Не споменавайте слабостите си

Защо не бива да споменаваме слабите си места, когато пишем нашата автобиография

В процеса на търсене на работа човек трябва да се представи във възможно най-добра светлина, което означава да скрие негативните страни в професионалната си кариера. Много от нас са преживявали тежки времена на безработица, уволнение и дори криминални деяния. Това обаче не означава, че е дошъл краят на едно професионално развитие.

Най-подходящата работа за мен и как да напишете автобиографията си най-добре?

Дори и хора, които са постигнали максимална реализация в живота си, са били без работа за определен период, а статистиката показва, че всеки пети работещ остава без работа за известно време всяка година. Това изобщо не е грях и много хора, заемащи ръководни постове, също са го преживявали. Но все пак е добре при търсене на нова работа тези неща да не се показват в едно CV.

Един от начините да направите това е при позоваването на последната си работа да напишете периода под формата на „19хх – до момента” или „20xx – до момента“. С този подход изглежда така, сякаш вие все още работите. Но въпреки че това може да изглежда подходящо в някои случаи, може да ви се наложи да разясните нещата още в началото на интервюто. Тази лека измама може да ви даде лош старт и в края на краищата изобщо да не ви помогне.

Ако сте безработен докато си търсите нова работа, имате възможност и да напишете месеца, през който сте напуснали последната си работа, или да включите някаква временна дейност, като това, че сте работили за себе си. Дори това да означава, че работите някъде временно или имате някаква случайна работа, този начин може да се окаже по-подходящ, отколкото да излъжете. Не забравяйте, че на повечето работодатели им се е случвало да останат без работа, така че те може да ви влязат в положението по-лесно, от колкото си мислите.

Какво да направя ако предишният ми работодател ме е уволнил ?

Автобиографията ви няма нужда да съдържа подробности, свързани с причините на напускане на някоя от предишните, заемани от вас позиции, освен ако те не са положителни, разбира се. Например, би било изцяло във ваша полза, ако сте напуснали дадена позиция, за да заемете по-отговорна.

В повечето случаи уволнението не е конкретно свързано с начина, по който сте си вършили работата. Най-често хората биват уволнени, заради междуличностни конфликти. Това е доста срещано явление и съвсем не означава, че ще имате същия проблем в друга ситуация. Ако причината за уволнение е бил начинът ви на работа, може да ви се наложи да обясните защо това не би се случило на една нова позиция.

Самата автобиография има за цел да покаже с какво сте се справили добре на предишни позиции. Оставете дискутирането на проблемите за интервюто и предварително си отделете време да упражните това, което ще кажете в своя защита, ако ви попитат.

Имате ли свидетелство да съдимост или криминално досие?

Една автобиография никога не трябва да включва негативна информация за вас. Така че ако някога сте имали проблем със закона, със сигурност не трябва да го споменавате във вашето CV. Някои по-нови закони в западните страни дори ограничават работодателите да включват въпроси като „Някога били ли сте под арест?” във формуляра за кандидатстване или питания от сорта на „Обвинявани ли сте в углавно престъпление?” Това обаче не винаги е така.

Да бъдеш арестуван и да бъдеш виновен са две различни неща. Арестите за маловажни нарушения не би трябвало да влияят на решението да ви вземат на работа. Осъждането за углавно престъпление обаче е нещо различно. Тези престъпления са по-сериозни и законът позволява на работодателя да ви зададе този въпрос и да получи отговор, който да вземе под внимание за крайното си решение. Например, много малко работодатели биха искали да наемат счетоводител, който е осъден за кражба на пари от бившия си шеф.

Ако в досието ви са записани арести или присъди, за които работодателят има законното право да се поинтересува, най-добре е да не кандидатствате за места, където тези обстоятелства ще бъдат възприети негативно. Счетоводителят, който дадохме за пример, трябва да обмисли промяна в кариерата си. В този случай най-добре е той да избягва позициите, в които принципно може да извърши същото престъпление, тъй като много малко работодатели биха решили да го наемат при такива условия. Дори и да спечели работата като укрие криминалното си минало, той може да бъде уволнен по всяко време след това, ако истината излезе на бял свят. Вместо това той може да помисли за продажба на счетоводен софтуер, начало на собствен бизнес или за нов професионален път, който няма нищо общо със счетоводството.

Както винаги, вашата автобиография трябва да отразява това, което можете да правите, а не това, което не можете. Ако изберете правилната посока за вашата кариера и представите убедителни доказателства, че ще се справите добре с работата, много работодатели в крайна сметка ще пренебрегнат предишните ви грешки. Ако успеете да се докажете и се сдобиете с положителен професионален опит, далечното минало става по-маловажно. Така че криминалното досие изобщо не трябва да бъде предмет на вашата автобиография. Напротив, трябва да планирате кариерата си, да мислите за процеса на търсене на работа и протичането на интервюто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *