Търговище успешно се включи в бунта срещу оглозгания закон за провеждането на референдум по въпросите за мажоритарния избор и задължителното гласуване.

Градът ни каза „ДА” за провеждане на онлайн референдум по въпросите за мажоритарния избор и задължителното гласуване.

31 активни граждани от 12 независими организации от Търговище казаха „ДА” на провеждането на онлайн референдум по въпросите за мажоритарния избор и задължителното гласуване. Те решиха това по време на „Гражданско събрание”, в което чрез интернет връзка взеха участие над 200 човека от 10 български града. „Гражданското събрание” в Търговище се проведе в Клуба на НСО. Трябва да се отчете, че нашите участници в гласуването бяха на второ място по активност, което дава знак, че тук хората имат ясното желание да участват пряко в управлението на страната си и може би отминава времето, в което да властва манталитета на избирателя, че „от нас нищо не зависи“.

Припомняме, че през юли 2015 г. парламентът отхвърли два от трите важни въпроса за Националния референдум 2015 и така лиши гражданите от възможността да изразят мнението си по темите, които трябва да зависят именно от тях – избирателите, а не от политиците.

В отговор на това мрежата Форум Гражданско Участие, част от която е и Клуба на НСО, в коалиция с повече от 240 граждански организации от цялата страна създадоха онлайн платформа – „Забраненият Референдум“. Тя ще даде възможност на всички желаещи да се запознаят с аргументите „за” и „против” и да гласуват по забранените въпроси.

Гласувайте и Вие! Платформата ще заработи в най- скоро време на адрес: http://zareferendum.bg

клуб на нсо
12 организации в Търговище се обединиха около решението си да подкрепят онлайн рефенредума
Търговище с огромна заслуга за стартиране на онлайн референдум
Оценете тази статия

Станете част от Facebook групата на Търговище и региона от ТУК.

Напишете коментар:

Please enter your comment!
Please enter your name here