Uncategorized

Как да изберем каска за велосипед

Как да изберем каска за велосипед

Карането на колело е след любимите занимания на деца и възрастни. На пазара се предлага голямо разнообразие от модели, в зависимост от тяхната употреба. Едно от най-важните неща е да бъдем добре екипирани, за избегнем нелепи инциденти. Закупуването на каска, например, може да се окаже много по-важно, отколкото някога сте си помисляли. Тук разнообразието също е голямо, така че можете да бъдете спокойни, че ще откриете точно такава, каквато сте си представяли. Изборът може да се окаже нелека задача, но опитните консултанти в магазина биха ви помогнали с радост.

 

Какви видове каски за велосипед има

Нека споменем, че основната функция на каската за велосипед е да предпази главата от травми, както и мозъкът от сътресения. Сред най-често срещаните видове на пазара са:

  • Шосейни – имат малко по-издължена назад форма, което е свързано с аеродинамиката. Леки са и притежават добра вентилация;
  • МТБ – модели, подходящи за планинско каране и трекинг. Тези каски за велосипеди можем да разделим на две подгрупи, а именно – отворени и с подбрадник;
  • Детски каски – като изключим дамските и мъжки модели, детските такива се отличават добра конструкция и ниски цени. За най-малките са създадени различни цветове и форми, които да ги привлекат и да искат да ги носят.

 

Как да изберем най-подходящата за нас

Първото нещо, с което е добре да се съобразите е от каква защита имате нужда. Най-добре е да я премерите преди да я закупите, за да знаете, че е подходяща за формата на вашата глава. Изпробвайте и системата и за регулиране с една ръка, защото понякога се налага да я намествате докато карате. Ако ви е трудно, то се насочете към друг вид. Обикновено теглото на продукта не е проблем за колоездачите, но все пак, ако искате по-лек модел, сравнете няколко или направо попитайте за такъв консултантите в магазина. И последно, но не на последно място – преценете от какви допълнителни екстри имате нужда – козирка, мрежа за насекоми, други.

 

Задължително ли е носенето им

Нека го наречем – препоръчително. Ако никога досега не сте носили предпазни средства при колоездене, вероятно никой не може да ви накара да го направите. В същото време, обаче, помислете за вашето здраве. На пазара се предлагат много достъпни модели, които могат да ви предпазят при настъпване на нелеп инцидент. Именно разнообразието от модели позволява на колоездачите да открият такъв, който да им е приятно да носят, а не просто да го приемат като задължение.

 

Има ли значение какъв модел велосипед имаме

Важно е къде карате своят велосипед. Всяка каска има различни предназначения, с които е добре да се запознаете. Само така ще бъдете сигурни, че сте достатъчно защитени в средата, в която се намирате. Например, при каране в планината, както избирате колело за планинско колоездене, така трябва да изберете и всички предпазни към него средства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *