Технологии

AMD срещу Intel

Intel се нуждаеше от AMD в ранните дни на персоналния компютър, защото IBM и други не биха купили технология, която е с един източник.

От гледна точка на Intel, Intel винаги трябва да бъде преобладаващият продавач на технологията, тъй като е източникът. Очевидно никой не е казал на AMD, защото AMD не са доволни. Съмнявам се, че Intel щеше да бъде доволен, ако позициите бяха обърнати, с под 20% от получения пазар. Това доведе до конфликт между две компании, които първоначално бяха доста обвързани по отношение на основната технология и пазар.

Допреди около десетилетие Intel поддържаше сравнително постоянна технологична преднина пред AMD и успя да попречи на тази компания да се превърне в постоянна заплаха за доминирането на процесора. През последното десетилетие AMD подобри фокусираното си изпълнение, докато Intel направи странично пътуване към мобилните технологии, което до голяма степен се провали. Сега AMD намали разликата в производителността между двете фирми.

Миналата седмица AMD пусна своята Ryzen 7000 “Zen 4” архитектура, която изглежда превъзхожда най-доброто от Intel както по обща производителност, така и по производителност на ват. Но Intel има и нов продукт, така че тази битка далеч не е приключила.

Нека поговорим за конкуренцията между тези две компании тази седмица и ще завършим с любимия ми лаптоп за игри, базираният на AMD Alienware m17, който взех на брифинга на AMD в Остин. Това предефинира думата „страхотно“.

Как AMD настигна Intel

Ако сте били анализатор като мен, изглежда, че компаниите, в полуредовен ритъм, повтарят огромни грешки, сякаш основната им цел е да излязат от бизнеса. Грешката, за която говоря този път, е да се насочите към разрушителна технология, която заплашва вашето господство, вместо да се борите с нея.

Първият път, когато станах свидетел на това лично в IBM, беше когато излязоха персонални компютри и сървъри. Вместо да защитава и развива своето господство в мейнфреймите, IBM вместо това изглежда се съгласи, че мейнфреймите са мъртви и не се обърнаха, за да поддържат конкурентна позиция срещу компании като Dell и Sun Microsystems, които бяха изградени около тази нова концепция.

Вторият път беше, когато Apple пусна iPhone. Вместо да защитава своето по-сигурно, бизнес ориентирано предложение за смартфон Blackberry, Research In Motion (RIM) се обърна и в крайна сметка загуби пазара, който доминираше.

Грешката на Intel е подобна. Вместо да предложи алтернативи на смартфона и да се бори срещу твърдението, че компютърът е мъртъв, той отклони вниманието си от основните си пазари и вместо това се опита да превземе пазара на Qualcomm. Разбира се, неспособността на AMD да направи същото завъртане доведе до пренасочването му към персонални компютри и сървъри, което му позволи да настигне и да започне да измества Intel, нещо, което AMD не би могла да направи, ако Intel остана фокусиран върху основните си пазари.

Компаниите трябва да разберат, че преследването на по-голям и по-утвърден конкурент отзад обикновено изисква две неща: изключително силно изпълнение и препъване на този конкурент. AMD се представи много добре, а Intel се спъна.

Друг, може би по-сигурен начин е да насочите пазара към вас, което Sun направи със сървърите (преди да реши да преследва Microsoft и да се провали) и Apple направи със смартфоните. Това е, което Intel може да трябва да направи, за да сложи край на статута си на аутсайдер в графиката.

Ryzen 7000

Настолният процесор Ryzen 7000 на AMD е мощен двигател с производителност и ефективност. Засега това поставя AMD, технически, в най-високото пространство за настолни компютри по отношение на двете възможности. Разработването на мобилна част отнема много повече време, така че мобилната версия на тази нова архитектура не се очаква до 2023 г.

Борбата с Intel за мобилно господство ще бъде по-трудна, тъй като Intel изглежда не се интересува толкова много от настолните компютри, така че е малко вероятно да отдели ресурси за настолни компютри до степен, която да им позволи отново да затвори тази конкурентна разлика.

Някои от интересните неща за този нов процесор са, че той губи щифтовете, така че е много по-лесен за поставяне от предишните процесори на AMD (Intel се отърваха от щифтовете преди известно време) и подобри процеса на актуализиране на фърмуера за чипсета. И двете ще направят изграждането на AMD системи много по-лесно и поддържането на AMD системи актуализирани много по-удобно.

Тъй като голяма част от настолната компютърна дейност е в игрите, AMD направи впечатляващи подобрения в начина, по който този процесор може да бъде овърклокнат и, очаквам, след като можем да говорим за бенчмаркове, ще открием, че той ще постави няколко впечатляващи нови рекорда на производителност .

Сега, след като и Intel, и AMD преминаха към конфигурации без щифтове, се чудя дали не бихме могли да отидем до архитектура на гнездо, много по-близка до това, което използваме за SIM карти. Възможността просто да поставите нов процесор, без да се налага първо да демонтирате охлаждането, несъмнено би довело до повече надстройки на процесора след продажбата и би могло да позволи състояние, при което компютърът може да бъде надстроен в магазина при покупка.

Това може значително да намали разходите за инвентар, да увеличи избора на купувача и да даде възможност за много по-силен пазар за надграждане на процесори, независимо коя компания е внедрила тази промяна.

Съвет за Intel

Ако бях на мястото на Intel, щях да мисля да върна пазара на настолни компютри обратно към мястото, където щях да имам предимство. Има два неизключващи се пътя за това – с други думи, те могат да направят и двата. Едно би било да се съсредоточи върху предоставянето на облачно предложение като GeForce Now на Nvidia или Windows 365, което им позволява да продават на потребителите поддържаща услуга вместо настолен компютър.

Другият по-интересен път би бил да направим платформата много по-устойчива и по-лесна за надграждане, отколкото замяна. Концепцията за кръгова икономика, която се фокусира върху надграждането на хардуера, а не върху подмяната му, е екологично по-добра от изхвърлянето и замяната на целия компютър.

Реархитектирането на работния плот по този начин (което IBM се опита да направи с PCjr) може да бъде начин да направите цялата конфигурация на работния плот на AMD остаряла. Разбира се, ако AMD направи това първо, Intel ще бъде прецакан вместо това.

Модулни компютри

По същата тема за редизайн на настолни компютри имаше компания преди няколко десетилетия, в която работеха бивши ръководители на IBM PC компании, които се опитаха да препроектират компютъра и сървъра. Редизайнът на компютъра изглеждаше страхотно и постави оперативните части на компютъра на бюрото, а тогавашните шумни части, като захранването, на пода. Дизайнът на сървъра беше още по-интересен.

Наречен сървър Archistrat, неговият производител, Panda Project използва пасивна технология на задната платка, която позволява всяка част от този сървър да бъде заменена като карта. Чипсетите, процесорите и графичните аксесоари (портове) бяха всички карти, които можеха да бъдат сменени, за да се преконфигурира сървърът или да се актуализира.

Toshiba имаше нещо подобно, наречено Equu. Проектът Panda се провали, защото фирмата имаше ужасен финансов контрол и парите й свършиха. Equus се провали, защото не само, че продуктът беше по-скъп, но също така нямаше забележителни усилия за устойчивост на компютъра тогава.

IBM наистина имаше модулен компютър след PCjr, но тогава не беше голям с части. Трябва да сте компания като AMD, Intel или Qualcomm, за да направите архитектурна промяна като тази икономически осъществима, тъй като имате нужда от повече от един OEM, за да я приемете, за да намалите разходите за части.

Значението на изображението

Въпреки че AMD сега може да притежава короната за производителност, повечето все още вярват, че Intel превъзхожда AMD и вярата, а не фактите, ръководят решенията за покупка. Решенията на клиентите и OEM производителите са подчинени на убежденията на клиентите. Например, само около 3% от корпоративните купувачи използват инструменти като vPro на Intel, но повечето от тези клиенти вярват, че имат нужда от тях, за да изпълнят изискванията на vPro и AMD Pro.

Сега бих казал, че тези компании, които използват vPro и AMD Pro, са едновременно по-сигурни и имат по-малко оперативни проблеми, което предполага, че фокусът на AMD и Intel трябва да бъде сътрудничеството и използването на технологията, а не конкуренцията. Това би подобрило цялата екосистема и би намалило шанса трети доставчик да ги замени. Но този аргумент не е широко подкрепен.

Постоянният конкурентен проблем на AMD е, че хората вярват, че Intel превъзхожда AMD. Ако наистина иска да напредне силно срещу Intel, AMD трябва не само да надмине Intel, но и да убеди пазара в този факт.

Лаптоп за игри Alienware m17 R5

Нормалният ми преносим компютър е HP Elite Folio, въпреки че все още чакам да взема по-новия Dragonfly Folio. Той е лек, има живот на батерията, за да умре, и е невероятен за видеоклипове в самолет. Той обаче не е много мощен, има проблеми със съвместимостта (базиран на Qualcomm Snapdragon) и имам симптоми на отнемане на голям екран, когато пътувам, защото използвам 49-инчов монитор Dell в офиса си.

Базираният на AMD Alienware m17 R5 (Dell притежава Alienware) е може би точната противоположност на този лаптоп. Той е тежък (захранването му тежи близо до това, което тежи цялото Elite Folio), има до пет часа живот на батерията (в сравнение с до два дни) и няма да го използвате на седалката в автобуса в самолета, освен ако ти си много малък.

Въпреки това, той има производителност, за която да умреш, 17-инчов екран и голяма клавиатура (имам големи ръце) и вместо стелт черния вид на Elite Folio, той свети и крещи „погледни ме“. Тънко не е.

Изненадващо, тъй като бих се обзаложил на пари, че това няма да проработи, той отне мощността на седалките на всичките ми полети на United, за да мога да пускам филми на него през целия полет. Гледането на филми на 17-инчов вместо 14-инчов екран в самолет е страхотно.

Alienware m17 R5 Gaming

Alienware m17 R5 Gaming 1

Alienware m17 R5 Gaming

Тъй като е базиран на x86, той стартира всички приложения на Windows без проблем и производителността, ако искате да играете, докато сте на път, е изключителна – въпреки че играта в самолет е проблематична, защото няма къде да поставите мишка и да играете с тракпад, така че за мен не е стартер.

Поставянето на лаптопа също ме изненада с малко жонглиране в моята чанта за лаптоп Tumi. Ако използвах и двете каишки за лаптоп, свикнах с теглото учудващо бързо. Този лаптоп би бил идеален за някой, който извършва хибридна работа, последователно у дома или в офиса, или на различни места, където им е дадено бюро за работа – всички те трябва да имат налично променливотоково захранване. m17 работи добре за училище или в по-малки фирми, които позволяват на служителите да имат какъвто компютър пожелаят, но не и в корпорации, които не гледат игрите като цяло и където самите неща, които правят този лаптоп изпъкващ, биха създали проблеми с управлението. Ясно е, че като се има предвид, че това е сериозен компютър за игри, не-геймър вероятно ще предпочете нещо друго.

Ако обичате да се движите из къщата, за да гледате домашни любимци, деца или просто да работите, да се наслаждавате на филми или да играете във вътрешния двор – всичко това прави настолния компютър по-малко практичен – тази машина е божи дар.

В заключение, мислех, че ще мразя да взема Alienware m17 на пътя, но не го направих. Беше изненадващо забавно да гледам как човекът, който седи до мен, си казва „О, по дяволите, какво е това?“ момент всеки път, когато го извадих от раницата си. Alienware m17 се оказа невероятен — и това е моят продукт на седмицата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *