Здраве и Красота

Етерични масла – свойства и употреба

Етеричните масла са естествен подарък от природата, изключително популярно и многофункционално ароматно вещество, извлечено от:

  • цветя; 
  • семена;
  • корени и др.

Използват се активно в козметология за подобряване на качеството на кожата, за медицински цели и за профилактика на различни заболявания. 

Свойства на етеричните масла 

Свойствата им зависят от суровината, от която са получени, а стойността им е именно в големия брой биологично активни компоненти, които няма да намерите в фалшивите продукти.

Поради наличието на биологично активни вещества в състава имат антисептичен, противовъзпалителен, антибактериален и регенериращ ефект, и оказват благоприятен ефект върху нашата нервна система и допринасят за запазването и възстановяването на красотата на кожата и косата.

Всяко ароматно вещество има свои специални качества, предимства и недостатъци. Например, екстракт от лимон, бергамот и мащерка имат мощни антибактериални свойства, а маслата от роза, бор и лайка имат мощни регенериращи свойства. 

Сред уникалните свойства на етеричните масла трябва да се подчертае способността да се регулира нивото на хормоните в организма, които са отговорни за поддържането на младостта. Такива са смирна, сандалово дърво, жасмин и др. 

При правилно и компетентно използване на ароматните вещества, те ще окажат ефект не само върху външния вид, но и върху здравето, сексуалния живот и общото състояние на нервната система. 

Приложение  

Има някои важни нюанси в използването им на етерични масла. На първо място, това се отнася до факта, че те се различават от растителните и се използват в малки количества, като се добавят капково към основния продукт. Няколко капки могат да обогатят основния ви продукт за грижа за кожата, като подобрят неговите свойства.

В грижата за кожата етеричните масла се използват за почистване, подмладяване, повишаване на стегнатостта и еластичността на кожата, за лечение на раздразнения, възпаления, зачервяване, акне и др. 

Ароматерапия

Съвременната медицина разглежда ароматерапията като отлично средство за рехабилитация на пациенти и профилактика на заболявания. Използва се в болници, санаториуми, диспансери и други лечебни и рехабилитационни институции в напълно различни страни. 

Основните трудности на ароматерапията са свързани именно с определянето на оптималната доза. Едно и също етерично масло може да се използва за вдишване, за компреси, за поглъщане, за масаж и в същото време при всеки метод на приложение ще има напълно различни ефекти. 

Лечение с етерични масла

Източната медицина широко използва етеричните масла при лечение, тъй като те също са ефективни в борбата с гъбични инфекции на кожата и ноктите, с акне и всякакви обриви по кожата с гноен характер, при лечение на кашлица, настинки и др. 

Успокоителните масла нормализират емоционалния фон, който също намалява кръвно налягане. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *