на хакове, те са доволни, че са неудобни, когато дойде време да прекарат Bitcoins.

Advakash портфейл-не е най-добрият вариант за начинаещи. Това е вид портфейл, където първоначално се е зародил Bitcoin. За да запазите транзакциите си анонимни, ще трябва да управлявате локалното копие на блока (разпределена база данни). Ето най-известните варианти на advakash портфейли.

Създайте публичен адрес за Bitcoin

Използвайте портфейла, който сте създали в Стъпка по-горе, за да създадете публичен адрес. Измислете публичен адрес, например имейл адрес, който можете да споделяте с всеки, който иска да Ви изпрати писмо или, в този случай, Bitcoin.

Публичен адрес за Bitcoin ще изглежда като дълга верига, на пръв поглед, произволни букви и цифри. Например, ето така: 16bps8xb5k36menlwmfz1zpjcqbdhgyahg.

 • Bitcoin може да бъде разделена до безкрайност. Не е задължително да купувате или губите един Bitcoin. Можете да използвате и изпратите 0,000000001 bitcoins и дори по-малко. Сумата може да достигне до малки части, до стотинка.
 • Bitcoin е известен като равноправна валута. Това е проект с отворен код.
 • Ако сте прекарали $ 100 на Bitcoin 1 януари 2011 г., цената се е увеличила с толкова много, че след 6 години сте „вдигнали“$ 300.000 на Bitcoin. Много добре!

Предупреждение

Едно от най — популярните погрешни схващания за Bitcoin е пълната анонимност. Подобно на интернет, Bitcoin се съхранява в криптирана форма, но до известна степен е възможно да се проследи. Ако купите нещо забранено за Bitcoins, вероятно е органите на реда в крайна сметка ще ви изчислят, освен ако не направите допълнителна работа, за да покриете следите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *