Актуално

Гърция затваря границата със Сърбия

Гърция затваря границите си със Сърбия от понеделник  06.07.2020 в 6 часа сутринта, спирайки сръбските граждани да влизат, поради скока на случаите на Covid-19 в съседната страна.

Решението на здравните власти се очакваше, тъй като има внезапно увеличение на разпространението на коронавирус в Сърбия през седмицата.

Ограничението за пътуване ще важи до 15 юли. Дотогава на сърбите ще бъде разрешено да влизат в Гърция само ако има спешна ситуация. Ситуацията ще бъде преоценена на 15 юли.

Решението за затваряне на границата със Сърбия бе обявено от заместник говорителя на правителството Аристотелия Пелони.

Според нейното изявление „правителството, в сътрудничество с експерти, следи отблизо и ще продължи да прави ежедневно развитието на епидемиологичните цикли в Европейския съюз и в останалия свят“.

Шестчасово изчакване и формуляр на 15 км опашка в граничния пункт България-Гърция

Шестчасово изчакване и формуляр на 15 км опашка в граничния пункт България-Гърция

Тъй като пристигането с кола на туристи от балканските страни продължава с постоянен темп след отварянето на границите на Гърция на 1 юли, на границата Промахонас (Кулата) от България има опашки с дължина до 15 км (9,5 мили), а чакането варира от два до шест часа.

Сухопътният граничен пункт Промахонас е единственият отворен в Северна Гърция и обслужва всички жители на балканските страни, които желаят да пътуват до Гърция.

Автомобилите образуват безкрайни задръствания, за да влязат в страната, като понякога достигат 15 километра. В същото време шофьорите и пътниците, които се опитват да преминат граничния пункт Промахонас, се проверяват за Covid-19 от четири екипажа на Националната организация за обществено здраве (EODY) и остават задържани в превозните си средства с часове.

Изчакването на туристи от страни като Румъния, България, Унгария, Чехия и Италия продължава между два до шест часа. Всички пътници от държави извън Шенген се тестват за Covid-19, докато тези от държави от Шенгенската зона се тестват на случаен принцип.

Президентът на Националната организация за обществено здраве Panagiotis Arkoumaneas беше в Промахонас от събота следобед до неделя сутрин, заедно с персонала на EODY, който вече работи там.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *