Здраве и Красота

6 фактора, които влияят на размера на гърдите

Повечето части на тялото като ръце, крака и уши, растат до определен размер и вече не се променят. Но с гърдите е съвсем различна история. Размерът и формата на гърдите могат да варират през целия живот.

Разбира се, гърдите имат стандартен размер, който се смята за “нормален”. И въореки, че в хода на живота може да се промени, в крайна сметка, гърдите вероятно ще се върнат към първоначалния си размер. Мнозина вярват, че размерът на чашката на сутиена е предопределен от генетиката, въпреки че всъщност има много неща, които оказват влияние върху размера на гърдите. Ще говорим за основните фактори.

Семейна история

Гените диктуват цвета на косата и кожата, височината и много други неща, включително и размера на гърдите ви. Но генът е по-вероятно да предскаже първоначалните параметри на гърдите, отколкото действителният им размер. През целия живот, размерът и формата на гърдите могат да варират.

Теглото

Гърдите се състоят от съединителна и мастна тъкан, лобове и канали, но пропорциите на всяка жена са индивидуални. Някои имат повече съединителна тъкан, отколкото мастна тъкан и обратно. Ако гърдите ви съдържат голямо количество мазнини, може да забележите промяна в размера и формата, когато напълнявате или отслабвате. Въпреки това, увеличаването или загубата на тегло трябва да бъде значително, за да се промени размерът на гърдите.

Упражнения за гръдни мускули

Ако сте започнали да тренирате във фитнес залата и сте забелязали, че гърдите ви са по-стегнати, причината за това може да бъдат упражненията за гръдни мускули. Тези упражнения може да укрепят гръдните ви мускули, които се намират зад гръдния кош и това може да доведе до факта, че гърдите ви ще станат по-обемни от преди. Имайте предвид, че упражненията няма дса ви помогнат да увеличите размера на гърдите си, но те могат да увеличат мускулите зад гърдите ви, което може да ги направи визуално по-големи.

Хормонални контрацептиви

Хирмоналните контрацептиви не само предотвратяват нежелана бременност и регулират менструалния цикъл. Хормонални контрацептивни методи като хапчета и инжекции, действително може да се отразят на размера на гърдите. Това до голяма степен се дължи на задържането на вода в тялото.

Бременност и кърмене

По време на бременност, женските гърди могат да пораснат с няколко размера поради хормонални промени, като например, увеличаване на прогестерона. Гърдите ви могат да се подуят още повече, когато кърмите (поради изтичане на мляко). Гърдите се връщат до обичайния си размер, обикновено три до шест месеца след спиране на кърменето. Въпреки, че ако родите няколко деца, ефектът може да бъде по-дълъг и отчетлив.

На 35 години най-вероятно гърдите ви няма да са същите като на 23 г. С възрастта женските гърди стават по-малко еластични и това е абсолютно нормално. Това до голяма степен се дължи на промени в еластичността и отпускането на кожата.

И въпреки че промените в гърдите са съвсем нормални, винаги трябва да има причина за това. Ако забележите внезапни промени в гърдите си и не можете да намерите обяснение, свържете се с вашия лекар. Това може да е признак на доброкачествен или злокачествен тумор. Не бива да изпадате в паника при промяна на гърдите, но проверката няма да бъде излишн

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *