Технологии

Електрониката ще струва повече през 2023 г

Въпреки че сме свикнали новите поколения електроника да струват почти същите като предишното поколение, сегментът на електрониката не е имунизиран срещу инфлацията. С неотдавнашните съобщения за увеличения на цените на полупроводниците, започващи през 2023 г., потребителите трябва да действат бързо, за да заключат по-ниски цени през този сезон на връщане към училище и ваканции.

Започна през юни с Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), най-голямата леярна за полупроводници в света, която обяви увеличение на цените от 2023 г. и сега доминото пада.

Съобщението на TSMC беше последвано от подобно съобщение от Intel и доклади от DigiTimes, че Marvell и Qualcomm са уведомили своите клиенти, че ще увеличат цените на чиповете. Сега изглежда, че повечето, ако не всички, компании за полупроводници следват своите собствени увеличения на цените.

Повишаването на цените се предава на потребителите

Като ключов компонент на почти всичко, което използваме в ежедневието си от електрически четки за зъби и тостери до смартфони и автомобили, увеличенията на цените на полупроводниците ще наложат подобни увеличения по цялата верига на стойността и в крайна сметка тези увеличения ще се прехвърлят към потребителите.

Дори таксите за услуги, начислявани от компаниите за комуникации, интернет и развлечения, вероятно ще се увеличат, тъй като те прехвърлят нарастващите цени на новото си оборудване.

Тези съобщения за цените не са изненадващи.

Полупроводниковата индустрия се бори с ограниченията на капацитета и веригата за доставки по време на нарастването на търсенето по време на Covid. Преди това леярните настояваха за повече инвестиции от своите клиенти на полупроводници в бъдещ капацитет или се сблъскват с последствията от загуба на приоритет на производството и/или по-високи цени.

Но с продължаващи ограничения и нарастващи цени на суровините, леярните и производителите на интегрирани устройства (IDM) като Intel, Microchip и Micron са изправени пред един и същ проблем – нарастващи разходи.

Няма бързо решение

Както Tirias Research посочи преди, няма лесно решение за решаване на проблемите с доставките на полупроводници. По-голямата част от новия производствен капацитет ще бъде изграден, за да поддържа по-нови възли на производствения процес, където по-високите разходи могат да бъдат възстановени чрез по-високи маржове на печалба.

Това оставя ограничения върху по-старите процесни възли, докато търсенето намалее, тъй като по-новите продукти се въвеждат на усъвършенствани процесни възли и допълнителен капацитет за по-старите възли стане достъпен.

С автомобилни, индустриални, медицински и дори някои потребителски приложения, използващи едни и същи чипове в продължение на пет години, 10 години или дори повече, ще отнеме години, преди производствените изисквания да се изравнят в по-старите процесни възли и съществуващия производствен капацитет.

Освен това отнема най-малко две години, за да се изгради и започне да се развива нова фабрика за полупроводници, дори на съществуваща производствена площадка. Докато някои от леярните са се ангажирали да изградят нови фабрики, голяма част от този ангажимент се основава на подпомагане на финансирането от правителствата на САЩ и ЕС, което идва много бавно.

Към момента на писане на това, САЩ са финансирали актовете CHIPS и FABS, но остава неясно как ще бъдат разпределени тези средства и кога средствата ще бъдат достъпни за производителите на полупроводници.

Повече инфлационен натиск

Тези проблеми са достатъчно лоши, но когато се комбинират с продължаващи спирания в Китай, ограничен добив на суровини, тесни места в корабоплаването и недостиг на работна ръка, полупроводниковата индустрия, както всички други индустрии, ще се поддаде на натиска на инфлацията.

Единственото истинско решение на проблема е нулиране на търсенето, което означава цялостна корекция на пазара, известна още като рецесия. Докато икономиката се насочва към рецесия, ще отнеме време, вероятно няколко години, за да се намали нивото на инфлацията и да се върнат в равновесие разполагаемият доход и цените на всичко – от суровини до потребителски стоки.

В резултат на това, когато става дума за електроника, най-добрият план за потребителите е да фиксират цените за това, от което се нуждаят през този сезон за връщане в училище и празничен сезон, защото по-високите цени ще бъдат норма през 2023 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *