Финанси

Как влияе ЦКР-то при кандидатстване за потребителски кредит

потребителски кредит

За да ви бъде отпуснат потребителски кредит, банките и другите финансови институции разглеждат информацията за кредитополучателя от различни източници. Те показват платежоспособността му, миналите и настоящите дългове. Така се определя кредитната история. По този начин се оценява каква е вероятността кредитополучателят да изплати или не дълга си. Кредитният рейтинг се образува от различни фактори и информация – какви задължения има по кредитни продукти, плаща ли данъци, комунални разходи, такси и други. Тези индикатори непрекъснато се променят и актуализират в калкулатора.

Кредитен рейтинг

Рейтингът е изключително важен, защото той показва дали кредитоискателят ще успява да изплаща потребителския заем. Ако той е нисък, тогава условията ще са по-неизгодни или лихвата ще е по-висока. Това може да се случи и ако просрочвате сроковете за погасяване на кредитите.

Кредит с лошо ЦКР

Всеки човек в определен момент се нуждае от потребителски заем, дори и хората, които все още не са изплатили предишните и са с лоша кредитна история. Така те са се превърнали в длъжници. В такъв случай финансовите институции могат да предложат по-висок лихвен процент, да поискат поръчител и дори да откажат напълно предоставянето на заеми. Те са краткосрочни, а сумата е минимална и с висока лихва. Лошата история се съхранява пет години в Централния кредитен регистър, въпреки че повечето институции използват информацията за не повече от две години назад.

Потребителски кредити

Бързи кредити

Почти невъзможно е банките да отпуснат заем на хора с лошо ЦКР. Затова е най-добре те да се обърнат към финансови небанкови институции. Онлайн много лесно можете да разгледате наличните предложения и да се запознаете с всяка възможност, която бихте имали за потребителски заем, съветват специалистите от Credi Yes.

Изплащането на тези кредити става на месечни вноски, като вие трябва да решите кога да е датата на падежа. Самото одобряване става за минути и веднага получавате парите. Размерът на тези заеми е от 100 до 5000 лева, като най-често срокът е за една година. Те нямат предварителни такси.

Как може да се поправи лошата кредитна история

Това може да стане с авансови плащания по сметки и връщане на дългове. Трябва да погасяте всички заеми. Освен това е нужно да плащате своевременно комунални сметки, данъци, такси и други. Тогава вече ще можете да кандидатствате за потребителски заеми с ниски лихви и добри условия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *