Технологии

За какво може да използваме един дрон – съвети от 4sales.bg

Заснемането от птичи поглед днес има множество предимства и ползи, особено ако е възможно пренасянето на дребни товари с ниско тегло по въздуха и проникването на труднодостъпни за хората места. За подобни случаи доста често са използвани дроновете от 4sales и сега ще разберем какво представляват те и как да изберем правилния?

Да се запознаем, какво представляват дроновете

Това в повечето случаи са миниатюрни безпилотни летателни апарати, оборудвани с четири перки, позволяващи бързото им издигане и прецизното маневриране във въздуха. Думата “Дрон” всъщност идва от английски и се превежда като “Търтей”, което всъщност е мъжкият при пчелите. Съпоставката идва от шума, който издават по време на своето летене.

Те са оборудвани с вграден акумулатор и определена електроника, позволяваща издигането, контролирането и кацането на дрона чрез специално дистанционно управление. Съвременните решения основно се делят на два вида: за начинаещи и професионални. Първите са по-разпространените сред масовия потребител и се отличават с по-компактните си размери и възможности. Те предимно са създадени с цел забавление, докато професионалните са за извършване на определени цели.

И двата вида могат да са оборудвани с камера, която заснема случващото се на земята от птичи поглед, което се използва масово при различни ситуации: забавление и наблюдение на случващото се в определен периметър, заснемането на филми, новинарски емисии и т.н.

Какво трябва да гледаме преди да купим

За да разберем кои точно дронове ще ни свършат най-добра работа е необходимо на първо място ясно да си изясним каква е целта на покупката? Просто за забавление? То тогава се насочете към моделите от нисък клас, които не са некачествени. Те просто имат базова функционалност, по-миниатюрни са и значително са по-евтини. В същото време, имат качествена камера и могат да бъдат управлявани с висока прецизност и точност.

В случай обаче, че имате нужда от дрон, който да е с по-голяма автономия и е необходим за професионални и спасителни дейности, то трябва да се насочите към високия клас решения. Те имат GPS система за локализиране, различни сензори за преодоляване на препятствия и голяма автономност. Използват се за: 

  • спасителни, издирвателни и разузнавателни цели;
  • видеонаблюдение;
  • научни изследвания;
  • картографиране.

Полезни съвети за използването им

Управлението и използването на съвременните БЛА изисква определена подготовка, без значение дали устройството ще се използва с професионална или любителска цел. Разбира се, в първия случай е необходимо преминаването на специални курсове, докато при любителско приложение се нуждаем от малко практика и упражнения до свикване с поведението на устройството. Все пак, експертите съветват любителите да управляват и използват своите дронове в тихо време с липса на вятър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *